Annonce
Danmark

Russiske fly krænker dansk luftrum nær Bornholm

Det var to russiske SU-30-fly som det på billedet, der to gange krænkede det danske luftrum i nærheden af Christiansø og Bornholm. (Arkivfoto). Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
Russiske fly har fredag krænket luftrummet nær Bornholm to gange. Forsvarsminister kalder sagen alvorlig.

Fredag har dansk afvisningsberedskab været på vingerne for at afvise ikke bare ét, men to russiske fly, der krænkede det danske luftrum.

Det oplyser Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kalder sagen meget alvorlig og oplyser, at man nu forsøger at komme til bunds i sagen.

Annonce

- Hele to gange i dag er dansk luftrum blevet krænket af russiske fly omkring Bornholm.

- Det er meget sjældent, at vi ser denne type af krænkelser af dansk luftrum, så hele to på samme dag må siges at være alvorligt. Der skal ikke herske tvivl om, at det er uacceptabelt med denne type af krænkelser siger hun.

Rusland har flere gange fløjet ind over dansk luftrum. I august 2020 fløj et russisk kampfly efter et amerikansk B52-bombefly over Østersøen og ind over Bornholm. De amerikanske fly var i gang med en prøveflyvning i forbindelse med en natoøvelse.

- I den seneste tid har vi set mere og mere aktivitet i forhold til at afprøve grænser og bevæge sig tæt på dansk luftrum og altså nu også deciderede krænkelser af vores luftrum. Så det er en stigning i aktiviteten, siger hun.

Trine Bramsen siger, at man i ministeriet nu er ved at opklare, hvordan det kunne gå til, at de to fly pludseligt befandt sig i dansk luftrum.

- Vi er selvfølgelig meget optagede af, hvordan det her kunne ske. Er der tale om en navigationsfejl eller en bevidst provokation? Det kommer vi selvfølgelig til at grave i, siger hun.

Da det russiske fly fløj ind over Bornholm i august sidste år, gjorde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det klart, at det var uacceptabelt.

- Det budskab er blevet sendt til den russiske ambassadør i dag. Det er blevet gjort klart, at det ikke må gentage sig, sagde han dengang.

Han udtaler nu, at fredagens krænkelse ligner en bevidst handling.

Krænkelsen har fået ham til at indkalde Ruslands ambassadør i Danmark til et møde i Udenrigsministeriet.

- Her vil det blive gjort umisforståeligt klart, at Danmark ser med stor alvor på sagen, og vi forventer at få en både god, hurtig og fyldestgørende forklaring på de her hændelser, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kalder Ruslands ageren "uacceptabel", efter at russiske jagerfly krænkede dansk luftrum to gange. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Det her vil vi selvfølgelig også drøfte med vores allierede - først og fremmest Nato. Det er fuldstændig uacceptabelt at krænke et andet lands suveræne luftrum.

Der var tale om to russiske jagerfly af typen Sukhoi Su-30, der i tidsrummene 11.08 til 11.10 og 11.40 til 11.42 bevægede sig ind i luftrummet nær Christiansø.

De to russiske fly blev advaret om, at de var på vej ind i dansk luftrum, men makkede altså ikke ret. Flyene blev umiddelbart efter første indflyvning indhentet af danske F-16-fly, der også fulgte russerne under hele anden krænkelse.

Krænkelsen skete under afholdelsen af Natos årlige flådeøvelse Baltops i Østersøen. Derfor er omkring 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra 18 lande samlet i området.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Fynske dødsfald

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce