Annonce
Indland

Ny rapport: Østeuropæere står bag mere kriminalitet i Danmark

Det er ofte indbrud, tyveri og bedrageri, som de kriminelle udlændinge begår i Danmark.

Andelen af kriminalitet begået af udlændinge bosat uden for Danmark er steget markant siden årtusindeskiftet, viser ny rapport. Bag stigningen står udelukkende østeuropæere - især rumænere.

Annonce

Der er en iøjnefaldende sammenhæng mellem optagelsen af Bulgarien og Rumænien i EU i 2007, Schengenområdets østudvidelse og en stor stigning i andelen af kriminalitet begået af udlændinge bosat uden for Danmark.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport om omrejsende kriminelle i Danmark af Peter Kruize, der er lektor i kriminologi ved Københavns Universitet. Rapporten er udgivet af Justitsministeriet, der også har støttet forskningsprojektet bag.

Klik her for at hente rapporten

I årene efter årtusindskiftet var omkring to procent af alle sigtelser for overtrædelser af straffeloven rettet mod udlændinge med midlertidigt, lovligt ophold i Danmark. I 2014 var andelen steget til over 10 procent.

Annonce

Rumænere, litauere, polakker og bulgarer bag stigning

Peter Kruizes analyse, der bygger på statistik fra Rigspolitiets kriminalregister og Danmarks Statistik, viser, at den forøgede andel af kriminelle turister næsten udelukkende kan tilskrives østeuropæere.

Og især rumænske statsborgere, som i 2014 blev sigtet 6.107 gange - en firedobling i forhold til 2008. Rumænerne stod i 2014 for 55 procent af alle sigtelser mod kriminelle turister. Herefter følger litauere, polakkere og bulgarer, der alle hver især stod for under 1500 sigtelser.

I perioden 2000 - 2014 er 83 procent af de sigtede kriminelle turister blevet fundet skyldige. Der er i langt størstedelen af tilfældene tale om udenlandske mænd.

Forbrydelserne er hovedsageligt tyveri, indbrud og bedrageri.

Annonce

Tegn på kriminelle netværk

Peter Kruize gør i rapporten opmærksom på, at stigende opmærksomhed på kriminelle udlændinge, som kan kendes på udseende og nummerplader, kan have en selvforstærkende effekt, så endnu flere østeuropæiske borgere sigtes. Men effekten kan ikke forklare stigningen.

"Når det er sagt, er det - også efter min vurdering - ikke sådan, at turisternes stigende andel i antallet af sigtelser for straffelovskriminalitet kan bortforklares med ekstra opmærksomhed fra politiets side. Stigningen er for markant, og der er også talrige tegn på, at kriminelle netværk fra bestemte østlande har rettet deres blik mod Nord- og Vesteuropa," skriver kriminologen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce