Annonce
Erhverv

Slut med 8-15?: Også mere flydende arbejdstid, når coronaen er brændt ud

Grænsen mellem arbejde og fritid bliver mere og mere udflydende i disse coronatider. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nogle opgaver løses mest effektivt fra skrivebordet i privaten. Men den kreativitet og idéudvikling, som opstår, når man er sammen med sine kolleger på arbejdspladsen, er svært forenelig med hjemmearbejde, mener direktøren for Fynsk Erhverv.
Annonce

Fyn: Hvornår er jeg færdig med at arbejde? Det spørgsmål må alle, som er sendt hjem for at arbejde, stille sig selv. For med computeren tændt og lyden af mails, der lander i indbakken, også efter fyraften, kommer loyaliteten over for arbejdspladsen nemt i kamp med behovet for også at være mor, far, kone eller mand i familien.

- Som hjemsendt ved man godt, at ledelsen forventer, at man løser opgaver og leverer til tiden, og det kan aflede det pres, at man nærmest er online hele tiden og dårligt vil gå ud og lave sig en kop kaffe. Den loyalitet er et meget sympatisk træk, men det er også vigtigt, at man får frisk luft og får skabt en struktur, så der bliver forskel på det tidsrum, hvor man arbejder, og det tidsrum, hvor man er i familien, understreger Jytte Reinholdt.

Som direktør for organisationen Fynsk Erhverv er det hendes egen oplevelse, at det er en større ledelsesmæssig opgave at have medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Det er vigtigt at holde en løbende kontakt og tage sig tid til at tale om andet end opgaverne, mener Jytte Reinholdt:

- Det er den oprigtige interesse for medarbejderne og den relation, man har opbygget over tid, som man høster gevinsterne af nu. Fordi den løbende kontakt vil give en hurtig indikation af, hvem der fungerer med det her, og hvem der ikke gør.

- Jeg er ikke i tvivl om, at på bagsiden af denne pandemi vil mange, både medarbejdere og ledelser, gå i retning af at være mere styrende på opgaver end på fremmøde og arbejdstid. Og det, tror jeg, vil frigøre noget hos den enkelte og i organisationerne, som vi kan høste gevinst af. Men det må aldrig blive på bekostning af kollegaskabet, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv. Arkivfoto: Michael Bager.

- Jeg har selv to ugentlige statusmøder med mine medarbejdere via Teams og så løbende kontakt i forhold til opgaver eller via et lille skulderklap til dem, der sidder med større opgaver - eller til dem, som jeg vurderer har behov for det. Men folk er forskellige, og der er også dem, der bare ønsker arbejdsro, og det er jo helt legitimt, siger Jytte Reinholdt.


De kreative processer, hvor der opstår nyt, uden at du har jagtet det, kan være vanskelige at gennemføre, når vi ikke kan mærke hinanden og har en afstand i det virtuelle rum. Spontaniteten udebliver.

Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv


Som medarbejder er det imidlertid vigtigt, at man er bevidst om, at man er del af et hold og derfor skal prioritere sin tilstedeværelse og dyrke kollegaskabet - for det er med til at styrke og udvikle organisationen, understreger hun.

Annonce

Styre efter opgaveløsning

Men når pandemien engang er overstået, vil der også være gevinster, som virksomhederne kan tage med sig fra hjemmearbejdet.

- For den enkelte er jeg overbevist om, at der er nogle fordele ved hjemmearbejdet. Man bliver mere bevidst om mulighederne for at fokusere på sine opgaver og aftale med sin ledelse, at man tager opgaver med hjem. Jeg kan også se fordele i, at man som ledelse i højere grad fokuserer på opgaveløsningen og tilstedeværelsen i forhold til, hvad man vil opnå - mere end at man fokuserer på, at folk møder ind halv ni og går hjem halv fem.

- Så jeg er ikke i tvivl om, at på bagsiden af denne pandemi vil mange, både medarbejdere og ledelser, gå i retning af at være mere styrende på opgaver end på fremmøde og arbejdstid. Og det, tror jeg, vil frigøre noget hos den enkelte og i organisationerne, som vi kan høste gevinst af. Men det må aldrig blive på bekostning af kollegaskabet. Jeg er helt overbevist om, at vi alle foretrækker samværet med kollegerne, at have let adgang til hinandens viden, sparring og hjælp til den konkrete opgaveløsning, siger Jytte Reinholdt.

Mens hjemsendte ansatte venter på, at muligheden for at møde på deres arbejdsplads vender tilbage, vil kreativiteten nok ligge underdrejet, forudser hun.

- De kreative processer, hvor der opstår nyt, uden at du har jagtet det, kan være vanskelige at gennemføre, når vi ikke kan mærke hinanden og har en afstand i det virtuelle rum. Spontaniteten udebliver. Vi har alle sammen oplevet, at virtuelle møder er langt mere effektive, end når vi sidder i et rum - men det er så også det, de egner sig til, mener Jytte Reinholdt.

Annonce

Lav struktur og sæt flueben

Og hvornår er man så færdig med at arbejde?

- Ved nogle opgaver er det meget tydeligt, hvornår du er færdig med dem, og du kan sætte et hak. Ved andre opgaver kan man spørge: Er jeg i mål, er det her tilstrækkeligt, eller skal jeg blive ved med at finpudse? Derfor er jeg meget fokuseret på, at der er minimum to faktorer, der er afgørende for, om man trives med hjemmearbejde: Egner opgaverne sig til det, og hvor erfaren er du i at arbejde selvstændigt og selv tage styring på opgaverne? Og så er der selvfølgelig det forhold, hvad der ellers sker i hjemmet i dagtimerne.

- For dem, der er hjemsendt og for første gang skal trives med at arbejde hjemmefra, er det mit indtryk, at det kan være en ret god idé at give sig selv den øvelse at lave noget struktur på arbejdsdagen, lyder rådet fra Jytte Reinholdt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce