Annonce
Fyn

SDU bad om hjælp: Elever hoppede i regnvandssø i forskningens navn

Dagmar Hedegaard Hybel brugte lang tid på at undersøge den hvide bakke med liv fra søen. Her viser hun bakken til gymnasielærer Marie Niemann Hansen. Foto: Mathias Banke.
Et forskningsprojekt om vandkvaliteten i fynske søer på SDU kræver flere hænder end universitetet har til rådighed. Derfor begav tre gymnasieklasser fra Nordfyns Gymnasium sig ud i en nærliggende sø for at se nærmere på søens liv og vandkvaliteten.

Her kanSøndersø: Hvordan står det egentlig til med søerne på Fyn?

Det spørgsmål har SDU sat sig for at besvare. Men med næsten 9000 søer på over 100 kvadratmeter er det en for stor opgave for forskerne alene, og derfor beder de borgerne om hjælp med projektet "Find en sø".

Nogle af dem, der har sagt ja til at give en hånd, er Nordfyns Gymnasium. Derfor har cirka 60 elever fra tre af gymnasiets klasser flyttet biologitimen til en nærliggende regnvandssø for at se nærmere på, hvad der gemmer sig i søen.

Annonce

Dagen inden hørte eleverne et oplæg om, hvad der skulle foregå, og så har de ellers fået stukket udstyr i hænderne og brugt formiddagen på at måle sigtedybde, finde dyre- og planteplankton og samle vandprøver.

- Det er meget sjovere, end når man sidder inde i klassen og læser. Men det ville have været lidt mere rart, hvis solen skinnede, siger 18-årige Dagmar Hedegaard Hybel fra 2. A med reference til det grå, men heldigvis tørre vejr.

Hun sidder omgivet af sine klassekammerater og roder med en pincet i en hvid bakke med planterester og diverse kryb. Hun har blandt andet fundet en guldsmedenymfe og en vandmide.

- Det sidder lidt mere fast, når man får det i hænderne og kan se dyret. Det gør noget, at det ikke bare er et billede, men vi rent faktisk kan spore os frem til, hvilket dyr det er, ved at se og røre, forklarer Dagmar Hedegaard Hybel

- Selvom det er lidt ulækkert en gang i mellem, erkender hun og griner.

Hjælper forskning

Mens Dagmar Hedegaard Hybel leder efter liv i den hvide bakke, trasker flere af hendes klassekammerater rundt i søen iført vaders. Midt på søen sejler to studerende fra SDU rundt i en gummibåd.

En af dem er Merete Hansen. Hun har en bachelorgrad i biologi og arbejder som studentermedhjælper. Det er hendes tidligere vejleder, lektor Sara Egemose, der er ledende forsker på projektet.

- Danmark har rigtig mange søer, og vi ved ikke, hvordan deres tilstand er. Derfor vil vi gerne have borgerne til at hjælpe os med at finde ud af det. Og så er det en service til gymnasierne, som vi kan give biologisk viden videre til, siger Merete Hansen.

Det gør noget ved humøret at trække i vaders og hoppe i søen i stedet for at sidde i et klasselokale med næsen i en bog. Foto: Mathias Banke

Hun forklarer, at vandet i denne kunstige sø over tid ledes ud til andre søer og åløb. Derfor er det vigtigt at vide, hvad og hvor meget, der når ud i naturen. Hun kan se på den beplantning, der er i søen, at den indeholder en del næringsstoffer.

Her kan du aflevere prøverne

Syddansk Universitetsbibliotek på SDU

Holluf Pile bibliotek

Hovedbiblioteket Østre Stationsvej Odense C

Højby Bibliotek

Dalum Bibliotek

Tarup Bibliotek

Otterup Bibliotek

Bogense Bibliotek

Middelfart Bibliotek

Assens Bibliotek

Faaborg Bibliotek

Langeland Bibliotek

Svendborg Bibliotek

Ærø gamle værft

Ringe Bibliotek

Årslev Bibliotek

Ørbæk Bibliotek

Nyborg Bibliotek

Fjord & Bælt Centret i Kerteminde

- Det er meget skidt. Det skyldes især kvælstof og fosfor, der bliver udledt. Men ud over næringsstofferne forventer jeg, at søen også indeholder tungmetaller og olie, som risikerer at ryge ud i nærliggende vandløb.

- Nu har vi taget sedimentprøver, og det tager vi med tilbage til universitetet for at undersøge, hvor store mænger der er af de forskellige udledningsstoffer, forklarer Merete Hansen.

Annonce

Lærerne lærer

Da dagens feltarbejde er overstået pakker eleverne udstyret sammen og går tilbage til skolen, hvor vandprøverne skal under mikroskop og fundene noteres. Alt, de har lavet i dag, gives videre til SDU.

Det er med til at engagere eleverne.

- Det er fedt at vide, at dataene, vi indsamler, skal bruges til noget, siger gymnasielærer Marie Niemann Hansen.

- Det, at SDU skal bruge det til forskning, gør det mere håndgribeligt, og det er vigtigt, at det gøres ordentligt. Det, tror jeg, har været med til at motivere i hvert fald nogle af eleverne, pointerer hun.

Eleverne fik udleveret plakater med mange af de dyr, de muligvis kunne finde i vandprøverne. Arbejdet bestod så i at identificere søens dyr ud fra plakaten. Foto: Mathias Banke

Hun synes, det var spændende at arbejde med nogen, der havde fingeren på pulsen med biologifaget.

- En ting er, at eleverne lærer noget, men for os lærere er det også enormt interessant at få eksperter ud, og vi lærer en del. Vi anede heller ikke, at der var en sø lige her, så vi fik endda åbnet øjnene for vores lokalområde, siger Marie Niemann Hansen.

Selvom dagens arbejde er ovre, fortsætter projektet for eleverne lidt endnu. I 30 dage skal der nemlig dagligt tages prøver af søens vand, som skal sendes til SDU.

Sådan kan du hjælpe

Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".

Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).

Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.

Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten.  Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.

Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU´s system.

Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af bibliotekerne på listen (se den anden faktaboks). Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres på det givne indleveringssted.

Undersøgelsen foregår indtil udgangen af september.

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Fyn

Udenlandske læger strander i flaskehalse, når de skal godkendes: Ikke fair for nogen parter, mener Lægeforeningen

GOG

Hver sin vej for søn og far: GOG ubesejret i ligaen - Sønderjyske tabte til oprykker

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Bevaringsværdig bygning reddet inden sammenstyrtning: Millioner på vej til Svendborg Naturskole

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Annonce