Annonce
Assens

Råvarepriser er eksploderet: Håndspritfabrik sælger som aldrig før, men tjener ikke de store penge

Kiilto sælger håndsprit som aldrig før, men har svært ved at tjene penge på det, da råvarepriserne er steget ekstraordinært meget. Arkivfoto: Kim Rune
De vigtigste råvarer i håndspritten, der bliver produceret på Kiilto i Assens, er steget så meget, at man er tæt på at tabe penge på nogle af produkterne. Nu vil direktøren gå til myndighederne.

Assens: Selv om de omkring 90 medarbejdere på håndspritfabrikken Kiilto i Assens løber stærkt som aldrig før i disse uger under den verdenspændende corona-krise, er der ikke udsigt til ekstra mange kroner på kistebunden.

- Vi kæmper fra dag til dag med at skaffe råvarer og emballage. Vi er efterhånden ved at indstille os på, at perioden med travlhed bliver lang, og vi prøver ikke at slide for meget på medarbejderne, siger den administrerende direktør Bo Eriksen.

- Der er efterhånden en desperat situation ude omkring i Europa. Hvis vi havde kapacitet, kunne vi sælge uendeligt, tilføjer han.

Kiilto tager diverse forholdsregler for at undgå smitte såsom at sætte afskærmninger op blandt medarbejdere, der arbejder tæt på hinanden. Og ingen bliver lukket ind udefra - hverken leverandører eller journalister, som jævnligt vil have en kommentar fra direktøren til situationen.

Bo Eriksen oplyser, at der hver uge bliver leveret syv tankbiler med hver 30.000 liter ethanol, hvor det før krisen drejede sig om to tankvognlæs.

Vil gå til myndighederne

Kiilto prioriterer i øjeblikket udelukkende sundhedssektoren i Danmark, Norge og Sverige og har for nylig givet afslag til at sælge til eksempelvis Frankrig og Tyskland.

Den store efterspørgsmål giver en del ekstra omsætning nu-og-her, men det bliver stort set ædt op af de ekstra omkostninger, virksomheden oplever i forbindelse med corona-krisen.

- Vi sælger mange varer, men vores udfordring er, hvordan vi håndterer det rent praktisk. Vi har ikke hævet en eneste pris i markedet, og råvarerne er steget helt sindssygt, fortæller Bo Eriksen, der uddyber, at virksomheden er bundet af kontrakter til det offentlige.

Han nævner, at prisen på eksempelvis den vigtigste ingrediens, ethanol, er fordoblet, mens prisens på denaturering er tredoblet. Det er det stof, som gør, at man ikke kan drikke håndspritten.

- Efterhånden er det steget så meget, at vi ikke tjener mange penge på det. Og vi er tæt på at tabe penge på noget af det, vi sender ud i det offentlige, forklarer Bo Eriksen, der understreger, at det ikke handler om at tjene penge på corona-krisen, men om at få dækket omkostningerne.

Han er parat til at tage en dialog med myndighederne om en mulighed for at blive kompenseret i forhold til de ekstra omkostninger. Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav mener ikke, at en virksomhed som Kiilto skal "straffes" og kalder det klogt, at fabrikken vil begynde en dialog med myndighederne.

- Vi er åbne overfor, at de tager den dialog med myndighederne. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at de vil møde en lukket dør, lyder det fra erhvervsordføreren, der understreger, at en virksomhed som Kiilto skal have sine omkostninger dækket.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Sorg ude og hjemme: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter smadrer en baglygte på statsministerens bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce