Annonce
Erhverv

Totalbanken gik ikke så meget tilbage som ventet

Totalbanken i Aarup. Arkivfoto: Kim Rune
Trods coronakrise og ekstra forsigtighed blev 2020 bedre end ventet i Totalbanken. Men resultaterne er stadig et godt stykke efter tallene for 2019.

Aarup: Før 2020 begyndte forventede vestfynske Totalbanken, at året ville blive dårligere end 2019, som blandt andet havde nogle gode engangsindtægter fra salget af bankens andel af Sparinvest.

2019 sluttede med et rekordoverskud på 80 millioner kroner før skat, men ledelsen forventede, at det tal i 2020 ville falde til 35-45 millioner kroner. Undervejs vendte coronakrisen op og ned på mange ting, men nu da året kan gøres op, viser det sig, at overskuddet blev større end forventet - nemlig 51 millioner kroner før skat.

- Det er vi meget tilfredse med – ikke mindst set i lyset af et år, som har været præget af COVID-19 pandemien og turbulens på de finansielle markeder, siger administrerende direktør Ivan Sløk ifølge en pressemeddelelse.

Annonce

Låner flere penge ud

På den positive side har året budt på mange handler med huse og sommerhus blandt kunderne, og den slags giver gebyrindtægter i banken. Desuden er antallet af kunder steget ifølge banken selv. Endelig er det i modsætning til mange konkurrenter lykkedes at få kunderne til at låne flere penge i banken, så udlånet er steget med to procent.

Totalbanken A/S

Hjemsted: Aarup

CVR-nr.: 10 34 98 18

Direktion: Ivan Sløk

Bestyrelse: Claus Moltrup (formand), Christian Fischer (næstformand), John Eric Rath Petersen, Jan Thybo, Jens Jacob Dühr samt Claus Lyngbakke-Hellesøe, Gitte N. Stentebjerg og Dennis Nordfjeld Nielsen (medarbejdervalgte)

Ejere: Børsnoteret. Poul Juhl Fischer, Aarup (15-20 pct.), Christian Fischer, Frederiksberg (10-15 pct.), Heine Delbing, Odense (10-15 pct.), Kim Haugstrup Mikkelsen, Schweiz (5-10 pct.). I alt 5048 navnenoterede aktionærer.

Regnskabstal 2020 (2019 i parentes)

  • Netto rente- og gebyrindtægter: 158 millioner kr. (160)
  • Kursreguleringer: 8 millioner kr. (17)
  • Nedskrivninger på udlån: 11 millioner kr. (-5)
  • Overskud før skat: 51 millioner kr. (80)
  • Overskud efter skat: 40 millioner kr. (74)
  • Egenkapital: 491 millioner kr. (458)
  • Antal ansatte: 83 (78)

Trods hushandlerne har gebyrindtægterne ikke været lige så store som året før, da der var mange konverteringer af lån og sammen med bortfaldet i udbyttet fra Sparinvest betyder det et fald på posten netto rente- og gebyrindtægter - altså bankens omsætning - med lidt over en million kroner.


Vi er meget tilfredse – ikke mindst set i lyset af et år, som har været præget af COVID-19 pandemien og turbulens på de finansielle markeder.

Ivan Sløk, administrerende direktør, Totalbanken


Den store nedgang i forhold til 2019 er sket under udgiften nedskrivninger på udlån, som er steget med 16 millioner kroner. Det skyldes især, at banken for en sikkerheds skyld har sat 10 millioner kroner af til tab i forbindelse med coronakrisen.

Der er også sket store ændringer på posten kursreguleringer, hvor salget af Sparinvest i 2019 gav en indtægt på 11 millioner kroner. I 2020 var indtægten på posten faldet med ni millioner kroner i forhold til året før.

Selv om banken regner med tilgang af kunder, ventes 2021 at byde på flere udfordringer end sidste år. Derfor regner Totalbanken med, at overskuddet falder kraftigt fra 51 til 30-40 millioner kroner før skat. Ledelsen regner blandt andet med, at kurserne på værdipapirerne ikke vil give så store indtægter, og så forventer den, at der bliver tabt flere penge udlån til kunderne.

Annonce

Aktionær vil stoppe lån til bestyrelsen

Totalbankens generalforsamlinger har ofte været hjemsted for indædte diskussioner mellem nogle af aktionærerne på den ene side og bestyrelsen på den anden. Det skyldes ofte uenighed om udvidelser af kapitalen.

Totalbankens direktør Ivan Sløk har taget mod flere kunder men venter alligevel tilbagegang også i år. PR-Foto: Brian Jensen, Totalbanken


I år, hvor generalforsamlingen bliver netbaseret, vil bestyrelsen også gerne have bemyndigelser fra aktionærerne, så banken kan købe op af egne aktier indtil et vist beløb.

En aktionær vil på generalforsamlingen have et forbud mod, at banken kan låne penge ud til direktører og medlemmer af bestyrelsen. Aktionæren mener ikke, at banken har levet op til lovens regler om den slags lån.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce