Annonce
Assens

Ny investering: Glamsbjerg knuser kalken

Formand for Glamsbjerg Vandværk, Gunnar Markvardsen, er glad for, at vandværket har brugt noget af dens investeringspulje til en kalkknuser. Foto: Kim Rune

Glamsbjerg Vandværk har investeret 180.000 kroner i en kalkknuser, der skal gøre, at borgerne i Glamsbjerg oplever færre problemer med kalk i vandet. Samtidig skal knuseren skabe mere miljøvenlighed i form af mindre brug af rengøringsmidler.

Glamsbjerg: De borgere, der får vand fra Glamsbjerg Vandværk, kan allerede nu nyde godt af en investering på 180.000 kroner, som vandværket har foretaget her i det nye år.

Vandværket har købt en såkaldt kalkknuser, der sender lydbølger gennem det vand, der bliver pumpet ud, så kalkmolekylerne ændrer struktur. Det gør, at kalkmolekylerne ikke i lige så høj grad hæfter sig vandet, fortæller formanden for Glamsbjerg Vandværk, Gunnar Markvardsen.

- Vi har haft mange forespørgsler fra folk, fordi der er mange, der mener, at der er meget kalk i vandet. Selvom vandet i Glamsbjerg faktisk ikke er særligt hårdt.

- I nogle år har vi syntes, at det var for dyrt, men nu har vi fået et godt tilbud, og vi syntes, at tiden var til at lave en investering, siger han.

Det er dog ikke kun prisen, der har gjort, at Glamsbjerg Vandværk har ventet nogle år med at investere i en kalkknuser.

- Grunden til, at det ikke er sket før, er, at det ikke er alle, der anerkender, at det virker.

- Men der er stadig undersøgelser, der viser, at 70-75 procent normalt vil kunne mærke forskel i mængden af kalk i vandet, når der er installeret en kalkknuser, siger Gunnar Markvardsen.

Kalkknuseren skulle også gerne have en miljøvenlig virkning på borgernes vandforbrug. Borgerne skal ifølge Glamsbjerg Vandværk gerne kunne undgå at bruge kemikalier til rengøring, da kalken ikke vil sætte sig som før.

AMTech Aqua Miljø Kalkknuser

Anlægget består af impulsklodser, der er tilsluttet en mini-computer, der styrer impulserne. Det betyder, at vandet ændrer karakter, uden at kalken og den gode smag er fjernet. Det giver borgerne i Glamsbjerg blødt vand.Det skulle gerne gøre, at borgerne kan stoppe brugen af kemikalier i rengøringen, fordi kalken ikke sætter sig som før.

Det bør også gøre, at man kan reducere vaskepulver, da det ellers vil sætte sig i tøjet. Og man vil kunne reducere brugen af opvaskemiddel, da det ellers vil sætte sig på opvasken.

Samtidig kan kalkknuseren også gøre, at borgerne oplever mere blød hud, da vandet ikke længere er aggressivt. Og hvis man har tendens til udslæt, så kan det måske forsvinde eller reduceres.

En undersøgelse fra 2014 har vist, at kalkknuseren har gjort, at 71 procent har reduceret forbruget af vaskepulver, mens 75 procent oplevede, at deres kaffemaskine ikke kalkede til så ofte som før.

Kalkknuseren skal gerne skabe en mere miljøvenlig adfærd blandt borgerne i Glamsbjerg og samtidig gøre, at de oplever mindre kalk i vandet til daglig. Foto: Kim Rune

Fjerner ikke alt kalk

AMTech Aqua Miljø Kalkknuser fjerner dog ikke kalken helt fra vandet.

- I Assens Kommune må man ikke fjerne alt kalken fra vandet. Men det er også godt, at der bliver noget kalk tilbage, for det er jo godt for vores knogler blandt andet, siger Gunnar Markvardsen.

Formanden fortæller, at Haarby Vandværk allerede har en kalkknuser, og det betyder, at borgerne i Glamsbjerg og Haarby nu ikke mærker forskel på vandet, hvis der er brug for nødforsyning.

Haarby Vandværk og Glamsbjerg Vandværk fungerer nemlig som nødforsyning for hinanden, hvis der er brug for det.

Glamsbjerg Vandværk har årligt et budget på omkring to millioner kroner. 180.000 kroner af det budget er gået til at investere i en ny kalkknuser. Foto: Kim Rune
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce