Annonce
Odense

Red Barnet i Odense i nødråb: Nogle af vores børn er sultne

Formand for Red Barnet Odense, Sara Ekknud Windell: - Det største problem den seneste uge er mangel på penge. Vores børn er normalt vant til at få mad i børnehaven, på fritidshjemmet eller hvor de nu kommer, og det gør de ikke nu. Der er ikke penge derhjemme til, at de kan få mad som de plejer, så nu prøver vi at rejse nogen. Arkivfoto: Jens Wognsen
Red Barnet har været ude med pakker til de børn, de normalt tager sig af i Odense. Behovet er stort for penge og mad, fortæller formand, fordi børnene ikke spiser, som de plejer i børnehaven eller fritidsordning.
Annonce

Formand for Red Barnet i Odense, Sara Ekknud Windell, er bekymret. Flere af organisationens frivillige fortæller om udsatte familier, der mangler penge, med det resultat, at børnene sulter.

- Vi har kun børn her som er henvist fra Odense Kommune - det er nogle af de mest udsatte børn i byen. Og rigtig mange ringer til os i øjeblikket for at høre, om vi kan hjælpe - også mange, der ikke er normale Red Barnet-børn. Det er tydeligt, at børnene er sultne, fordi de ikke får den mad at spise, som de plejer, siger Sara Ekknud Windell.

Ifølge Red Barnet betyder den nuværende situation, at mange børn har mistet det åndehul, som skole, dagtilbud og fritidsliv normalt kan udgøre. Derudover har de også mistet den daglige kontakt til de personer, som er omkring dem, og er opmærksomme på deres situation.

De udsatte børn

Red Barnet arbejder på at give oplevelser til børn fra de dårligst stillede familier i Danmark og foraøger at hjælpe dem med at blive en del af et fællesskab.

Der er uenighed om, hvor mange fattige børn, der er i dag, men ifølge Red Barnet var flere end 62.000 børn i slutningen af 2016 berørt af beskæringen af integrationsydelsen, 225-timers-reglen og kontanthjælpsloftet. En del af dem lever i fattigdom.

Reformerne fra efteråret 2016 har især ramt børn, der bor alene med deres mor eller far, samt børn og deres forældre, som er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.

Red Barnet Odense har ifølge formand Sara Ekknud Windell kontakt med mange fattige børn.

Kilde: Red Barnet Danmark

Annonce

Sørger for mad og bleer

Ifølge Sara Ekknud Windell blev organisationens frivillige første gang opmærksom på problemet, da de for nyligt var ude med såkaldte krea-gaver til omkring 60 af de familier, som de normalt har kontakt til:

- Vores børn er normalt vant til at få mad i børnehaven, på fritidshjemmet eller hvor de kommer, men det gør de ikke nu. Og der er ikke penge derhjemme til, at de kan få mad, som de plejer, så nu prøver vi at rejse nogen, siger hun.

- Vi har heldigvis et par erfarne pædagoger og skoleledere i vores bestyrelse, som jeg henviser til, når folk ringer. De snakker med de enlige mødre, og ud fra det vurderer vi, hvad vi skal gøre. Torsdag var vi fx ude at købe ind med en enlig mor, der lige er blevet udskrevet fra krisecenter med to børn. Så sørger vi for bleer, og at familien har noget at spise.

Et andet stort problem er mange konflikter i hjemmene, fordi børnene er hjemme hele tiden og ikke altid kan ikke altid få hjælp til lektier.

Annonce

Ekstraordinær god støtte

Red Barnet henvendte sig til Odense Kommune i sidste weekend for at høre om muligheden for at få økonomisk tilskud til kreapakker til ialt 100 familier med omkring 300 børn og til blandt andet en nødpakke, der dækker udgifter til mad, medicin og andre fornødenheder. Svaret kom torsdag - at den frivillige organisation kan søge en nyoprettet akut-pulje fra mandag.

- Heldigvis er det helt ekstraordinært, hvad vi får at gaver i øjeblikket, og derfor har vi kunnet hjælpe med det samme, fortæller Sara Ekknud Windell.

Hvorvidt børnene oplever deciderede omsorgssvigt, lader Red Barnet foreløbig være op til Børn- og Ungeforvaltningen:

- Alle vores børn er nogen, som fagpersoner fra Odense Kommune har henvist til os. Derfor går jeg også stærkt ud fra, at de bliver fulgt af nogle socialrådgivere eller pædagoger, som tager hånd om dem. Men selvfølgelig laver vi en indberetning, hvis det skal ske, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Nyborg

Få nu lavet den støjmur!

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce