Annonce
Middelfart

Trods stor uenighed om tidsfrist: Politikerne har nu behandlet Middelfart Fjernvarmes projektforslag

Billedet er fra et tidligere byrådsmøde. Dette møde blev holdt delvist fysisk og delvist digitalt. Eksempelvis var Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd og Morten Weiss mødt op i byrådssalen, mens Paw Nielsen og Regitze Tilma var med via en internetforbindelse. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Trods stor politisk uenighed blev der truffet en beslutning om projektforslaget indsendt af Middelfart Fjernvarme, der nu kan gå videre med projektet om at få rullet fjernvarme ud i Strib, Røjle og Vejlby.

Nordvestfyn: Nu er ventetiden slut for Middelfart Fjernvarme, der har ventet svar på projektforslaget om en udrulning af fjernvarme til Strib, Røjle og Vejlby.

Klokken 7.30 begyndte det ekstraordinære byrådsmøde, som Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) havde indkaldt til, og her blev projektforslaget i sin nuværende form godkendt med stemmerne 15 for og seks imod.

Mens alle politikerne var positive over for at give Middelfart Fjernvarme muligheden for at tilbyde Strib, Røjle og Vejlby fjernvarme, var der uenighed om, hvor lang tid selskabet skulle have til at skaffe en tilslutning på minimum 50 procent af de private forbrugere i området.

Noget som har været debatteret flittigt i avisen og på Facebook, da det ikke er muligt for borgere i et område udlagt til fjernvarme at søge statslige tilskud til eksempelvis en varmepumpe.


Hvis man insisterer på en periode på seks måneder, er det de facto at sige, at det ønsker man ikke. Dermed fratager man borgene et frit valg til, om de vil vælge fjernvarme eller en individuel løsning.

Johannes Lundsfryd (S), borgmester


Projektforslaget lød på to år, hvilket løsgængeren Paw Nielsen mente var for lang tid. Blandt andet derfor havde han sendt et ændringsforslag ind på ét år. Samme Paw Nielsen var årsag til dagens møde, da der oprindeligt var lagt op til, at politikerne i Miljø- og Energiudvalget skulle have taget stilling til projektforslaget onsdag 3. februar. Her valgte Paw Nielsen at bruge sin standsningsret og sendte dermed sagen videre til Byrådet.

Annonce

Venstre gik endnu længere

Venstre havde også sendt et ændringsforslag ind. Partiet ønskede, at Middelfart Fjernvarme fik en periode på seks måneder til at igangsætte projektet, at der ville være en god borgerdialog, og at tilslutningen skulle op på minimum 51 procent, uden at kommunale institutioner medregnes.

Sagen kort

Regeringen og partierne bag klimaaftalen indgik 30. november 2020 en aftale om udmøntningen af 2,3 milliarder kroner til udfasning af olie- og gasfyr og udrulning af fjernvarme og varmepumper.

Samtidig har Byrådet i Middelfart Kommune fremsat en ambition om at få udfaset alle olie- og gasfyr i kommunen i år 2030.

Det er borgerne selv, der skal udskifte deres gas- og oliefyr, hvilket politikerne ikke kan tvinge dem til.

Byrådet kan opfordre udbydere af fjernvarme til at sende projektforslag ind, hvilket typisk giver mening i tæt befolkede områder.

Andre steder vil borgerne opfordres til at investere i alternative varmekilder som eksempelvis en varmepumpe, som i perioder kan søges tilskud til i statslige puljer. Det er dog ikke muligt at søge tilskud, hvis området er udlagt til fjernvarme.

Desuden er det Byrådets håb, at nogle borgere i landdistrikterne vil gå sammen om at finde en mere miljø rigtig løsning, hvilket de eksempelvis har gjort i Føns, hvor de har lavet deres eget fjernvarmeselskab.

Tidsperioden på seks måneder mødte stor undren i byrådssalen, hvor blandt andet Johannes Lundsfryd (S) sagde følgende:

- Det betyder, at der skal søges den statslige pulje, der skal være tid til dialog med borgerne, at man skal gennemføre et EU-udbud efter EU’s udbudsdirektiv, der skal indgås kontrakter, og håndværkerne skal gå i jorden. Til et projekt til flere hundrede millioner inden for et halvt år. Det, synes jeg i bedste fald, lyder meget optimistisk. Og hvis ønsket er en god borgerdialog, vil det i hvert fald blive meget presset i det forslag, sagde han og tilføjede:

- Hvis man insisterer på en periode på seks måneder, er det de facto at sige, at det ønsker man ikke. Dermed fratager man borgene et frit valg til, om de vil vælge fjernvarme eller en individuel løsning.

Det er disse områder, som Middelfart Fjernvarme ønsker at tilbyde fjernvarme. Grafik: Leif Nørmark Sørensen
Annonce

Tvivl om tilskud

På byrådsmødet sendte flere stikpiller af sted mod Paw Nielsen for at have udskudt beslutningen, hvilket blandt andre både Johannes Lundsfryd (S) og Morten Weiss-Pedersen (K) frygter kan betyde, at man mister et statsligt tilskud på 15 millioner, som projektet er afhængig af. Her bliver midlerne uddelt efter først-til-mølle-princippet, og den seneste pulje blev tømt på bare fire dage.

Flere havde også joket med, at de ville sende Paw Nielsen et girokort på 15 millioner, fortalte hovedpersonen selv, der af flere ombæringer besvarede kritik.

- Jeg har om nogen respekt for mit politiske arbejde og holdninger, så jeg ved ikke, hvad Steffen Daugaard (DF, red) mener med dette.

- Og kalde mig populist, ja, okay, jeg tager mange ord på mig og mange kælenavne, og nu må jeg så åbenbart også tage populist på mig, selvom det mener jeg ikke, jeg er. Og til Alex Gren (S) vil jeg sige, at jeg ikke løber fra nogen aftale. Det her var en rammeaftale, hvor vi har en vision om, at vi skal være en grøn kommune, og vi skal være klimaneutrale inden 2050 blandt andet via fjernvarme. Ingen steder i den aftale står der, at det er to år, man skal bruge for at komme i mål, lød det blandt andet fra Paw Nielsen.

Nu har Middelfart Fjernvarme fået grønt lys til at gå videre med projektet, men er stadig langt fra at nå i mål med at kunne rulle fjernvarmen ud i Strib, Røjle og Vejlby.

Tidligere har Johannes Lundsfryd sagt, at politikerne også er positivt indstillede over for at få udrullet fjernvarme i Ø-kvarteret i Middelfart, Kauslunde, Gamborg, Båring, Brenderup og de resterende dele af Gelsted, Nørre Aaby og Ejby, der i dag ikke er koblet til fjernvarmen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Erhverv

Succes-investor skal finde globale stjerneskud: Kommune hyrer privat iværksætterhjælp

Fyn

Politik og podning: Nu kan du tage en kviktest på Odense Rådhus

Annonce