Annonce
Sport

U'lænderen lever endnu

Det var DBU's informationschef Frits Ahlstrøm (th.), der fik hentet Horst Wohlers (tv.) til Danmark som landstræner i foråret 1990, da Sepp Piontek var stoppet. Wohlers blev præsenteret under stor ståhej, men få dage senere måtte han trække sig igen, fordi hans arbejdsgiver, Bayer Uerdingen, ikke ville slippe ham. DBU valgte så Richard Møller Nielsen, der godt to år senere førte Danmark til sejr i EM-finalen mod Tyskland. Richard Møller havde indtil da været i strid modvind, ikke mindst i københavnerpressen, men sikrede Danmark den største triumf til dato.

Horst Wohlers, der var dansk landstræner i en lille uge, før Richard Møller Nielsen tog over, er stadig fodboldtræner

Annonce

Historiens vingesus blæste ind over skrivebordet i Gelsenkirchens pressecenter.

Dér sad Horst Wohlers.

I sin tid dansk landstræner i nogle få dage.

Tanken ilede gennem diverse hukommelsescentre, og man hørte for sit indre øre Richard Møller Nielsen nærmest stønne den legendariske sætning til TV 2-Sportens Peter "Violin"Jensen:

- Nej, nej, det blev ikke mig. De tog en u'lænder.

U'lænderen var Horst Wohlers, som med god hjælp af DBU's pressechef dengang, Frits Ahlstrøm blev landstræner i 1990.

Annonce

Tysker-kritisk

Der sad han så, Wohlers, og fulgte intenst tyskernes premierekamp mod Costa Rica.

Han rystede tydeligt på hovedet næsten hver gang, modstanderne nærmede sig det flagrende og løse germanske forsvar.

Og så måtte Stiftstidendes udsendte naturligvis flytte sig et par meter rundt om bordet for at få eksklusiv-interviewet med den herre, der med det karakteristiske løsthængende mørke hår ganske enkelt lignede netop sig selv fra dengang for 16 år siden, dog nu tilført et sæt briller til langsynet.

Horst Wohlers i få dage

Horst Wohlers har rekorden som dansk landstræner i kortest tid.

Han blev ansat, da Sepp Piontek sagde stop i 1990.

Richard Møller Nielsen var ellers assistent for Sepp og træner for U-21 landsholdet, men blev i første omgang vraget til fordel for Wohlers.

Men Bayer Uerdingen, hvor Wohlers var træner, ville ikke slippe ham. Så DBU måtte ydmygt gå tilbage til Richard Møller Nielsen.

Det endte som bekendt med, at Danmark med Ricardo som træner blev Europamester to år efter - i 1992.

Annonce

Nervøs for forsvaret

- Guten Tag, De virker nervøs for det tyske forsvar?

- Ja, men vi har kendt problemet længe. Metzelder har været skadet i lang tid, og Klinsmann valgte så tidligt at se bort fra Christian Wörns, selv om han viste i Dortmund, at han stadig kan holde et forsvar sammen.

- Jeg kan godt se, at forsvaret ved at køre med en offside-fælde prøver at etablere pressing-systemet, men det hjælper ikke, når højrebacken Arne Friedrichs bliver hængende. Der er ikke styr på forsvaret, analyserede Wohlers.

- Det er besynderligt, at et land, der har produceret midterforsvarere som Kohler, Karl-Heinz Förster og Buchwald ikke kan præstere bedre på den plads. Nu bliver man nok nødt til at hive Novotny frem igen.

Annonce

Stadig aktiv træner

Men tilbage til det, som er artiklens kernespørgsmål:

- Nu blev De ikke dansk landstræner. Hvad skete der siden med Deres karriere?

- Jeg blev træner for St. Pauli i Bundesligaen, og så tog jeg nogle år som træner i Japan. Nu er jeg træner for Gladbachs hold i Regionalligaen, og her har man indført, at der skal være otte spillere under 23 år. Det passer mig fint at udvikle unge spillere, og vi har eksempelvis en Janssen i A-truppen.

Annonce

Savner Danmark

Wohlers beklager, at danskerne ikke er med til VM.

- Alle disse fremragende danske spillere: Brødrene Laudrup og så alle dem, vi har haft i Gladbach. Simonsen, Henning Jensen, le Fevre, og flere andre. Danskerne har altid været gode til at tilpasse sig og har en god indstilling.

- Det samme gælder Thomas Helveg nu i Gladbach. Desværre har han så været skadet det meste af tiden, og det er jo alderen, som melder sig. Mere betænkeligt er det med Kasper Bøgelund, der er et stort talent, men også er skadet hele tiden.

Annonce

Endnu én fra fortiden

Men hvad laver Horst Wohlers så lige nu under VM:

- Jeg skal assistere tv-kommentatoren med taktiske analyser, sagde Wohlers.

Og netop som interviewet slutter, bringes luften i svingninger af endnu et historisk vingesus fra den tid - netop før omtalte Frits Ahlstrøm.

Han er under VM FIFA-medieofficer i Gelsenkirchen.

Så det er jo en ganske lykkelig historie.

Det er gået både Herr Wohlers og hr. Ahlstrøm ganske godt siden de mystiske hændelser dengang.

Og Richard Møller Nielsen kan smile af den historie oppe i Kerteminde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce