Annonce
Assens

Se billederne: Så flot er Helnæs Mølle blevet efter to års hårdt arbejde

Hanne Plechinger og Stig Nør Larsen har på to år forvandlet en halvslidt grund på halvøen Helnæs til et rustikt og autentisk ferie- og fritidsområde, hvor gæsterne kan komme helt tæt på naturen.

Helnæs: Da Hanne Plechinger og Stig Nør Larsen for 14 år siden flyttede ind i et gammelt husmandssted på Helnæs Byvej, blev parret samtidig naboer til Helnæs Mølle.

Lokale skole- og friluftsfolk overtog i 1988 møllen og møllegården samt det store område, der strækker sig helt ned til vandkanten ud mod Helnæsbugten. Her etablerede de Helnæs Mølle Friluftsgård og Naturskole, der blev flittigt benyttet til friluftsaktiviteter, kolonier, kurser, ekskursioner, fester og meget andet.

Men hele området med de gamle bygninger og den karakteristiske mølle virkede efterhånden en smule forsømt, og da den kollektive ejerkreds bag Helnæs Mølle Friluftsgård og Naturskole i december 2018 satte stedet til salg, slog Stig Nør Larsen og Hanne Plechinger til og købte den. I første omgang blot som en del af deres eget liebhaveri.

Annonce

- Vi havde faktisk ikke de store vilde planer med friluftsområdet, da vi overtog det i begyndelsen af 2019. Men ved at købe Helnæs Mølle, vidste vi jo, at vi selv kunne bestemme, hvad der kom til at ske med den store nabogrund, og hvad den skulle benyttes til fremover, fortæller Hanne Plechinger.

De første måneder handlede det kun om at få ryddet op på naturområdet, og efterhånden kunne parret se, at det tog sig pænere og pænere ud. De blev enige om, at de gerne ville bibeholde outdoor-området, og så valgte Hanne Plechinger og Stig Nør Larsen ellers at gå all-in.

Historie i nutiden

Parret har taget forvandlingen af friluftsområdet i små bidder. I første omgang handlede det om at rive det eksisterende møllehus og staldbygningen ned og erstatte dem med et par nye outdoorbygninger samt at få ryddet ud i noget af bevoksningen ud mod stranden.

- De gamle bygninger var simpelthen i alt for dårlig stand til, at de kunne anvendes til noget som helst. Det eneste, vi kunne tage med og bruge, var mur- og kampestenene. Dem gemte vi, og de er nu genbrugt til opførelsen af de to nye luksusferiehuse, som vi har bygget og lige har taget i brug. På den måde har vi ført noget af stedets gamle historie videre med ind i nutiden, fortæller Hanne Plechinger.

Stig Nør Larsen og Hanne Plechinger har selv tegnet skitserne de to nyopførte bygninger, der er opført i massivt egetræ og som nyfortolkninger af 1800-tallets klassiske bindingsværksbyggeri. Bygningerne indeholder blandt andet toiletter og badefaciliteter samt et stort rustikt outdoor-køkken og en spisesal med plads til 60-70 siddende gæster. Der er desuden gjort plads til en sovesal til 14 personer.

Hanne Plechinger har fundet et lille hvilested ved et af de to nyopførte feriehuse, hvor der er indrettet fire luksusferielejligheder  Foto: Michael Bager

- Vi sad en aften over et glas rødvin og snakkede om, hvordan de nye bygninger kunne se ud. Pludselig fik vi idéen om, at det skulle være en slags egetræs- og bindingsværksbygninger. Vi troede, det var vores helt egen idé, men det har så vist sig, at det faktisk var den mest almindelig måde at bygge på helt op til 1500-tallet, forklarer Hanne Plechinger.

Byggekonstruktionen er kendt fra de såkaldte bulhuse, der blandt andet er karakteriseret ved, at de har vandretgående planker mellem de bærende stolper og ofte er bygget oven på et fundament af kampesten eller andre natursten.

I juni sidste år var der rejsegilde på de to outdoor-bygninger ud mod Helnæs Byvej, og i disse uger går håndværkerne og finpudser de sidste detaljer.

Området ved Helnæs Mølle ligger på østsiden af halvøen. Mølledriften sluttede i 1964, og i 1988 blevet området omdannet til naturskole. Foto: Michael Bager

Bygningerne indgår nu i et samlet outdoor-område med gårdsplads, tipi og en stor rund mødestedsbænk, der er opført rundt om et 10 meter højt og 25 år gammelt egetræ.

Helnæs Mølle taler ind i en ny tendens, der er blevet forstærket under coronaepidemien. Mange mennesker søger mod mere simple, nære og alternative ferieoplevelser uden at gå helt på kompromis med standarden.

Med en andel på 21 procent af det samlede antal overnatninger i Danmark sidste år tegnede kyst- og naturturismens sig for den næststørste overnatningsform.

Annonce

Ophold med oplevelser

For få uger siden afsluttede Helnæs Mølle Outdoor Life & Ferieboliger sit seneste byggeprojekt: To feriehuse, der er indrettet med fire luksuslejligheder med panoramaudsigt ud over Helnæsbugten.

Lejlighederne er på hver 55 kvadratmeter og bærer navnene Granfætter, Sanddalen, Blåhat og Tjæregryden. To af lejlighederne er indrettet, så to personer kan overnatte i dem, mens de to andre lejligheder rummer mulighed for overnatning for fire personer.

Det store rustikke køkken er indrettet i en af de nye bygninger. Her kan gæsterne selv lave med eller invitere en kok til det. Når man åbner den store egetræsdør, er der udsigt mod vandet. Foto: Ard Jongsma

Målgruppen er blandt andet de såkaldte empty nesters - modne mennesker, der har fået lidt mere tid og overskud til dem selv, efter børnene er flyttet hjemmefra. Men hovedtanken med det nye friluftsområde er, at et ophold skal kunne give oplevelser for mennesker i alle aldre og på tværs af generationer.

Når outdoorområdet er lejet ud til for eksempel bryllupper - dem er der allerede booket syv af - lukker Helnæs Mølle Outdoor Life & Ferieboliger for bookinger af de fire ferieboliger med mindre det sker til nogle af de gæster, der i forvejen deltager i arrangementerne.

Der er anvendt genbrugsmaterialer fra et par nedrevne bygninger til opførelsen af de nye feriehuse, der ligger med udsigt ud over Helnæsbugten. Det er planen, at der skal opføreses yderligere to ferieboliger på Helnæs Mølle. Foto: Michael Bager

- Vi synes ikke, vi kan være bekendt at markedsføre os på, at folk kan komme og bo i ferieboligerne og få en god og rolig naturoplevelse, hvis der så samtidig er fest og ballade inde ved siden af, siger Hanne Plechinger.

Hun lægger ikke skjul på, at det har været et par hektiske år med Helnæs Mølle-projektet siden overtagelsen for to år siden. Oveni kom så coronaepedemien, der sidste år førte til aflysninger og flytninger af en række bookinger.

Annonce

Sort himmel i møllen

Den hollandske mølle, der er opført i 1844, var også i en dårlig forfatning, da Stig Nør Larsen og Hanne Plechinger købte stedet. Nu er den blevet en del af parrets con amore-projekt.

- Møllen er ligesom vores tredje ben i hele projektet. Den var fuldstændig ødelagt, og vi turde  ikke lade folk gå ind i den. Nu har vi fået fjernet de lerstampede gulve og lavet en god indvendig understøtning, og så er tanken, at vi vil søge fondsmidler til resten af møllens restaurering. Der er lavet et skitseprojekt på møllen, men det er en meget dyr omgang til flere millioner kroner, så jeg er for længst gået i gang med skrive fondsansøgninger. Det er ikke nogen helt nem øvelse at komme i betragtning hos fondene, fordi vi er jo et privat selskab, siger Hanne Plechinger.

Ferieboligerne er indrettet uden tv-apparater. Til gengæld venter der gæsterne denne 153 tommers-udsigt. Foto: Ard Jongsma

Møllen er et vartegn for Helnæs, og den funktion ønsker man at bibeholde. Men Hanne Peschinger forestiller sig også, at møllen kan benyttes til forskellige events, aktiviteter og formidling. Det kan være et musikarrangement, et foredrag, en lille gårdbutik eller måske som platform for den voksende dark sky-turisme. På Helnæs er der ingen lysforurening, og derfor er det muligt at betragte nattehimlen med millioner af stjerner, som lyser på himlen og spejler sig i vandet.


De gamle bygninger var simpelthen i alt for dårlig stand til, at de kunne anvendes til noget som helst. Det eneste, vi kunne tage med og bruge, var mur- og kampestenene. Dem gemte vi, og de er nu genbrugt til opførelsen af de to nye luksusferiehuse, som vi har bygget og lige har taget i brug. På den måde har vi ført noget af stedets gamle historie videre med ind i nutiden

Hanne Plechinger


Ned mod vandkanten findes der stadig tre sheltere, som fulgte med i købet. Men adgangen til og brugen af shelterne er ikke helt som før.

- Her på Helnæs er vi ikke så vilde med forbudsskilte, men vi har været nødt til at slå et enkelt skilt for at fortælle, at man ikke længere kan færdes på området og bruge shelterne på samme måde som tidligere. Shelterne kan kun benyttes af folk, der lejer hele området, siger Hanne Plechinger.

Hanne Plechinger har et godt vue ud over outdoor-området fra omgangen på den gamle hollændermølle. Foto: Michael Bager

Mens Stig Nør Larsen for det meste har taget sig af de byggetekniske opgaver, har Hanne Plechinger stået for markedsføringsdelen. Den side af forretningen skal der nu skrues op for, for ifølge Hanne Plechinger er det essentielt, at endnu flere mennesker får øjnene op for stedets potentiale og herlighedsværdi.

- Jeg er i gang med at lære at blive skrappere på sociale medier som Facebook og Instagram, for det har jeg bestemt ikke været nogen ørn til. Og så har jeg haft rigtig god sparring med Visit Assens og Udvikling Assens, fortæller Hanne Plechinger.

Helnæs Mølle

Helnæs Mølle Outdoor Life & Ferieboliger ligger på Helnæs Byvej 21 på Helnæs.

Friluftsområdet er på 6,5 hektar og ejes af Hanne Plechinger og Stig Nør Larsen.

Parret står for udviklingen af området og deltager i den daglige drift, mens de ansatte Casper Simonsen og Kim Petersen tager sig af modtagelse af gæster på outdoor-området, pasning af de grønne områder, rengøring og andre forefaldende opgaver.

Siden overtagelsen for lidt over to år siden er der opført to nye bygninger samt to ferieboliger, der hver indeholder to luksusferielejligheder.

Arkitekt på byggeriet er Jesper Thyge Brøgger.

Ferieboligerne kan bookes via hjemmesidens bookingssystem (www.helnaesmoelle.dk). Forespørgsel vedrørende outdoor-området sendes til info@helnaesmoelle.dk

Alt efter sæson koster det fra 973 kroner til 1390 i døgnet at leje en feriebolig på hverdage. I weekenderne spænder prisniveauet fra 1183 kroner i lavsæsonen til 1690 kroner i højsæsonen, der går fra den 15. juni til den 15. august.

El, vand og varme er inkluderet i prisen, og morgenmad kan tilkøbes.

63-årige Hanne Plechinger tager sig blandt andet af markedsføringen af Helnæs Mølle, mens manden Stig Nør Larsen har taget sit af mange af de bygningstekniske spørgsmål. Foto: Michael Bager
Nyt møder gammelt på Helnæs Mølle Outdoor Life & Ferieboliger. Den gamle staldbygning til venstre i billedet skal rives ned på et tidspunkt og erstattes med et par nye ferieboliger. Foto: Michael Bager
Hanne Pleshinger i det ene af de nyopførte træbygninger, der rummer en spisesal med plads til 60-70 siddende gæster. Foto: Michael Bager
Midt i billedet ses det to nyopførte bygninger, der i deres udtryk har taget hensyn til stedets historie. De er opført som såkaldte bulhuse. Foto: Michael Bager
- Jeg er i gang med at lære at blive skrappere på sociale medier som Facebook og Instagram, for det har jeg bestemt ikke været nogen ørn til, siger Hanne Plechinger. Foto: Michael Bager
Helnæs Mølle. Foto: Michael Bager
Der er rig mulighed for at dyrke outdoor-sport på området. Vandet er altid lige i nærheden. Foto: Michael Bager
Et kig ind i en af ferielejlighederne, der modtog de første gæster 1. april. Foto: Ard Jongsma
Et kig ind i en af ferielejlighederne, der modtog de første gæster 1. april. Foto: Ard Jongsma
Ferielejligheder har navne som Blåhat, Granfætter, Tjæregryden og Sanddalen. Foto: Ard Jongsma
Møllen udgør det tredje ben i ejerparret Stig Nør Larsen og Hanne Plechingers projekt. Restaureringen af møllen tages i små etaper, og finansieringen skal ske fra fondsmidler. Foto: Michael Bager
For nogen år siden bekostede Assens Kommune en ny omgang til møllen. Beklædningen stammer helt tilbage fra 1964. Foto: Michael Bager
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Odense For abonnenter

Knivstik, tramp og revolvertrussel: En er fængslet - flere søges efter voldsomt overfald i Odense

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Annonce