Annonce
Odense

Vigtige underskrifter på plads: Odense Letbane når vigtig milepæl

Odense Letbane har nået en vigtig milepæl. Man har overtaget 14 kilometer letbanespor, 16 togsæt, og tilladelse til kørsel med passagerer. Nu venter alle kun på den officielle åbningsdato. Arkivfoto: Michael Bager
Historisk mærkedag for Odense Letbane, hvor Trafikstyrelsen udstedte sikkerhedsgodkendelser til kørsel med passagerer, og man har overtaget transportsystemet med 14 kilometer skinner og de 16 togsæt fra entreprenør og togproducent.

Odense: Odenseanerne er nu kommet endnu tættere på at kunne sætte sig ind i et af de mange letbanetog i Odense, efter at den spanske hovedentreprenør Comsa tirsdag aften afleverede det tæt på færdige projekt til Odense Letbane.

Samtidig blev der underskrevet aftale om, at selskabet Keolis skal stå for driften, og sammen med Trafikstyrelsens tilladelse tidligere tirsdag er der nu grønt lys for letbanen. Alle tre aftaler er dermed indgået på én og samme dag, en historisk mærkedag for letbanen, og afgørende for dens officielle åbning senere på foråret.

- Vi har nået en vigtig milepæl. I dag (tirsdag/red.) overtager Odense Letbane P/S ejerskabet af både de 14 kilometer letbanespor og af de 16 togsæt. Samtidig er de sidste sikkerhedsgodkendelser udstedt til vores operatør Keolis. Dermed nærmer vi os for alvor den endelige idriftssættelse af letbanen. Vi er meget tæt på nu, siger Jesper Rasmussen, formand for Odense Letbane P/S.

Annonce

Vigtig milepæl

Netop tirsdag den 26. april 2022 vil derfor stå som en markant og afgørende dato for Odense Letbane. Trafikstyrelsen udstedte de sidste tre udestående sikkerhedsgodkendelser, så letbanens operatør Keolis nu har tilladelse til at køre med passagerer. Samtidig har letbanens entreprenør Comsa overdraget letbaneanlægget til Odense Letbane P/S - og togproducenten Stadler Pankow har overdraget det rullende materiel.

- De seneste mange uger og måneder har vi været gennem et intenst og koncentreret forløb. Det har krævet en ekstraordinær indsats fra alle involverede parter at nå i mål med den handoverdato, vi fastlagde i begyndelsen af 2022. Jeg vil gerne rette en stor tak til alle, der har bidraget til, at vi nu kan tage hul på sidste etape frem mod driftsstarten, siger Jesper Rasmussen videre.

De kommende uger forestår dog stadig arbejde langs letbanestrækningen, fremgår det af en pressemeddelelse, Odense Letbane sent tirsdag aften sendte ud.

Hovedentreprenøren Comsa skal blandt andet sørge for manglende klinkearbejde, tekniske justeringer, og som én af de større opgaver genetablering af græs i sporet ud for H.C. Andersens Hus. Comsa vil derfor ifølge Odense Letbane fortsat være til stede i Odense i en længere periode - også efter driftsstart med passagerer.

Annonce

Operativ afprøvning

Fra og med onsdag overtager selskabet Keolis ansvaret som operatør og infrastrukturforvalter ved Odense Letbane.

- Vi har set frem til denne dag, for det betyder, at anlægsarbejdet nu er færdigt, og banen og sikkerhedssystemerne er godkendt af myndighederne, siger Thomas Brændstrup, letbanedirektør ved Keolis Danmark A/S.

Den kommende tid skal Keolis i gang med den sidste operative afprøvning af skinner, tog, signaler osv.

- Konkret betyder det, at der fra onsdag morgen kommer til at køre letbanetog i Odense hver dag fra morgen til aften efter den samme køreplan, som når banen kommer i endelig drift, dog med den meget vigtige tilføjelse, at vi ikke altså medtager passagerer. I enkelte perioder kan driften dog stå stille, idet Odense Letbanes entreprenør Comsa skal udføre restarbejder, siger Thomas Brændstrup.

Annonce

Startdato mangler endnu

Prøvekørslen kommer ifølge ham til at foregå i cirka en måneds tid, og Odense Letbane forventer inden for nærmeste fremtid at fastsætte den endelige åbningsdato.

- Vi glæder os til at komme i gang, og jeg er sikker på, at letbanen bliver en kæmpe gevinst for den offentlige trafik og ikke mindst for alle i Odense," siger Thomas Brændstrup.

Tidligere har den 28. maj været nævnt som en mulig dato, men det har hverken kunnet be- eller afkræftes.


Vi har set frem til denne dag, for det betyder, at anlægsarbejdet nu er færdigt, og banen og sikkerhedssystemerne er godkendt af myndighederne.

Thomas Brændstrup, letbanedirektør i Keolis Danmark A/S
Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce