Annonce
Kultur

Goth-koncert under HCA-uge: - Pigen med svovlstikkerne kunne sagtens bo i Sandholmlejren

Synthesizeren og den modificerede Atari-computer er essentielle instrumenter i Ras Boldings kompositioner. På scenen er Olivia Obskur, Ras Bolding og Marie Makaber. PR-foto: Patrick Knudsen
Goth-musiker Ras Bolding optræder med sin HCA-suite, der har vokseværk. Hans seneste komposition tager udgangspunkt i ”Den lille pige med svovlstikkerne”. Der er stadig masser af aktualitet i H.C. Andersens eventyr, mener musikeren.

Man kan opleve de mest mørke og triste sider af H.C. Andersens eventyr, når Ras Bolding spiller på årets festival. Goth-musikeren har komponeret en tilføjelse til sin HCA-suite over ”Den lille pige med svovlstikkerne”, som lægger sig til fire øvrige kompositioner fra Ras Boldings hånd.

- ”Den lille pige med svovlstikkerne” er et af H.C. Andersens mest kendte eventyr, og det er en tåreperser af karat. I en intellektuel analyse vil man måske prøve at læse noget omvendt-omvendt-psykologi ind i eventyret, og dermed forholder man sig ikke helt til, at fortællingen måske bare er en dansktop-sang, der handler om en stakkels pige, som fryser ihjel, og at det er trist, siger Ras Bolding.

- Hvad mener du med en dansktop-fortolkning?

Annonce

- ”Den lille pige med svovlstikkerne” er skrevet som en rigtig god popsang. Fortællingen er utroligt velkomponeret. H.C. Andersen bruger få, men meget effektive virkemidler. Han bruger meget filmiske scener.

Fortælling om fattigdom

Ras Bolding gengiver passagen mod slutningen, hvor den lille pige stryger endnu en svovlstik og henføres til det strålende juletræ, endnu større og mere pyntet end det, hun har set gennem ruden hos den rige købmand, men da hun rækker ud efter julelysene, slukkes svovlstikken, og lysene går højere, indtil hun ser, at de er klare stjerner på himlen.

- Det er sådan et billede, instruktøren Tim Burton ville være stolt over at have fundet på i en af sine film. Da den lille pige skuer mod himlen, ser hun et stjerneskud og tænker, at et menneske dør, fordi hendes gamle bedstemor har fortalt, at stjerneskuddet varsler døden. Hun ser sit eget liv, der rinder ud. Det er simple virkemidler, men selv med disse simple virkemidler slår fortællingen hårdt, siger Ras Bolding.

”Den lille pige med svovlstikkerne”

Musiker Ras Bolding har komponeret sin H.C. Andersen-suite baseret på en række af digterens eventyr: ”Snedronningen”, ”Skyggen”, ”Historien om en moder” og ”Den lille havfrue” - samt nu ”Den lille pige med svovlstikkerne”.

Musikken låner elementer fra goth-kultur, punk, elektronisk og klassisk musik.

Medvirkende: Ras Bolding, Marie Makaber og Olivia Obskur.

Koncerten finder sted på Kulturmaskinen 27. august klokken 17 og 20.

Entré: Gratis.

Arrangør: H.C. Andersen Festivals og Klub Golem.

- Jeg er mest til dansktop-fortolkningen. For mig handler ”Den lille pige med svovlstikkerne” om fattigdom, og den vinkel er stadig aktuel. Pigen med svovlstikkerne kunne sagtens bo i Sandholmlejren. Fortællingen kunne udspille sig masser af steder i verden omtrent ord for ord, som den er skrevet. Derfor er fortællingen om fattigdom stadig væsentlig.

For Ras Bolding lægger fortællingen om pigen med svovlstikkerne op til eftertanke over, om vi i et samfund, hvor der diskuteres, om der overhovedet findes fattigdom, ikke kan gøre lidt mere for at bekæmpe fattigdom.

- Diskussionen handler om at opgive privilegier. Hvis man vil forandring, må man se sig i spejlet og erkende, at måske er det os, der skal spare lidt de steder, hvor vi kan. Selv jeg, som ved gud ikke spilles i døgndrift på P3, lever ikke under de vilkår, som man gør i Sandholmlejren, eller, som salige Onkel Danny kundgjorde ”det er ikke let at være enlig mor” (i digtet ”For Meget, Mand” af Dan Turèll, red.).

Annonce

Hang til tragedier

Kender man Ras Boldings øvrige arbejde med gotisk litteratur, musik, de mørke sider af livet og gyset, vil man vide, at han har en hang til de dystre sider af H.C. Andersen.

- Jeg kan godt lide en tragedie, og det må man sige, at H.C. Andersen i den grad får fortalt i denne historie, siger han.

Foruden ”Den lille pige med svovlstikkerne” optræder Ras Bolding med sine fire øvrige kompositioner over H.C. Andersen-eventyrene ”Snedronningen”, ”Skyggen”, ”Historien om en moder” og ”Den lille havfrue”. Fire eventyr, som i sine fantasiverdener ligger længere fra den verden, vi kender, end fortællingen om pigen med svovlstikkerne.

- Jeg nævnte Tim Burton før, og jeg vil fremhæve ham igen. Man kan se ”Den lille pige med svovlstikkerne” udspille sig for det indre øje som en Tim Burton-film. Du har den store by nytårsnat klædt i sne. Vores stakkels hovedperson vandrer omkring, døden nær, og du har de malende stemningsbilleder af hendes rejse mod døden, inden hun forenes med genfærdet af sin bedstemor. Her trækker H.C. Andersen tydeligt på nogle klassisk gotiske træk, siger Ras Bolding.

Annonce

HCA med måde

Det er fjerde gang, at Ras Bolding optræder i H.C. Andersen Festivals, og undervejs har han løbende fortolket den berømte digter. En rolle, som han forsigtigt doserer.

- Jeg har intet ønske om at blive ham goth-punkeren, der spytter H.C. Andersen ud på samlebånd. Som kunstner er man altid lidt bange for at ende på samme hylde som Mike Oldfield, hvor man kun laver ”Tubular Bells”, siger Ras Bolding, inden han i samme åndedræt skynder sig at hylde Mike Oldfields fortræffeligheder.

Ras Bolding bevæger sig inden for genrer som goth, elektronisk og klassisk musik. PR-foto: Malou Reedorf

Alligevel fornægter Ras Bolding ikke digterens fortræffeligheder, og hans forhold til H.C. Andersen har da også udviklet sig siden opvæksten i Odense, hvor man nogle gange har gået en balancegang for ikke at tivolisere formidlingen af eventyrene.

- I Odense er der typisk to varianter. Nogle lever af at sælge H.C. Andersen som turist-ikon, hvor man bare må have ham i lyskurvene for at kunne trække vejret, mens andre nærmest ikke kan trække vejret, fordi de føler sig kvalt i H.C. Andersen. De påpeger, at meget i Odense markedsføres med en H.C. Andersen-vinkel, der ikke har hold i noget substantielt, siger Ras Bolding.

- Mellem de to poler går jeg ad den tredje sti. Mit forhold til H.C. Andersen har været til forfatteren. Han siges jo at have været en lidt forfængelig herre, så mon ikke han havde været stolt over opmærksomheden, men et eller andet sted tror jeg også, at han måske havde lagt den høje hat fra sig, givet håret en omgang hairspray og sagt: ”Hey, læs historierne, læs, hvad jeg skriver.” Selv om han var en del af biedermeierkulturen, skrev han jo stærkt kritiske eventyr. Som for ethvert andet forfatterskab rammer noget bedre plet end andet. For mig har det, lige siden jeg var barn, været de triste, dramatiske og melankolske eventyr, der har fanget mig, siger Ras Bolding.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce