Annonce
Odense

S og K kan fortsat ikke blive enige om salg af Fjernvarme Fyn: Rahbæk Juel klar til at bruge vetoret

Afklaringen skulle være kommet torsdag, men nu hedder den foreløbige forløsning fredag, hvor forligspartierne atter skal mødes i et håb om at nå til enighed. Arkivfoto: Nils Svalebøg
”Find bakgearet og få lukket den åbning, der gør, at kapitalfonde kan købe sig ind på Fjernvarme Fyn. Det gør mig bekymret, og det vil jeg have lukket ned”. Sådan lød den kontante melding fra borgmesteren til Konservative efter torsdagens ekstraordinære forligsmøde, hvor parterne ikke nåede til enighed.

Der var en plan. Hvis Fjernvarme Fyn skal sælges, skal det sælges til Energi Fyn. Det står skrevet ind i det budgetforlig, der blev indgået i oktober 2019. Men så kom det frem, at andre virksomheder kunne være interesserede i at købe Fjernvarme Fyn, og den mulighed vil Konservative have afsøgt.

Det spørgsmål, der har fyldt de senest dage, er, om Konservative fortsat bakker op om budgetforliget. Det ville borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gerne have endegyldigt svar på, hvorfor han torsdag aften havde indkaldt forligspartierne, der ikke tæller Venstre og Enhedslisten, til et ekstraordinært forligsmøde.

Ingen blev dog klogere af det møde, fordi parterne ikke kunne nå til enighed. Parterne har nu fået betænkningstid til fredag, hvor de skal mødes på et endnu uvist tidspunkt.

- Jeg håber, De Konservative bakker fra det synspunkt, så vi ikke skal gå og være bekymrede for, at kapitalfonde kan købe sig ind på salget af Fjernvarme Fyn. Det vil vi simpelthen ikke, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

- Vi er klar til at bruge vores vetoret, og det er min klare oplevelse, at de andre forligspartier er på linje med Socialdemokratiet, og det vil reelt betyde, at De Konservative kommer til at melde sig selv ud af hele budgetforliget.

Borgmesteren understreger dog, at det er et drastisk skridt at tage, hvorfor han håber, betænkningstiden i den konservative lejr bliver brugt til at rette ind på geled.

Det er der dog ikke umiddelbart noget, der tyder på. Tommy Hummelmose (K) oplyser, at Konservative har afvist Socialdemokratiets resolutionstekst.

- Den har vi blankt afvist. Den kan vi ikke være i. Men vi bringer vores forslag til en ny resolutionstekst på bordet i morgen, og så håber vi, vi kan nå til enighed.

Er det rigtigt forstået, at du ikke kommer til at bruge tiden indtil morgendagens møde på at skifte holdning?

- Jeg står fast på min holdning, og min holdning er, at når der kommer andre interessante købere, har vi pligt til at undersøge det. Og det er i fuld overensstemmelse med budgetforliget.

Tvist om ordlyden

Netop ordlyden i budgetforliget er centralt for tvisten. Tommy Hummelmose og Peter Rahbæk Juel er nemlig ikke enige om, hvad den konkrete ordlyd betyder i praksis.

”Det er Odense Kommunes ambition at sikre fortsat lave fjernvarmepriser til borgere og virksomheder. En sammenlægning af Fjernvarme Fyn og det forbrugerejede selskab Energi Fyn kan skabe et samlet stort forbrugerejet forsyningsselskab”.

Sådan lyder teksten i det budgetforlig, der blev underskrevet af forligspartierne den 10. oktober 2019.

- For mit og Socialdemokratiets vedkommende var det med fuld bevidsthed, at vi skrev Energi Fyn ind i forligsteksten. Det er ikke en auktion for højestbydende, det handler om, at fjernvarmen skal blive på de fynske forbrugeres hænder, og det kan den kun med Energi Fyn.

Tommy Hummelmose (K) understreger, at han og Konservative ikke ønsker at kapitalfonde skal købe Fjernvarme Fyn, men ønsker at afsøge alle muligheder.

- Der står i budgetforliget, at vi skal undersøge mulighederne. Der er intet i budgetteksten, som forhindrer, at vi undersøger andre købere samtidig med den dialog, der er med Energi Fyn. Det står der simpelthen ikke, konstaterer Tommy Hummelmose.

For to uger siden gav Økonomiudvalget stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen mandat til at gå ind i de konkrete forhandlinger med Energi Fyn, og ambitionen er, at der inden sommerferien ligger et salgsoplæg klar til debat både i byrådet og offentligheden.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce