Annonce
Fyn

Tusinder af børn skal hjælpe fynske forskere: Deres indsats giver ny viden

- Vi kan som forskere få mere viden om tilstanden i vores søer og vandhuller og blive klogere på, hvorfor de har det, som de har det, og hvad deres tilstand helt generelt er, forklarer Sara Egemose, lektor ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet, om baggrunden for det landsdækkende projekt "Søer i fritiden". Arkivfoto: Michael Bager.
En undersøgelse af søer og vandhuller, som begyndte på Fyn sidste år, udbredes nu til hele landet. Børn og unge skal indsamle data, og der er et stort potentiale i denne type borgervidenskab, mener SDU-forskeren bag projektet.

Fyn: I efteråret havde elever fra fire fynske gymnasier og tre folkeskoler gang i waders, fiskenet og vandflasker, og de afleverede over 100 vandprøver til Syddansk Universitet. Prøverne kom fra søer og regnvandsbassiner på Fyn og indgik i projektet  "Søer i fritiden", som Fyens Stiftstidende fortalte om i september.

Planter, plankton og dyr samt iltindhold og pH-værdi i vandet og størrelsen af søen blev målt, og dataene fra blandt andet Nyborg Slotssø og Ringe Sø er nu tilgængelige for alle interesserede på SDU's hjemmeside. Det samme er de flere end 400 prøver, som borgere i resten af landet sendte ind til projektet.

Det skal kortlægge vandkvaliteten i søer og vandhuller, og det er så vigtigt et arbejde, at Villum Fonden netop har bevilget 3,4 millioner kroner i støtte til en udvidelse af projektet, så det kan dække hele Danmark. Og det kommer til at ske ved at udvide det, som kaldes citizen science - eller på dansk, borgervidenskab.

Annonce

SDU vil tilbyde sfo'er, naturskoler, frivillige foreninger og biblioteker et samarbejde om at give børn og unge mere viden om plante- og dyrelivet og kvaliteten af vandet i de mange tusinde søer og vandhuller, som findes i Danmark.

Til gengæld skal de unge bruge lidt af deres fritid på at undersøge vandet og dermed give universitetet data og ny viden.


Lokalbefolkningen har en helt uvurderlig viden om deres eget lokalområde. Vi kan komme ud til mange flere søer, end vi ellers ville kunne, hvis det bare var mig eller mine medarbejdere, der skulle ud og tage de her prøver. Det er det, citizen science også kan.

Sara Egemose, lektor og forsker ved Syddansk Universitet


- Uvurderlig lokal viden

Forventningen er, at cirka 3000 børn og unge kommer til at agere ferskvandsbiologer i projektet, som nu kaldes "Søer i fritiden".

Sara Egemose, som er lektor på SDU og forsker i ferskvandsøkologi, klimatilpasning og natur- og miljøkvalitet, ser store fordele for forskerne i, at det er almindelige borgere overalt i landet, som indsamler data.

- Lokalbefolkningen har en helt uvurderlig viden om deres eget lokalområde. Vi kan komme ud til mange flere søer, end vi ellers ville kunne, hvis det bare var mig eller mine medarbejdere, der skulle ud og tage de her prøver. Det er det, citizen science også kan, siger Sara Egemose.

Nogle af de prøver, som blev indleveret i efteråret, kom således fra søer, som forskerne ikke tidligere har fået prøver fra.

- Vi kan som forskere få mere viden om tilstanden i vores søer og vandhuller og blive klogere på, hvorfor de har det, som de har det, og hvad deres tilstand helt generelt er.

- Og så vil vi gerne formidle den viden, vi har, om søer og vandhuller og gøre børn og unge interesserede i naturvidenskab, biologi og livet i og omkring søerne og vandhullerne, fortæller hun.

Annonce

Forskere skal dele viden

- Ud over at blive klogere på verden omkring os og generere ny viden har vi som forskere et enormt ansvar for at inddrage befolkningen omkring os og øge interessen for området og formidle den viden, vi har, på alle niveauer - ikke kun på videnskabeligt niveau, men også til børn og unge, siger Sara Egemose.

Til det formål bliver der lavet legematerialer og kufferter med udstyr til at indsamle prøver og undersøge vandet, som kan lånes på biblioteker og naturskoler. Sammen med naturvejledere og naturskoler vil SDU også arrangere "søcamps" for børn og unge.

- Det er ud fra tanken: Hvorfor skal man kun tage på fodboldskole eller madskole? En søcamp bliver et tredages forløb, som kan foregå i sommer- og efterårsferierne og måske også i påsken, forklarer Sara Egemose.

"Søer i fritiden" varer indtil 2025, og når projektet officielt er sat i gang 1. april, bliver det muligt at følge det på blandt andet Youtube og Facebook.

Kufferter, søcamps og nye vandhuller

Projektet "Søer i fritiden - søøkologi og citizen science" hører under Syddansk Universitet i Odense, og Villum Fonden støtter det fireårige projekt med 3.447.480 kroner.

  • Sfo'er, foreninger og borgere kan på biblioteker og naturskoler låne en ”søkuffert” med enten legemateriale eller udstyr og vejledninger til at tage prøver og undersøge vandet i søer og vandhuller.
  • Der arrangeres ”søcamps” i samarbejde med sfo’er og naturskoler. Man kan booke en formidler fra SDU til at fortælle om vandmiljø i lokalmiljøerne.
  • Med appen ”Find en sø” kan alle hjælpe forskerne med at plotte vandhuller og søer ind på danmarkskortet.
Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce