Annonce
Assens

Opbakning til varmepumpe i naturområde trods massiv modstand

Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Et flertal i Miljø-, Teknik- og Planudvalget bakker op om placering af varmepumpe i nyt naturområde i Tommerup St.
Annonce

Tommerup St.: En varmepumpe, der skal give billigere fjernvarme til varmeforbrugerne i Tommerup St., er kommet i strid modvind først og fremmest på grund af den tiltænkte placering. Alligevel siger et flertal i Miljø-, Teknik- og Planudvalget ja til Tommerup St. Fjernvarmes (TSV) ønske om at investere i varmepumpen.

Tommerup By's Fjernvarme, naboerne i området og Tommeruppernes Lokalråd mener alle, at en placering ved de to fjernvarmeværkers fælles solvarmeanlæg tættere på Tommerup er bedre end den tiltænkte placering i kanten af stationsbyens nye rekreative område, hvor de to regnvandssøer kaldet Tallerupsøerne netop er ved at blive anlagt.

Ifølge udvalgsformand Dan Gørtz (V) har udvalget lyttet til argumenter fra begge sider.

- Der er kommet stærke argumenter fra Tommerup By's Fjernvarme, som vi har bedt Rambøll forholde sig til, og det har vi bragt med ind i vores drøftelse, men vi er nået frem til at fastholde det, vi sendte i høring, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V). Og det er at følge Tommerup St. Varmeforsynings ønske om placering af varmepumpen.

Han medgiver, at der er gode landskabelige argumenter for at placere varmepumpen ved de to fjernvarmeværkers fælles solvarmeanlæg, hvor man med hans ord knap ville bemærke, at der blev lagt 2000 kvadratmeter og en varmepumpe til.

- Men nu lægger vi det ved Tallerup Søerne, og ved at få det skærmet med levende hegn på tre sider, bliver det mindre synligt fra punkter væk derfra, og så komplementerer de to - regnvandssøerne og varmpumpen, der også er god for klimaet - også hinanden, siger han.

Tommerup Bys Fjernvarme stiller i sit høringssvar nogle regnestykker op for at argumentere for en placering af varmepumpen der.

Varmepumpe

Tommerup St. Varmeforsyning (TSV) ejer i fællesskab med Tommerup By's Fjernvarmeforsyning (TBF) et solvarmeanlæg, som leverer sørger for varmt vand i haner og radiatorer fire-fem måneder om året.

I årets øvrige måneder, har TSV suppleret med flisvarme, købt hos TBF og naturgas. Sidstnævnte har i år medført en 20 procents stigning i varmepriserne på grund af bortfald af et grundtilskud. Den stigning vil TSV gerne skåne kunderne for, og det er bagrunden for planerne om at etablere en varmepumpe, som udleder varme af luften, som skulle tage over, når solvarmen ikke længere er tilstrækkelig.

Hvis byrådet i onsdag godkender projektet, skulle varmeprisen næste år kunne sænkes med samme beløb, som den steg med i år.

TSV investerer ni mio. kroner i projektet.

Annonce

Selvbestemmelse

- De kunne se fordele ved at udnytte den fælles ledning og akkumuleringstank og fremhæver den planmæssigt bedre placering i I/S-regi. Den vælger vi så ikke at lade teste, fordi vi har selvbestemmelse i de to selskaber, og bestyrelsen i Tommerup St. har valgt at gå med det projekt, der er testet i form af CO2 aftryk og samfunds- og brugerøkonomiske virkninger. Alle de forhold gør, at det opfylder de krav, der skal til. Der er også usikkerhed om, hvorvidt det kunne nås at etablere det i I/S-regi, og om de kunne blive enige. Det er der jo eksempler på, at de har haft svært ved før. Så nu følger vi Tommerup St. Fjernvarmes mulighed for at sætte varmeøkonomien ned ved hurtigst muligt at udnytte de CO2 kvoter der tildeles, når man omdanner til varmepumpe, og som giver cirka en million til etablering, siger han.

Økonomiudvalget følger Miljø- og Teknikudvalgets indstilling. Socialdemokraterne i de to udvalg har dog ikke taget stilling endnu, da de først ville drøfte sagen med den øvrige S-gruppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce