Annonce
Livsstil

Test: Årets brætspil

Julen byder i mange familier på hygge med brætspil. Og der er nok at vælge imellem. Foto: Morten Pape

Redaktionen modtager hvert år en stak brætspil. Igen i år bringer vi anmeldelser af de mange nye spil. Anmelderne er journalister i Jysk Fynske Medier, der har spillet det spil, de selv har valgt, sammen med familie og venner.

Outsider. Hvad skiller sig ud?

****

Outsider er et nyt bud på et videnspil, der er sjovt og hurtigt. Det er nemt at komme i gang med, for reglerne er simple. Til gengæld kan der sagtens opstå diskussion og endda forvirring undervejs i spillet, men det handler udelukkende om, hvad det er, der skiller sig ud - altså er outsideren.

Der er i alt 60 kort med seks opgaver på hvert kort. Alle spillere skiftes til at stille en opgave, som de så ikke må besvare. Et terningekast afgør, hvilken opgave det bliver inden for sport, kunst, underholdning, naturvidenskab og historie, men det må de øvrige spillere ikke få at vide.

Til gengæld skal hver spiller markere med et af de fire svarkort, om det er mulighed a, b, c eller d, der skiller sig ud. Har man markeret den rigtige mulighed, får man to jetoner. Bliver man nødt til at høre, hvilken kategori det er inden for, kan man kun vinde en jeton.

Bunken med de 60 kort var hurtigt brugt, og så stødte man altså på gengangere. Måske hang det sammen med, at vi begyndte at bruge alle mulige ting som jetoner, fordi ingen havde lyst til at stoppe spillet og begynde forfra.

Det forekommer svært at være mere end fire spillere, for hvis man skal spille i hold, skal man også tale sammen. Og på den måde kan man komme til at afsløre over for de øvrige spillere, hvilken kategori det er.

(Game Inventors, Fra 15 år, +2 spillere, 149,95 kroner)

Red Prinsessen: Ombejlet prinsesse

****

"Red prinsessen" er et brætspil, som er let at gå til for både store og små.

I grove træk er der tale om en simpel udgave af Ludo, hvor spillerne slår med en terning og flytter deres brik på nogle felter. Men selv om man kan risikere at blive slået hjem adskillige gange, udvikler det sig sjældent til samme maratonseance som et spil Ludo.

Og det var både min seksårige datter og jeg glade for, da vi kastede os over prinsessespillet.

Man skal være mellem to og fire spillere, og hver spiller har sin egen ridder, som skal redde prinsessen hjem til slottet. Modstanderne kan så lægge forhindringer i vejen i form af monstre, som man ikke kan komme uden om, eller de kan slå prinsessens redningsmand hjem og selv tage hende "på nakken" for derefter at skynde sig hjem til deres eget slot.

Med kun to spillere kan det nogle gange gå hurtigt med at redde prinsessen og få hende fragtet hjem til slottet - og dermed vinde spillet. Men efterhånden som vi fik spillet det nogle gange, blev vi også gode til at spærre vejen for hinanden med monstre, så det blev noget sværere at vinde prinsessen og det halve kongerige.

(GameInventors, +5 år, 2-4 spillere, 199,95 kroner)

Tyvenes by: Tung start på tyveriet

****

Nogle gange kan man grine ad aldersbetegnelserne på et spil. Men for "Tyvenes By" skal alderen på +14 tages alvorligt. For det kræver en vis evne udi fup, lusk og strategi, hvis man vil være den, der løber med alle kronjuvelerne - der er spillets endemål.

Kort fortalt skal man som leder af en tyvebande plyndre forretninger i en middelalderby, men det er i skarp konkurrence med både rivaliserende tyvebander og en række spillekort, der pludselig kan vende spillet på hovedet. Og når man så har skaffet sig nogle penge, skal man være skarp, når der efter hver runde er auktion over tre nye tyve, som kan gøre ens bande stærkere, når jagten sættes ind på kronjuvelerne.

Spillet er sjovt og nervepirrende irriterende - præcis som et spil skal være. Men den største anke, og det, der ikke får alle stjernerne til at drysse, er spillevejledningen og reglerne, der kræver en del gennemlæsning - og stadig åbner mulighed for fortolkninger. Når de er på plads, er der dog garanti for underholdning.

(Game Inventors, +14 år, 4 spillere, 249,95 kroner)

Året der gik 2018: Velkendt quizformat skåret ind til benet

***

Bezzerwizzer har for længst gået sin sejrsgang over det danske brætspillandskab, og selv om de hundredvis af papkort, der følger med den store udgave, ikke har nogen udløbsdato, mister ældre udgaver af quizspillene alligevel kant, som tiden går.

Flittige spillere vil huske mange af spørgsmålene, mens de engang aktuelle spørgsmål om siddende ministre, popsangere og sportspræstationer for nogles vedkommende vil falme i glemslens tåger.

"Året der gik"-udgaven er en lommevenlig version af Bezzerwizzer med dugfriske spørgsmål til begivenheder fra indeværende år. De 600 spørgsmål fordelt på 150 forskellige emner er et friskt pust til en velkendt formular. Reglerne ligner storebrorens i ånden, men det taktiske element om at bytte kategorier med modstanderen er væk. I stedet satser man point på egen formåen.

Dermed lever spillet i kraft af sine spørgsmål, og her kommer man vidt omkring inden for temaer som kultur, politik og kendisstof. Med aktuelle spørgsmål, for eksempel til årets nye ord, en ny vært i "Vild med dans" og ambitionen om indførelsen af et ministerium for livslang nysgerrighed, må man også forvente, at spillet ikke har samme lange levetid, som de større versioner. Dertil svækker færre taktiske elementer spilbarheden, idet man ikke længere kan stjæle kategorier fra modstanderen, og med det bliver denne udgave af Bezzerwizzer en lommeudgave, man kun spiller i kortere afbræk.

Er man i forvejen vild med at quizze, er "Året der gik 2018" en god investering til skiferien eller sommerhusturen.

(Bezzerwizzer: Året der gik 2018, +15 år, +2 spillere, 129 kroner)

Sprogspillet: Eksamen i dansk på højt niveau

*****

Forestil dig et spil Trivial Pursuit med kategorier som Staveplade og Grammatur. Tilføj mulighed for, at alle kan række fingeren op og svare. Så har du grundidéen i Sprogspillet, som kaldes Danmarks første brætspil om sprog og er skabt af forfatteren Susanne Staun. Ud over at skrive gode krimier, er hun en ihærdig sprogrøgter med ugentlig klumme i Berlingske.

I Sprogspillet handler det om at være god til det danske sprog. Man kan blive overhørt i kommaregler og subjektsprædikater, blive sat til at stave fremmedord eller forklare betydningen af ældgamle danske ord eller splinternye udtryk fra sociale medier.

Vores familie har spillet Sprogspillet 10 gange nu, og vi diskuterer lige indædt hver gang, fordi afgørelserne er knivskarpe - og følger den seneste retskrivning. Vi er godt underholdt og har kun to kritikpunkter: Reglen om, at andre kan svare, hvis man passer, kan obstrueres lidt for nemt ved at svare forkert med vilje, og æskerne med spørgsmål går for hurtigt i stykker.

Det hjælper, hvis man synes, det er sjovt at være til eksamen i dansk på højt niveau. Men tro ikke, at selskabets sprognørd automatisk vinder. Spillet har en jante-funktion, så deltagerne kan rotte sig sammen om rykke hende, der fører sig for meget frem, tilbage.

Spillet er uhyre nemt at komme i gang med. Ja, man kan bare stille bræt og brikker op, kaste terningerne og læse sig til opgaverne, efterhånden som de dukker op. Dét udløser den femte stjerne.

www.sprogspillet.dk, + 16 år, 3-6 spillere, 350 kroner)

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Navne For abonnenter

Navnligt - i dag om filmfestival, iværksætteri og ofre for nazismen

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Folkemøde

Tirpitz-udflugt gav otte nye medlemmer

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Debat

Plejehjemssommer: Den dag meldte tre vikarer sig syge

Annonce