Annonce
Odense

Varmestue om Black Army-problem: Har aldrig oplevet noget lignende

Heinz Wolf (tv), leder af Kirkens Korshærs varmestue i Østergade, og Michael Raasig, afdelingsleder på natvarmestuen samme sted. Foto: Kim Rune.

Socialt udsatte misbrugere tæskes og afpresses, men nu bruges metoderne også til at presse dem til at skabe nye netværk og sælge flere stoffer. Dét er nyt. Når de kriminelle bliver presset økonomisk af kommunen, presser de nedad.

Annonce

Her svarer lederen af varmestuen i Østergade, Heinz Wolf, og afdelingsleder i natvarmestuen samme sted, Michael Raasig, på spørgsmål om afpresning af socialt udsatte.

Hvad nyt er der i, at socialt udsatte med et misbrug afpresses af kriminelle?

- Der er ikke noget nyt i, at de lever i et ubarmhjertigt miljø, og at de svage bliver jagtet. Men jeg har aldrig oplevet noget, som det, der kører i øjeblikket. At de kriminelle peger nogle bestemte svage ud og jagter dem og beder dem om at lave et salgsnetværk blandt deres bekendte. Beskeden er: Du skal arbejde hele tiden og vi skal have alt, hvad du har til overs af penge. Det er en meget ulykkelig situation.

Så det er ikke hele gruppen, det går ud over, det er nogle få udvalgte?

- Ja. De kriminelle finder typisk nogen, som selv har et misbrug af de stoffer, man gerne vil sælge mere af. Men som samtidig har en vis styrke, som du skal have som sælger, fordi man bliver udsat for lidt af hvert. Så det skal være nogen specielle typer, som både er udsatte og svage, men alligevel har en vis position.

Hvordan oplever I det?

- Vi bliver kontaktet af nogen, der siger: "Nu er den gal. I skal holde øje med kameraet, for der er nogen efter mig." Nogen gange er det hallucinationer, andre gange kan vi godt se en sænket BMW køre frem og tilbage udenfor. Mange siger: "Ring efter politiet, hvis de kommer" - eller: "Trykker I på overfaldsalarmen, hvis de kommer?" Det fortæller os, at de er presset, som ikke tidligere set.

Hvordan er det kommet dertil?

- Hele forhandlermiljøet er organiseret anderledes i dag, hvor en gruppe nærmest sidder på hele markedet. For 20 år siden var der enkeltforhandlere, og det var ikke sat i system på samme måde. Men når man kan styre hele udbuddet, kan man også styre miljøet på en anden måde.

- Måske skyldes det også, at der er kommet mere pres på forhandlerne fra kommunens side. Der er jo et stigende fokus på at tage kontanthjælpen fra de kriminelle, så den indtægt skal de vel have ind på en anden måde.

Er exit-programmer for denne gruppe en realistisk mulighed?

- Vi snakker ikke om at give folk en ny identitet, men bare at de nemt kan flytte, hvis de vil. I dag er man næsten stavnsbundet, hvis man som misbruger er gået i misbrugsbehandling. Et exitprogram handler om at give dem hjælp til indskud og en ny lejlighed dér, hvor de gerne vil flytte hen. Bureaukratiet slår sådan en flytning ihjel i dag - det kan ingen hjemløse eller socialt udsatte finde ud af. Og så er der i øvrigt 10 ugers ventetid på et svar fra Borgerservice.

- Det handler om at støtte dem og give dem en mulighed for at komme væk fra overgrebene. Nogle af dem sidder uløseligt fast i en situation, hvor de bare skal aflevere deres penge til den første. Også svage udsatte uden et misbrug, som bare bliver truet og afpresset, fordi de er svage.

Socialt udsatte misbrugere

Mellem 30 og 40 socialt udsatte misbrugere oplever i øjeblikket trusler fra det kriminelle miljø, vurderer Kirkens Korshær. De beskrives nogle steder som hjemløse, men langt hovedparten har et sted at bo.Tidligere var heroin misbrugernes fortrukne stof i Odense, men det blev i 2015 overhalet af kokain - det fremgår af statistikkerne fra stofindtagelsesrummet i Østergade.

Bagmændene kan i princippet tjene mere på kokainmisbrugere. Mens en typisk heroinmisbruger "kan nøjes" med at tage stoffet 2-4 gange om dagen, kan kokain i princippet sniffes, ryges eller injiceres hver halve time, og det er ikke usædvanligt, at folk i en kortere periode tager kokain så meget, som pengene rækker til. Nogle gange helt op til 20 gange om dagen - folk med intensivt misbrug kan i perioder bruge fra 3000 til 6000 kroner om dagen.

En heroinmisbruger kan komme i behandling med metadon og få taget abstinenserne, mens de hårdest belastede heroinbrugere kan få gratis, lægeordineret heroin i behandlingscentret. Med kokain er behandlingsmulighederne mere afgrænsede, og der findes ingen effektiv substitutionsbehandling. (uss)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce