Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sikkert Seniorliv: I Svanninge spiser de sig ud af ensomheden

120 deltagere til onsdagens fællesspisning i Svanninge Sognegaard er rekord. Foto: Maria Retoft Pedersen

Danske Seniorer har stor succes med fællesspisning for områdets ældre hver 14. dag. Og det kan andre lære af. I onsdags var der både and, risalamande og erfaringsudveksling på menuen.

Svanninge: Allerede på parkeringspladsen kan man dufte, at der er noget særligt godt i vente denne onsdag eftermiddag i Svanninge Sognegaard.

Hver 14. dag mødes omkring 70-80 ældre og spiser sammen til den fællesspisning, som Danske Seniorer står bag. Men denne onsdag er noget særligt.

- Vi er 120 mennesker her i dag. Det er nu alligevel rekorden, lyder det fra formand Ernst Jørgensen.

Da fællesspisningerne startede op for omkring 8 år siden, var der 12 deltagere, der sad sammen i den lille sognerådssal. Så voksede antallet af deltagere, og den lille sal måtte tages i brug. Men med 120 deltagere er der dækket op i begge sale, så alle kan få en plads, når andestegen serveres.

Ældredepression

10% af ældre over 65 år lider af depression. Det vil projektet "Sikkert Seniorliv" gøre noget ved.

Depression har en lang række følgevirkninger som fx ensomhed og dårligt fysisk helbred.

I følge eksperter og litteratur underdiagnosticeres og fejlbehandles depression i alderdommen i stor stil. Mange tilfælde opdages slet ikke, og af dem, der opdages, modtager kun 10-20% relevant behandling.

Kilde: Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Mad smager bedre, når man spiser den sammen med andre, lyder en af filosofierne bag fællesspisningen. Foto: Maria Retoft Pedersen

Besøg fra København

Normalvis er der kun én ret på menuen, som deltagerne betaler 45 kroner for. Men sponsorer har sørget for, at der denne dag også er råd til dessert. Og så er der oven i købet inviteret gæster med.

Chefkonsulent for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Anne Weber, var mødt op for på egen hånd at opleve, hvordan det foregår, når der er fællesspisning i Svanninge Sognegaard.

Det skyldes, at Faaborg-Midtfyn Kommune, og Svanninge-området især, er en del af projekt "Sikkert Seniorliv", som kører under Dansk Selskab for Patientsikkerhed med støtte fra Trygfonden. Projektet skal opspore og forebygge aldersdepression blandt ældre borgere og være med til at sprede de gode erfaringer, som kommuner og frivillige gør sig rundt omkring i landet. Her er et arrangement som andespisningen i et godt eksempel, mener Anne Weber:

- Vi ved, at det er ligeså usundt at være ensom, som det er at ryge 20 cigaretter og dagen. At være sammen med andre, at skulle noget, at have noget at glæde sig til og at være en del af et fællesskab som det her, det virker forebyggende mod en lang række risikofaktorer, siger hun.

Danske Seniorer Svanninge

I følge foreningen selv er der i foreningens optageområde 900 borgere over 60 år, heraf er 250 medlemmer af foreningen.

Sidste år blev afholdt 40 arrangementer som udover fællesspisningerne blandt andet tæller foredrag, sangarrangementer og lign.

I alt deltog 3200 deltagere i arrangementerne.

Kilde: Danske Seniorer Svanninge

Idégruppen Vest fra Faldsled tog fusen på bestyrelsesmedlemmerne i Danske Seniorer Svanninge, da Poul-Erik Hindsgavl pludselig hev en check på 10.000 kroner frem til arbejdet med madcaféen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Henter gerne deltagerne

Roen sænker sig over de 120 deltagere, da andestegen, sovs og kartofler kommer på bordet.

De ældste deltagere er godt oppe i 90'erne, og kan man ikke selv komme ud af døren, så henter Ernst Jørgensen eller en anden af de frivillige gerne i bil eller bus, så alle kan komme med. I døren bliver alle mødt med et "velkommen" og et håndtryk.

- Det er noget af det, som andre helt sikkert kan lære noget af. Her identificerer man nogle udfordringer, og så løser man dem, siger Anne Weber.

I projektet "Sikkert Seniorliv" ses der både på kommunale indsatser samt frivillige initiativer, og hvordan man kan bygge bro i mellem dem. To gange om året mødes Ernst Jørgensen og kommunale chefer med folkene bag projektet og fortæller om erfaringerne.

- Den her forening og de frivilliges arbejde er et rigtig godt eksempel på, hvordan et civilsamfund rejser sig for sine medborgere og engagerer en hel masse, siger Anne Weber.

Udover fællesspisningen i Svanninge ser "Sikkert Seniorliv" også på nogle af de andre tiltag, der finder sted i området. Blandt andet Røde Kors' aktiviteter samt kommunens hjemmebesøg, oplyser hun.

Ægteparret Kirsten og Hans Johansen har en "spiseklub", hvor de sammen med venner tager rundt til forskellige arrangementer i lokalsamfundet. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Været med fra starten

Tilkendegivelserne rundt omkring bordet tyder på, at deltagerne er tilfredse med både menuen og tilberedningen. Men den gode mad er ikke det eneste, de kommer for, fortæller ægteparret Kirsten og Hans Johansen fra Haastrup.

De kommer hver gang - og de tager gerne nogle venner med.

- Stemningen er bare altid god her. Og der er noget socialt i det også. Det er rart at komme ud og møde nogle andre, siger de, inden desserten skal serveres.

Svanninge og Faaborg-Midtfyn er - sammen med andre områder i Thisted og Horsens kommuner - udpeget som fokusområder indenfor projektet, der bliver afsluttet i 2019.

Herefter skal erfaringerne fra projektkommunerne skal bredes ud til andre af landets kommuner.

Med til middagen var også inviteret repræsentanter fra blandt andet cykelklubben i Faldsled, idrætsforeningen, gåklubben i Svanninge Bakker og Idégruppen Vest, som også er blandt de lokale tiltag, der engagerer mange.

Chefkonsulent Anne Weber havde sin debut til fællesspisning hos Danske Seniorer. Hun mener, at andre kan lære af det, de kan i Svanninge. Foto: Maria Retoft Pedersen
Der var 12 deltagere til den første fællesspisning for 8 år siden - i onsdags var der 120. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Annonce