Annonce
Sydfyn

Svendborg vinder kamp om Faaborg-Midtfyn-affald

Affaldet fra Faaborg-Midtfyn skal også i de næste fire år køres til forbrænding på kraftvarmeværket i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
Svendborg Kraftvarme slog Fjernvarme Fyn i priskamp om afbrænding af affald fra Faaborg-Midtfyn, og det betyder, at Svendborg-værket har behov for mindre affald fra Tyskland.

Svendborg: Alt affald fra Faaborg-Midtfyn skal også i de næste fire år brændes af på kraftvarmeværket i Svendborg.

Det ligger fast, efter at Svendborg Kraftvarme har vundet et udbud om afbrænding af omkring 10-12.000 tons affald. Svendborg Kraftvarme slog Fjernvarme Fyn og Argo fra Roskilde i priskampen, og det glæder bestyrelsesformand i Svendborg Kraftvarme, Ove Engstrøm.

- Vi er meget godt tilpas. Med alt den snak, der har været om værkets fremtid, er det lige i øjet. Vi har fået ro i lejren, og CO2-mæssigt er det også det bedste at køre det ned til os, siger Ove Engstrøm.

Annonce
Med alt den snak, der har været om værkets fremtid, er det lige i øjet. Vi har fået ro i lejren.

Ove Engstrøm, bestyrelsesformand, Svendborg Kraftvarme

Meget, meget tæt

Sejren i kampen om Faaborg-Midtfyns affald kommer blot få uger efter, at Svendborg Kraftvarme tabte et lignende udbud om afbrænding af cirka 4000 tons affald fra Langeland. Svendborg-værket har hidtil brændt affaldet fra Langeland, men tabte det udbud til Fjernvarme Fyn.

Til gengæld kunne Fjernvarme Fyn ikke matche tilbuddet fra Svendborg i priskampen om Faaborg-Midtfyns affald. Det erkender Jan Strømvig, der er administrerende direktør i Fjernvarme Fyn.

- Vi har givet et bud på opgaven, som så ikke har været lavt nok. De priser, vi har givet, svarer nogenlunde til de priser, vi får for afbrænding af affald fra Tyskland, og så skal vi i princippet ikke gå længere ned med vores priser. Hvad Svendborg har gjort, ved jeg ikke, siger Jan Strømvig.

Christian Møller, administrerende direktør i Faaborg-Midtfyns forsyningsselskab FFV Energi og Miljø, holder de enkelte priser ved udbuddet for sig selv, men han vil godt afsløre, at der nærmest skulle målfoto til for at finde en vinder.

- Buddene fra Svendborg Kraftvarme og Fjernvarme Fyn lå meget, meget tæt. Og jeg kan også godt fortælle, at den gamle aftale, vi havde med Svendborg, var billigere for os end den pris, vi nu skal betale, fortæller Christian Møller.

Aftale med tyskere

Sejren er vigtig for Svendborg Kraftvarme, fordi værket har brug for 50.000 tons affald om året for at køre optimalt. Det vurderes, at der i fremtiden vil være godt 15.000 tons affald fra Svendborg og altså 10-12.000 tons fra Faaborg-Midtfyn.

De resterende mængder skal selskabet ud og finde ved at vinde udbud andre steder i landet eller hente mere udenlandsk affald.

Svendborg Kraftvarme har siden 2018 hentet affald i Tyskland, og Ove Engstrøm oplyser, at man har en aftale med tyskerne, der betyder, at man kan hente affald nok frem til udgangen af 2021.

Et stort flertal i byrådet besluttede på et møde den 29. oktober, at man inden udgangen af 2021 skal tage stilling fremtiden for forbrændingsanlægget. Det blev samtidig besluttet at fortsætte driften af anlægget frem til 2024.

Ove Engstrøm, bestyrelsesformand for Svendborg Kraftvarme, fortæller, at sejren i kampen om Faaborg-Midtfyns affald giver ro i lejren. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce