Annonce
Fyn

Ny kampagne: 8. klasser skal lære at have hovedet med i trafikken

Der sker heldigvis ikke så mange højresvingsulykker, men når de sker, er de fatale. Netop derfor er budskabet om den kritiske røde zone særlig vigtigt, mener kampagneleder Malene Vitus. Foto: Michael Bager
Tirsdag havde Holluf Pile Skole besøg af lokale vognmænd og deres lastbiler som en del af den nye kampagne "Hovedet med i trafikken". Kampagnen sætter fokus på teenageres trafiksikkerhed.

To store lastbiler var tirsdag kørt i stilling i skolegården ved Holluf Pile Skole, da 8.klasserne på skolen fik besøg af den nye landsdækkende trafiksikkerhedskampagne "Hovedet med i trafikken".

- Vi vil gerne slå et slag for at arbejde med trafiksikkerhed. Vi vil gerne passe på vores unge mennesker. De tror, de er usårlige. Det kan vi se, når vi er på cykelture, hvor der for eksempel ikke er særlig mange, der bruger cykelhjelm. De har brug for et wakeup-call, siger Lars Stahl, der er klasselærer for 8.a.

Kampagnen er for de ældste elever i landets folkeskoler, og har til formål at give dem stof til eftertanke og ændre deres adfærd, så de færdes mere sikkert i trafikken. Bag kampganen står brancheorganisation for den danske vejgodstransport, ITD.

- Vi håber, at de unge får nogle gode trafikvaner, så de selv undgår at ende i ulykkesstatistikken. Vi håber også, at de bliver gode ambassadører og at deres budskab kan nå ud til andre unge, siger Malene Vitus, kampagneleder på "Hovedet med i trafikken".

Kampagnen sigter netop mod teenagere, fordi det er dem, der hyppigst optræder i ulykkesstatistikken. Elever i 7.-9. klasse er de, der kommer mest til skade i trafikken, og ulykkerne sker primært i morgen- og eftermiddagstimerne til og fra skole.

Annonce

"Hovedet med i trafikken"

  • ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport, står for kampagnen "Hovedet med i trafikken".
  • Rådet for Sikker Trafik er samarbejdspartner på kampagnen.
  • Målet med kampagnen er, at eleverne i 8. klasse får stof til eftertanke, når de selv færdes i trafikken, samt at de vil ændre adfærd og cykle/færdes mere sikkert i trafikken.
  • Eleverne møder blandt andet en ambassadør fra Rådet for Sikker Trafik, der har været i en trafikulykke, en færdselsbetjent, der fortæller, hvordan det er at komme ud til en ulykke, samt oplever en chaufførs udsyn fra en lastbil.
  • Eleverne skal producere en kampagnefilm om problematikken, hvor de selv er afsendere og modtagerne er andre elever i 8. klasse. Den bedste video går videre til en national konkurrence.
  • Moderatoren på dagen er standupkomikeren Victor Lander, som på en sjov og ungdommelig måde formidler budskabet for eleverne.

En chaufførs perspektiv

En stor rød cirkelformet måtte ligger på jorden omkring højre fordæk på den tonstunge lastbil i skolegården på Holluf Pile Skole. Cirklen viser den kritiske zone - lastvognschaufførens blinde vinkel.

Eleverne fra 8. klasse kravler skiftevis ind i førerhuset på lastvognen for at opleve trafikken set fra chaufførens perspektiv.

- Når man sad på sædet i højre side af lastbilen, kunne man se ret godt, men fra chaufførens plads kunne man ikke se så meget, fortæller Ann-Sophie Nielsen fra 8.a, efter hun har været en tur inde i førerhuset.

Selvom eleverne flere gange har hørt om ulykke med lastbiler, er der mange, der ikke tænker over at passe på lastbilerne i trafikken.

- Jeg tror, vi kommer til at tænke mere over det nu. Vi kan se vigtigheden i det, og hvor svært det faktisk er for chaufføren at se os, siger Sigrid Møller-Hansen, der også går i 8.a.

Flere vigtige huskeregler har da også sat sig fast hos eleverne.

- Det er rigtig svært for chaufføren at se, hvis der står nogen på siden af lastbilen. Jeg vil stille mig enten bag førerhuset eller foran, så chaufføren bedre kan se mig, siger Sigrid Møller-Hansen.

Kklassekammeraten Ida Valsted Findholm tilføjer:

- Og så vil jeg hellere vente til lastbilen er kørt, end at regne med, at den har set mig.

Lokale vognmænd

Vognmand Steen Kristoffersen fra den lokale virksomhed Alex Andersen Ølund A/S i Odense, er en af dem, der tirsdag har stillet sig selv og sin lastbil til rådighed På Holluf Pile Skole.

- Det er vigtigt for os at vise, at det er rigtige mennesker, der sidder bag rettet. Det er lokale vognmænd, der passer deres arbejde, og for eksempel skal levere varer til det lokale supermarked, fortæller kampagneleder Malene Vitus.

- Hvis I skal ses, så er det nemmest, hvis I er foran eller bagved førerhuset. Og det er altså vigtigt, for når I er på vej til skole 10 minutter forsinket uden lys på cyklen og uden refleksvest, så er I meget nemme at overse, fortæller Steen Kristoffersen, mens han i lastbilens spejle viser eleverne udsynet fra førerhuset.

Steen Kristoffersen har før været ude i forbindelse med kampagner for yngre skoleelever og er glad for, at skolerne gør mere for at undervise i trafiksikkerhed.

- Jeg synes helt sikkert, de tager imod det, jeg fortæller. Flere af dem ville endda op i lastbilen flere gange for at se. Der er stor interesse for problematikken, siger han.

Katrine Green Hansen (tv) og Sigrid Møller-Hansen skal ind at sidde i førerhuset på lastbilen, for at se trafikken fra chaufførens perspektiv. Foto: Michael Bager
Eleverne fra 8. klasse demonstrerer, hvor man skal holde på sin cykel, for at lastvognschaufføren kan se én. Foto: Michael Bager
Efter at have siddet på chaufførens plads i førerhuset kan Sigrid Møller-Hansen bedre forstå, hvorfor chaufføren har svært ved at se cyklister i den røde zone. Foto: Michael Bager
Det er lokale vognmænd, der har stillet lastvogne og chauffører til rådighed for kampagnen. Foto: Michael Bager
To store lastvogne holdt tirsdag i skolegården på Holluf Pile Skole. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce