Annonce
Erhverv

Store ambitioner: Fynsk robotfirma går efter 50 millioner nye kroner

Søren Bøving. Scape Technologies laver robotter, der kan samle ting op fra kasser.De har stor succes i bilindustrien. Foto: Michael Bager
Odense-virksomheden Scape Technologies vil have investorer til at skyde et stort beløb ind i selskabet. Målet er 50 millioner kroner, de 35 er allerede sikret.

Odense: Robotvirksomheden Scape Technologies har store ambitioner og vil rulle dem hurtigt ud. Derfor har den brug for en stor tilførsel af ny kapital.

Odense-virksomheden er noteret på børsen, og den planlægger at skaffe de friske penge ved at udstede nye aktier. Målet er at sælge aktier for 50,6 millioner kroner, og de 35 millioner kroner er garanteret på forhånd. Det meddelte virksomheden fredag.

Det er store beløb for virksomheden, der blot har 31 ansatte. Til sammenligning fik den tilført 35 millioner kroner, da den blev børsnoteret i efteråret 2018.

Annonce


Jeg synes, at aktien har klaret sig godt - bortset fra de sidste dage har den konstant været over start-kursen, det er langt fra alle nye aktier, der har klaret det

Søren Bøving-Andersen, administrerende direktør, Scape Technologies


Virksomheden, der har hovedsæde på Østerbro i Odense, har udviklet en særlig robotenhed, der kan håndtere løse genstande, der for eksempel ligger uden orden i en kasse - såkaldt bin-picking. Enheden kan sættes på robotter fra flere forskellige producenter.

Flere ansatte

Scape Technologies er stadig i udvikling, og en del af pengene skal at holde virksomheden i gang. En anden del skal bruges til fortsat satsning på bilindustrien, hvor Scape ser store, nye muligheder i forbindelse med nye investeringer i produktion af el- og hybridbiler. Endelig vil man gøre en indsats på områder som logistikløsninger - det vil sige pakkehåndtering - små og mellemstore virksomheder samt en yderligere vækst i Kina

Det vil blandt andet betyde flere ansatte i virksomheden.

Hvis det lykkes at få tilført det fulde beløb, regner robotfolkene at driften vil begynde at give overskud i 2023.

De nye aktier sættes til salg for 5,50 kroner per styk. Det er et stykke under børskursen, som torsdag sluttede på 8,20 kroner.

Scapes aktie har levet et turbulent liv på børsen. Da den blev introduceret i november 2018 var kursen 8,68, men nogle måneder efter var den steget flere gange til 25,5. Fra november 2019 har den været i et nogenlunde jævnt fald ned til det nuværende niveau.

Det skyldes blandt andet, at virksomheden har mange kunder i bilindustrien, som er blevet ramt af afmatning - senest på grund af coronakrisen.

- Vi kan ikke gøre så meget ved kursudviklingen ud over at levere nogle gode resultater. Men jeg synes, at aktien har klaret sig godt - bortset fra de sidste dage har den konstant været over start-kursen, det er langt fra alle nye aktier, der har klaret det, siger administrerende direktør Søren Bøving-Andersen.

Det ser måske enkelt ud, men i robotbranchen har det i mange år været en stor udfordring at få en robot til at finde og håndtere en genstand som uden nogen orden ligger sammen med mange andre i en kasse. Det har Scape Techonologies fundet ud af. Arkivfoto: Michael Bager

Han fremhæver, at det er lykkedes at gennemføre alle de udviklingstrin, som selskabet lovede investorerne i 2018. Man har også fået en position i bilindustrien, hvor blandt andet BMW er kunde. Til gengæld er salget på det højt prioriterede kinesiske marked gået langsommere end ventet.

Annonce

Kinesisk partner ejer mest

I første omgang er det Scapes nuværende aktionærer, der kan købe de nye aktier. Hvis de ikke tager dem alle, kan nye investorer komme til.

Den største aktionær er kinesiske Shenzhen Maxonic Automation, som Scape også har et fælles salgsselskab med i Kina. Kineserne ejer i alt lidt over 27 procent af aktierne og har også på forhånd lovet at købe for syv millioner kroner af de nye aktier.

Derudover ejer Søren Bøving-Andersen selv ni procent, hans kollega René Dencker Eriksen ejer otte procent og Blue Ocean Robotics ejer syv procent. De resterende 49 procent er fordelt på mange aktionærer.

Fem investeringsselskaber har sammen garanteret, at man når minimumsudbuddet på aktier for 35 millioner kroner.

Før aktieudvidelsen har Scape en markedsværdi på 113 millioner kroner ifølge børsen Nasdaq First North, hvor selskabets aktie handles.

Rune Klausen Larsen, tidligere Blue Ocean Robotics, Amrose, Scape, Robocluster og meget andet er medlem af Scapes bestyrelse. Arkivfoto: Robert Wengler

Tidligere på ugen meddelte Scape, at en af de mest erfarne personer i den blomstrende fynske robotbranche, Rune Klausen Larsen, var trådt ind i bestyrelsen. Han har tidligere været direktør for virksomheden. Senest var han med til at stifte det store Blue Ocean Robotics, som han sad i ledelsen for, indtil han forlod virksomheden i sommer.

Rune Klausen Larsen er blandt forhåndstegnerne i den kommende aktieudvidelse og har lovet at investere for 250.000 kroner.

Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce