Annonce
Fyn

Til gavn for naturen: Find en sø og hjælp forskerne

Det kan være en fordel at gå lidt ud i søen, når man skal tage vandprøver. Men det er ikke nødvendigt. Sara Egemose, lektor ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet ved en af søerne til overfladevand nær universitetet.  Foto: Michael Bager
Syddansk Universitet beder Fyens Stiftstidendes læsere om hjælp til et projekt, der skal kortlægge vandkvaliteten i vore mange søer.

Finland bliver godt nok kaldt de 1000 søers land, men på Fyns land – med omliggende øer - har vi næsten 9000 søer på over 100 kvadratmeter.

Vi ved, de er der, men vi ved ikke så meget om, hvordan de har det. Det kan du nu være med til at rette op på, når Syddansk Universitet i de kommende uger lancerer et stort projekt kaldet ”Find en sø”.


Annonce

Der er et utal af søer, hvor man ingenting ved om vandkvaliteten.

Sara Egemose, biolog


Adskillige skole- og gymnasieelever bliver involveret, og det kan du, kære læser, og dine venner og familie også sagtens blive. Universitetet beder nemlig om, at vi går ud og tager vandprøver fra søer. Hvad enten de er små eller store, naturlige eller menneskeskabte.

Prøverne kan i første omgang afleveres på biblioteker rundt omkring på Fyn, hvor de bliver lagt på køl for så i sidste ende at havne på Syddansk Universitet, hvor biolog Sara Egemose og hendes kollegaer vil gå i gang med det omfattende analysearbejde.

Manglende viden

Citizen science eller borgervidenskab hedder den slags, hvor frivillige hjælper forskerne med at indsamle data, og det er der i høj grad brug for i det her projekt. Der er nemlig, fortæller Sara Egemose, et utal af søer, hvor man ingenting ved om vandkvaliteten.

I nogle af landets største søer tager de statslige myndigheder med større eller mindre mellemrum jævnlige vandprøver, og kommunerne tjekker fra tid til anden også forskellige søer, typisk i forbindelse med ad hoc-opgaver, men langt de fleste søer bliver ikke undersøgt, ligesom der ikke findes nogen fælles database over vandkvaliteten. Derfor er det et uhyre vigtigt projekt at få kortlagt kvaliteten af de danske søer.

Sådan kan du hjælpe

Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".

Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).

Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.

Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten.  Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.

Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU´s system.

Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af bibliotekerne på listen (se den anden faktaboks). Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres på det givne indleveringssted.

Undersøgelsen foregår indtil udgangen af september.

Undersøgelsen af søerne kan give et samlet billede af, hvordan for eksempel søens type, størrelse og beliggenhed indvirker på vandkvaliteten, og i sidste ende giver det en meget bedre viden, end man har i dag, om hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten til gavn og glæde for naturen og biodiversiteten.

Sara Egemose håber, at mange borgere vil deltage i undersøgelsen, og det betyder ikke noget, fortæller hun, om det er naturlige eller menneskeskabte søer som for eksempel branddamme, gadekær eller de mange søer, som i de senere år er blevet anlagt for at håndtere overfladevand.

- Det gør heller ikke noget, at der kommer flere prøver fra de samme søer, siger Sara Egemose og begrunder det med, at prøver fra samme sø taget på forskellige tidspunkter giver et mere nuanceret billede af vandkvaliteten.

Annonce

Lokalkendskab

Eftersom det er Fyens Stiftstidendes læsere, der er inviteret til at deltage i undersøgelsen, vil det naturligvis primært blive fynske søer, som der tages vandprøver i.

Men skal man i sommerhus i Jylland, på vandretur på Bornholm eller alt muligt andet rundt omkring i landet, er man også meget velkommen til at tage prøver der.

19 steder på Fyn og øer, primært på biblioteker, bliver der stillet køle-beholdere op, som vandprøverne fra søerne kan afleveres i. Foto: Michael Bager

Nogle søer er nemt tilgængelige, mens andre er sværere at komme til og ikke så få ligger på privat jord. Sara Egemose håber, at mange lodsejere vil deltage, og at læserne, der er klar til at tage vandprøver, vil gøre brug af deres lokalkendskab, så man kan komme så bredt ud som muligt.

Her kan du aflevere vandprøverne

I den forgangne weekend blev der sat kølekasser - og infostandere - op rundt omkring på Fyn og øer, primært på biblioteker. Og det er stederne, hvor I kan aflevere vandprøverne. I Faaborg-Midtfyn kan du aflevere på:

Faaborg Bibliotek

Ringe Bibliotek

Årslev Bibliotek

Lokalkendskabet er også vigtigt i henseende til søernes historie. Måske kan læserne huske, at en given sø så anderledes ud for år tilbage, og det må man meget fortælle videre til forskerne.

Når borgernes prøver ankommer til laboratorierne på Syddansk Universitet, vil de blive undersøgt for indholdet af blandt andet næringsstoffer, partikler, salt og metaller. Og det hele munder ud i videnskabelige artikler og tabeller, der vil være offentligt tilgængelige.

Annonce

Café Stiften

I kan allerede nu gå i gang med at hjælpe forskerne til at blive klogere på vore mange søer. Det kan I læse om i faktaboksene. Vi afholder også en Café Stiften, hvor I kan få meget mere at vide om projektet.

Sara Egemose ved bredden af en af søerne nær SDU. Foto: Michael Bager

Det foregår mandag d. 24. august kl. 19–20.30 i lokale U45 på Syddansk Universitet i Odense, hvor I kan møde biolog Sara Egemose og projektleder Thomas Kaarsted, ligesom der bliver tid til et at besøge en af de kunstige søer, som er lavet for at håndtere overfladevandet fra SDU’s parkeringsplads.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Nordfyn

Første aften med nye legekammerater: Ni ud af de 25 medlemmer i kommunalbestyrelsen er nye

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

Annonce