Annonce
Odense

Umage par brændte skole af

Nu kan skoleleder Poul Haahr Pedersen glæde sig over, at alle skader er udbedret, og i dag har han en lys skole, der er i væsentligt bedre stand end før branden.

Ung mand fik en behandlingsdom, mens hans ven skal to år i fængsel for at have sat ild til Giersings Realskole

Annonce

ODENSE: Den ene er dybt kriminel, mens den anden aldrig tidligere har været i konflikt med loven. Den ene er normal, mens den anden lider af en sjælden sygdom, der gør ham retarderet i mildere grad.

Men de to meget forskellige skæbner gik hen og blev gode venner sidste år, da foråret blev til sommer, og en måned senere gjorde de byen usikker med ildspåsættelse, hærværk og vold hen over et par heftige dage.

I går stod de to nu tidligere venner til regnskab for deres ugerninger, og det kostede den 23-årige John Lilaa Sørensen en dom på to års fængsel. Hans to år yngre kompagnon skal behandles på en institution for personer med vidtgående psykisk handicap på ubestemt tid.

Giersings Skole blev til den sorte skole, da to vrede, unge mænd satte ild til den i juli sidste år.
Annonce

Vrede unge mænd

I begyndelsen af juli sidste år lod de deres forskellige frustrationer gå ud over tilfældige personer og bygninger. En mand midt i 30'erne, som aldrig har meldt episoden til politiet, blev slået ned af de to i Eventyrhaven, Tietgenskolen fik smadret nogle ruder, og Giersings Realskole var tæt på at blive flammernes bytte.

Takket være vidners hurtige reaktion nåede brandvæsnet frem, inden flammerne fik fat i det yderst brandfarlige materiale mellem stueetagen og 1. sal, og dermed begrænsede skaderne sig til 2,2 millioner kroner.

De to unge mænd havde ikke noget personligt forhold til skolen. De var vrede på grund af nogle penge, som de mente, en tredje person skyldte dem, og den vrede skulle gå ud over nogen.

Mens den 21-årige lagde alle kort på bordet i retten, nægtede John Lilaa Sørensen, at han havde været med til volden, hærværket og brandstiftelsen. Men dommerne og anklageren så bort fra hans forklaring - blandt andet fordi hans troværdighed var belastet af adskillige domme for dankortmisbrug, tyveri og bedragerier via internettet, hvor han havde snydt folk til at betale for eksempelvis koncertbilletter og hotelophold.

Annonce

Tilfreds med dommen

I januar sidste år blev han idømt fem måneders fængsel for 37 forhold. Det styrkede heller ikke tilliden til hans forklaring, at han kort efter ildspåsættelsen forsøgte at købe sin kammerat for 8000 kroner til at påtage sig hele skylden.

John Lilaa Sørensen havde en urolig barndom. Efter at være flyttet fra Færøerne til Danmark som lille, flyttede han i egen lejlighed allerede som 15-årig, og siden fik han misbrugsproblemer, fremgik det af mentalundersøgelsen.

Selv om han nægtede sig skyldig, var det tydeligt, at han var yderst tilfreds med dommen på to års fængsel, og han gjorde det straks klart, at han ikke ville anke, og kæresten fik en masse ekstra knus og kys, inden han blev sendt tilbage til sin celle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce