Annonce
Kerteminde

Viceborgmester skal i retten for kyllingelort: Vi blev overfløjet af droner

 Hans Luunbjerg i den dengang nyopførte kyllingefarm i 2014. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Fyns Politi har tiltalt Kejrup Gods, der ejes af viceborgmester Hans Luunbjerg (V), for at overtræde miljølovgivningen.

Kerteminde: Fyns Politi har rejst tiltale mod Kejrup Gods for at overtræde miljølovgivning ved gentagne gange at have opbevaret kyllingemøg uden overdækning.

Kejrup Gods er ejet af viceborgmester Hans Luunbjerg (V), og godset blev allerede i sommer politianmeldt af Kerteminde Kommune.

Sagen er berammet ved Retten i Odense 14. januar, men Hans Luunbjerg regner ikke med, at den når at komme foran en dommer. For selvom viceborgmesteren er helt uenig i, at godset har overtrådt miljølovgivningen, så er sagen så lille, at den nok ender med, at han vælger at betale en bøde for at undgå at skulle igennem en retssag.

Annonce

- Jeg tror, vi ender der, hvor vi ikke finder ud af, hvad der er ret og vrang. For hvis bøden er på 5000 kroner, som jeg har fået fortalt, så vil Kejrup Gods betale de 5000 kroner uden at få at afgjort, om vi er skyldige eller ej, siger Hans Luunbjerg.

- Jeg kan jo ikke engang tage telefonen og ringe til min advokat, så har jeg brugt de 5000 kroner, så ud fra en pragmatisk indstilling til tingene, så vil det være den billigste udgang på sagen, at jeg betaler de 5000 kroner.

Kyllingemøg

Kort fortalt drejer sagen sig om kyllingemøg fra godsets store kyllingefarm. Møget har flere gange været opbevaret uden at være overdækket med tætsluttende og vandtæt materiale, som det skal i følge lovgivningen.

Ifølge Fyns Politi har overdækningen manglet i 12 tilfælde i perioden fra januar 2017 til juni 2020. I enkelte af tilfældene har der kun manglet overdækning en enkelt dag, andre gange har det drejet sig om et par dage, og i et enkelt tilfælde var kyllingemøget udækket i seks dage.

Hans Luunbjerg er enig i, at der har været tidspunkter, hvor kyllingemøget ikke har været overdækket, men fastholder, at det har været helt lovligt.

- Hvis det er dit eget kyllingmøg, der kommer fra dit eget staldsystem, som kyllingegødningen gør, så har du 14 dage til at dække det over, fortæller Hans Luunbjerg.

Kontroversen opstår, fordi Hans Luunbjerg har flyttet kyllingemøget væk fra stalden. I det tilfælde mener Kerteminde Kommune nemlig, at det skal overdækkes med det samme.


Jeg ved positivt, at vi bliver overfløjet med droner, og folk går rundt inde på min grund og tager billeder.

Hans Luunbjerg


- Det er spørgsmålet, om det er et sammenhængende staldsystem, som man kalder det. Jeg har nogle kyllingestalde (ved Odensevej 252, red.), og så kører jeg møget over på Degneløkkevej, og bagefter over på mit biogasanlæg. Jeg vil mene, at det er mit eget staldsystem, for den eneste opbevaringsmulighed, jeg har, det er nede på Degneløkekvej. Men det er vi uenige om, forklarer Hans Luunbjerg.

Annonce

Droner over godset

Ifølge anklageskriftet er det privatpersoner, der har gået og holdt øje med dit kyllingemøg. Tror du, der er nogen, der har gået og spioneret?

- Nej, det ved jeg. Jeg ved positivt, at vi bliver overfløjet med droner, og folk går rundt inde på min grund og tager billeder. Men efter vi havde en lille snak om det, så holdt de op med det, siger Hans Luunbjerg, der slet ikke mener, det er rimeligt, at sagen angiveligt bygger på billeder, som private personer har taget inde på hans grund.

-  Jeg har set billeder, som er taget en onsdag eftermiddag klokken 13.20, hvor vi har været i gang med at køre gødning ind, og så kan det af gode grunde ikke være overdækket. Og hvis det er de billeder, der bliver lagt til grund, så er det ikke rimeligt, for vi skal have lov til at passe vores arbejde, fortæller Hans Luunbjerg.

For at undgå yderlige ballade om kyllingemøget, har Hans Luunbjerg fundet en ny plads til at opbevare kyllingernes efterladenskaber.

- Jeg gider ikke alt det der bøvl og ballade, så vi har lavet en plads ovre ved biogasanlægget, og der kommer det til at ligge for fremtiden, siger Hans Luunbjerg

Annonce

5.000-10.000 kroner i bøde

Specialanklager ved Fyns Politi Klaus Holten Kristensen bekræfter, at Kejrup Gods kan undgå en retssag, hvis de indvilliger i at betale en bøde.

- Der er ikke sendt et bødeforlæg ud fra starten, fordi selskabet har nægtet sig skyldig. Men vi ser ofte, at når den store dag i retten nærmer sig, så får vi en henvendelse, og så skriver jeg til retten med henblik på, at sagen bliver afgjort med et bødeforlæg. Det er der ikke noget i vejen for, forklarer Klaus Holten.

Hvor stor bøden bliver, har anklageren ikke afgjort endnu.

- Hvis jeg skal give et skud fra hoften, så er vi nok i området 5.000-10.000 kroner, siger Klaus Holten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce