Annonce
Odense

SDU-professor får fornem forskerpris: - Humanister sidder ikke i ormehuller og nørder med verdensfjerne ting

- Jeg prøver at skabe en forståelse af, at det kan være problematisk at tale om krig som noget kreativt. For på den måde taler man henover, hvad krig stadig er – en voldshandling, mener litteraturprofessor Anders Engberg-Pedersen fra Syddansk Universitet. Foto: Søren Kjeldgaard
Krig, litteratur og kunst er filtret ind i hinanden, og på farlig vis ophøjes krig til en kunstform, dokumenterer professor Anders Engberg-Pedersen fra SDU i sin forskning. For sin forskning modtager han torsdag den prestigefyldte EliteForsk-pris.

Odense: Det var en eftermiddag på hovedgaden i Skt. Petersborg i Rusland. Anders Engberg-Pedersen var træt af at tale russisk og trængte til en pause.

Han gik ind i en bogforretning og faldt over værket "Om krig" af den tyske general Carl von Clausewitz. Han bladrede lidt i bogen, og selvom det var en temmelig elendig engelsk oversættelse, vakte den noget i den litteraturstuderende.

Han havde i forvejen fordybet sig i krigslitteratur, men hovedværket "Om krig" indeholdt krigsteorier med interessante tanker, og herfra begyndte Anders Engberg-Pedersen for alvor at undersøge krig, som den præsenteres i litteraturen og i militærets egne annaler.

Annonce

Hvad der begyndte som en tilfældig bogoplevelse i Skt. Petersborg, kulminerer torsdag med Uddannelses- og Forskningsministeriets prestigefyldte EliteForsk-pris, som Anders Engberg-Pedersen modtager som en af fem forskere. Prisen får han blandt andet for at "kombinere excellent original forskning med et aktivt engagement i forskningsformidling", lyder det i indstillingen.

Prisen består af 200.000 kroner i personlig hæderspris og 1 million kroner til forskning og overrækkes formelt af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i august, når corona-situationen tillader det.

Krigen som en symfoni

Anders Engberg-Pedersen er professor i litteratur ved Syddansk Universitet, hvor hans nuværende forskning handler om krigsførelse i det 21. århundrede. Men som humanistisk uddannet undersøger han ikke slagmarkstaktikker, droneangreb eller infiltrering af terrorceller. Han forsker i krigens kulturelle former helt tilbage til Napoleonskrigene omkring 1800-tallet, og hvordan krig, litteratur, æstetik og kreativitet er forbundet med hinanden.


Forestillingen om, at humanister sidder i ormehuller og nørder med verdensfjerne ting, må vi mane til jorden.

Professor Anders Engberg-Pedersen


Men er de faktisk det? Forbundet? Det korte svar er ja, men ja'et består af en række af forklaringer, som supplerer hinanden. Allerførst handler det om Napoleonskrigene for mere end 200 år siden.

SDU-professor Anders Engberg-Pedersens forskning har især centreret sig omkring Napoleonskrigene omkring år 1800. I 1813 blev et af Napoleonskrigenes største slag udkæmpet ved Leipzig i Tyskland mellem Napoleons franske tropper, som talte cirka 200.000 mand, og de allierede styrker på omkring 360.000 mand. I 2013 blev det kolossale slag genopført ved Leipzig af omkring 6000 militærhistoriske entusiaster. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

- Min indgang til emnet er gennem litteraturen, og jeg har forsket meget i Napoleonskrigene. Her begyndte man både i krigsteorien og i litteraturen at beskrive krig som noget enormt, der er gennemsyret af tilfældigheder og usikkerheder. Men hvordan kunne man håndtere den følelse af usikkerhed? Og i litteraturen havde forfatterne problemer med at beskrive usikkerheden og et slag fra ende til anden. Romanen kunne simpelthen ikke rumme den gigantiske kompleksitet, krigen har, siger Anders Engberg-Pedersen.

Synet på og opfattelsen af krig ændrer sig også. Omkring år 1800 begynder datidens førende tænkere inden for militærteori at koble krig med kunst.

- Senere i århundredet beskriver en militærteoretiker oven i købet krig som en symfoni - en form for æstetisk kunst. Og æstetikken kommer ind i krigen med en masse begreber, der flyder rundt. For eksempel at det ikke er nok at følge en plan i krigen, men at man er nødt til at tænke kreativt og bruge sin intuition, og man taler endda om at tilvejebringe genier for at løse krigens problemer.

- Så i stedet for at tænke krig som en videnskab begynder man at se krig som en kunstform. Det er faktisk militærteoretikerne, der italesætter det sådan. I deres dokumenter er der referencer til Picasso, Charles Eames og Mozart, fortæller Anders Engberg-Pedersen med ståsted i sin egen forskning.

Den franske kejser Napoléon Bonaparte døde den 5. maj 1821. 200-året for hans død blev onsdag markeret over store dele af Frankrig. Foto: Scanpix.
Annonce

Krig er vold, ikke kunst

Dén kobling mellem krig og kunst er fortsat frem til i dag, og det kan være problematisk, mener Anders Engberg-Pedersen. En ansat ved et amerikansk militærinstitut kontaktede ham en dag med komplimenter efter at have læst hans bog om Napoleonskrigene.

- Det var jeg faktisk lidt bekymret ved, for de militære institutioner vil jo gerne optimere det at gå i krig. Jeg prøver snarere at skabe en forståelse af, at det kan være problematisk at tale om krig som noget kreativt. For på den måde taler man henover, hvad krig stadig er – en voldshandling. Det er at romantisere en meget alvorlig handling. Sproget om krig bør indeholde den alvor, som krig er.

Men gør nutidens sprog ikke også det? Når danske politikere har sendt soldater i krig, lægger de da ikke skjul på alvoren.

- Det er rigtigt, men det er den interne militære måde at tale om krig på, som kan være problematisk. Fordi den gør krig til noget kreativt udfoldende, så krigen i sig selv bliver en kunstform. Og det at retfærdiggøre krig gennem sproget er problematisk, siger Anders Engberg-Pedersen og pointerer, at tendensen er blevet mere udbredt de seneste 10 år.

Det at modtage EliteForsk-prisen har stor betydning for ham både personligt og på et bredere fagligt plan.

- Jeg er vældig glad for prisen og for, at jeg kan få den som humanist. Der har ikke været mange humanister, som har fået den pris, og humaniora har været virkelig meget under pres, og vi bliver skældt ud fra højre og venstre. Jeg ønsker at synliggøre, hvad humanister bidrager med, og at vi forsker i emner, der også er relevante for os som samfund i dag. Forestillingen om, at humanister sidder i ormehuller og nørder med verdensfjerne ting, må vi mane til jorden.

Anders Engberg-Pedersen

41 år. Professor i komparativ litteratur på Syddansk Universitet og leder af forskningsgruppen War and Culture. 

Har en dobbelt ph.d.-grad fra Harvard University i USA og Humboldt-Universität zu Berlin i Tyskland. Har udgivet en lang række forskningsartikler og flere bøger blandt andet på Harvard University Press.

Forsker i krigens kulturelle former fra 1700-tallet til i dag. Han undersøger sammenhængen mellem krig og kultur ved at vise, hvordan krig former litteratur og kultur og omvendt.

Vinder af EliteForsk-prisen 2021, hvilket indebærer 200.000 kroner i personlig hæderspris og 1 million kroner til forskning. 

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce