Annonce
Odense

Ventelisten vokser: Center for Seksuelt Misbrugte åbner ny afdeling for unge i Odense

Ny leder af CSM Syd Behandlingssektion, Inge Lise Nørris Nielsen: - Vi kunne få nogle mere stabile forløb for både brugere og ansatte, hvis vi havde nogle længere bevillinger. Så kunne vi tilpasse organisationen bedre til brugernes behov og gøre noget mere effektivt ved vores venteliste. Foto: Ulrik Sass
Center for Seksuelt Misbrugte Syd har fået 7,3 mio. kroner ekstra til i 2020 at få bragt en alt for lang venteliste ned. Derfor åbner man ved årsskiftet en ny afdeling i Odense med fokus på de 18- til 30-årige. Ny organisering skal sikre indsatsen.
Annonce

1. januar 2020 åbner behandlingsafsnittet i Center for Seksuelt Misbrugte (CSM) en ny afdeling i Grønnegade i Odense. Det sker for at skære ned i den voldsomme venteliste, der bliver ved med at vokse på trods af, at centeret i 2019 har ansat tre nye behandlere.

Den nye afdeling skal udelukkende tage sig af 18- til 30-årige, for hvem den lange ventetid har alvorlige konsekvenser. For eksempel er en tredjedel ikke til at få fat på, når det endelig bliver deres tur. Nogle ender i misbrug, andre ryger ind og ud af psykiatrisk afdeling, og mange hænger fast i systemet.

Det var en af årsagerne til, at folketingspartierne bag satspuljemidlerne i efteråret 2018 satte ekstra 61 mio. kroner af til indsatser for seksuelt misbrugte, hvoraf 7,3 mio. endte hos CSM Syd. Og det er dem, som nu skal sættes i spil.

Senfølger efter seksuelle overgreb

Folk, der er blev seksuelt misbrugt i deres barndom, må i gennemsnit vente mellem to til tre år på at få behandling på Center for Seksuelt Misbrugte Syd i Odense.

75 procent af de personer, der er i behandling her, har PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse) og kæmper med angst eller depression. Mange sover kun få timer, typisk om dagen, fordi angsten er værst om natten - det er typisk på dette tidspunkt, overgrebene har fundet sted. Ofte kan de af samme årsag ikke lide at opholde sig i soveværelset og får med tiden vendt op og ned på dag og nat.

Evnen til at skabe relationer til andre er også skadet, og mange overlever gennem brug af en flugt- eller kampstrategi. Flugt kan være at blive voldsom overvægtig, så man gemmer sig bag et bjerg af fedt, hvor ingen synes, man er attraktiv. Kamp kan være med sin udstråling at signalere: Kom bare an, jeg er klar.

Aktuelt afventer 130 unge mellem 18 og 30 år behandling i Center for Seksuelt Misbrugte Syd - Behandlingssektionen.

Annonce

Ny leder

Den særlige indsats skal koordineres af CSM's hidtidige chef, psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, der får jobtitel af psykologfaglig koordinator. Dertil ansættes en socialrådgiver og fire ekstra behandlere.

- Vi kommer til at bruge flere gruppeforløb, fordi forskningen har vist, at det er effektivt i forhold til at arbejde med relationen til andre. Det er nemlig typisk der, man har det svært, når man har været udsat for et seksuelt overgreb, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Hun er som følge af tiltaget trådt tilbage som daglig leder af CSM Syd, og i stedet overtager jurist Inge Lise Nørris Nielsen, der kommer fra en stilling som chefkonsulent hos Domstolene.

- Vi står over for en indsats, som skal have et løft, og som samtidig skaber værdi for nogle vigtige brugergrupper. Men vi er nødt til at tænke nyt, og de udfordringer kan jeg godt lide, siger Inge Lise Nørris Nielsen.

- Folk får det ikke bedre af at stå lang tid på venteliste, så hvis vi kunne køre nogle indsatser, der ville reducere ventetiden, ville det betyde meget. Vi kunne gå i gang ret hurtigt, når folk var motiveret og turde tage skridtet.

Annonce

Ventelisten vokser

Det aktuelle problem er, at der kommer stadig flere til med senfølger efter et seksuelt overgreb.

I øjeblikket henvender mellem fem og otte nye sig hver uge hos CSM Syd, så på trods af flere penge i 2019 og flere professionelle behandlere går ventelisten stadig den forkerte vej.

Bevillingen på 7,3 mio. kroner i 2020 skal nok få ventelisten et stykke ned, men bevillingen er kun givet for ét år. Og da et typisk behandlingsforløb ofte tager længere tid, skal der tænkes i andre muligheder. Derfor får den nye afdeling i Grønnegade også tilknyttet en socialrådgiver og et tilbud om traumereducerende yoga. Og der kommer et ekstra ordinært frivilligt støttetilbud.

- Men vi kunne få nogle mere stabile forløb for både brugere og ansatte, hvis vi havde nogle længere bevillinger. Så kunne vi tilpasse organisationen bedre til brugernes behov og gøre noget mere effektivt ved vores venteliste, siger Inge Lise Nørris Nielsen.

- Vores udfordring er, at ressourcerne ikke er til at dække alle de behov, som vores brugere har. Og derfor bliver både vi og vores brugere nødt til at fokusere på det, vi opnår på den tid, vi har til rådighed, og ikke det vi mangler at opnå. Vi kan ikke levere optimale løsninger til alle, siger hun.

Og det er så her, CSM frivilligesektion kan komme ind og støtte, så indsatsen ikke er spildt, pointerer Camilla Carlsen Bechsgaard.

Arkivfoto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce