Annonce
Odense

Tidligere DF'ere laver nyt lokalnationalt parti: Valgkampen afgør deres skæbne, siger forsker

Christel Gall (tv) håber, hun også efter kommunalvalget til november vil have sin gang på Odense Rådhus som folkevalgt for det nystiftede parti De Lokalnationale. Her er hun ved præsentationen af det nye parti sammen med byrådsmedlem i Nyborg Carsten Kudsk, næstformand i hovedbestyrelsen Ann-Britt Hauken og Carina Jæger, der er formand for De Lokalnationale i hovedstaden. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Det blev ikke en lille lokalliste, men et landsdækkende parti, som byrådsmedlem Christel Gall nu har stiftet efter bruddet med Dansk Folkeparti. - Det er ikke umuligt, men heller ikke en let omgang, siger valgforsker om det nye partis chancer for at blive valgt ind.

Odense: Da hun i oktober sidste år meldte sig ud af Dansk Folkeparti efter en tæt, men tabt kamp om spidskandidatposten, delte hun sine tanker om i stedet at lave sin egen lokalliste.

Men byrådsmedlem Christel Gall har nu gjort mere end det.

- Jeg har ikke lavet en lille fin lokalliste. Nej, jeg har dannet et nyt og landsdækkende parti, for det er der både plads til og brug for, mener hun.

Annonce

De Lokalnationale, hedder partiet, og med om bord er også to andre fynske byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti - Carsten Kudsk i Nyborg og Betina S. Christiansen i Assens.

- Vi er en gruppe af ildsjæle, der sammen har valgt at kæmpe videre for de værdier og holdninger, som vi tror på, forklarer Christel Gall.

Landspolitiske ambitioner

Blandt mærkesagerne er aktiv dødshjælp, organdonation, Danmark ud af EU, de ældre i centrum, grøn omstilling, strengere straffe, en stram udlændingepolitik og et forbud mod rituelle slagtninger.

- Men vi skal ikke alle sammen ligne hinanden i De Lokalnationale. Vi inddrager medlemmerne, og det at være uenige i lokale sager er helt ok, understreger Christel Gall.

Selv om partiet nu begynder lokalt med en stol i tre fynske byråd og med fire kandidater klar til kommunalvalg og en enkelt til regionsrådsvalget, så rækker ambitionerne videre.

- Vi starter lokalt og regionalt, men vi er et landsdækkende parti og vil gerne have indflydelse på, hvad der sker i hele Danmark, siger Christel Gall.

- Så når vi kommer længere hen, så ser vi, om vi er klar, om danskerne er klar, og om der er opbakning til, at vi stiller op til Folketinget.

Annonce

Ikke umuligt

Der er imidlertid ingen garanti for, at De Lokalnationale er repræsenteret i nogen byråd efter valget til november, vurderer Ulrik Kjær, der er kommunalvalgforsker og professer ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

- Det er ikke umuligt, men heller ikke en let omgang. Det er valgkampen, der afgør det, siger han.

- Hidtil har vi ikke set mange eksempler på, at de mindre partier klarer sig godt ved kommunalvalgene. Heller ikke selv om de har samarbejdet hen over kommunegrænserne. Derfor kommer det helt an på, hvilke kandidater de kan finde, og hvordan de personer klarer valgkampen.

Tre lokale mærkesager

Når Christel Gall bliver bedt om at pege på tre lokale mærkesager i Odense, svarer hun følgende:

  1. - Jeg vil fortsætte min kamp for udvidede åbningstider i daginstitutionerne. Det er mig meget magtpåliggende, for der er brug for fleksibilitet.
  2. - Vi skal meget akut hjælpe forsamlingshusene, fordi de lider under corona, når de ikke kan blive udlejet med vært. Og de kan ikke få hjælp med hjælpepakkerne. Det er for fattigt, hvis vi ikke som kommune kan træde til.
  3. - Stop Spild Lokalt samler mad ind, der ellers ville blive smidt ud, som de pakker og deler ud. Men de står ude i al slags vejr, og det kan vi ikke være bekendt. Jeg ved, vi som kommune har ret mange kvadratmeter rundt omkring, og der må vi kunne finde en løsning.

Ulrik Kjær understreger, at det er en klar fordel for det nystiftede parti, at de allerede har tre siddende byrådsmedlemmer.

- De kommer ind med en anden politisk kendthed i de tre kommuner, og med en helt anden mulighed for at formulere nogle politiske holdninger, der tager udgangspunkt i de enkelte kommuner.

- Men det hele kommer også meget an på, hvordan Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti klarer sig i valgkampen. Om konkurrencesituationen bliver hård eller lidt blødere. Det bliver spændende, konstaterer Ulrik Kjær.

Annonce

Ingen DF-kommentar

Hos Dansk Folkeparti i Odense ønsker Carsten Sørensen, der vandt kampen om at blive spidskandidat, ikke at forholde sig til det nye parti eller dets eventuelle indflydelse på Dansk Folkepartis kommende valgresultat.

- Jeg har ingen kommentarer til, hvilke personer der er i andre partier, og hvordan de organiserer sig, siger han.


Jeg har ikke lavet en lille fin lokalliste. Nej, jeg har dannet et nyt og landsdækkende parti, for det er der både plads til og brug for.

Christel Gall, formand for De Lokalnationale


Ud over de tre nuværende byrådsmedlemmer fordelt i Odense, Nyborg og Assens bliver De Lokalnationale tegnet af næstformand Ann-Britt Hauken, der er tidligere formand for Dansk Folkeparti i Odense, af Knud Ahrnkiel, der sidste år måtte forlade Kerteminde Byråd efter en betinget fængselsdom, og af Carina Jæger, som er fra København og ikke tidligere partipolitisk aktiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce