Annonce
Fyn

Giv forskerne en hånd: Tag en vandprøve fra din lokale sø og hjælp naturen

Sara Egemose er tovholder på det store citizen science projekt. Du må også meget gerne hjælpe ved at tage vandprøver, og du behøver ikke vade ud i søen for at gøre det. Foto: Michael Bager
Ligesom sidste år beder Syddansk Universitet fynboerne om at hjælpe med at tage en masse vandprøver for at kortlægge vandkvaliteten i de mange fynske søer og vandhuller.

Sidste år tog fynboer hundredvis af vandprøver fra fynske søer, og det gav forskere fra Syddansk Universitet et enestående materiale og et udgangspunkt for at kortlægge vandkvaliteten i forskellige typer af søer.

Succesen var så stor, at man nu gentager projektet, som er et eksempel på det, man kalder citizen science: Borgere, der hjælper forskere med at indsamle materiale. Projekt "Find en sø" anno 2021 sættes nu - om man så må skrive - i søen og løber frem til og med efterårsferien, 24. oktober.


Annonce

Var øjebliksbilledet ok, eller springer det fra højre til venstre? Det vil vi gerne vide.

Sara Egemose, lektor i biologi på SDU


Borgerne kan hjælpe ved at gå ud og tage vandprøver, registrere dem på en app og aflevere dem på indsamlingssteder, og sidstnævnte er der kommet flere af i år. Hele Fyn minus Langeland og Ærø er med, ligesom Fredericia er kommet med i år. Desuden deltager Holstebro og Struer i kraft af et samarbejde projektet har med Naturstyrelsen.

Analysearbejde

Sara Egemose, lektor i biologi på Syddansk Universitet, er tovholder på projektet, og hun fortæller, at man sidste år fik 427 vandprøver ind fra borgerne, hvoraf kun en enkelt viste sig ikke at være brugbar, fordi den lugtede mistænkeligt meget af sulfo.

Sidste år deltog blandt andre Alberte Greinert og Cecilie Schmidt fra Midtfyns Gymnasium i projektet. I år er det udvidet med forskellige tilbud til børn under navnet "Søer i fritiden". Foto: Jesper Mads Eriksen

Der er stadig et stort analysearbejde i gang, men Sara Egemose fortæller, at de mange prøver var med til at underbygge en viden om, at for eksempel gadekær og regnvandsbassiner er meget mere næringsrige end f.eks. søer i gamle grusgrave.

Sådan kan du hjælpe

Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".

Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).

Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.

Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten. Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.

Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU's system.

Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af indsamingsstederne på listen (se den anden faktaboks). Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres på det givne indleveringssted.

2021-udgaven af undersøgelsen løber fra 9. august til 24. oktober.

De nye prøver, der bliver taget i år, må gerne være fra de samme søer som sidste år, for dermed kan man, fortæller Sara Egemose, få efterprøvet om de øjebliksbilleder af vandkvaliteten, der blev taget sidste år har rykket sig. Hvor blandt andet vejrliget hen over et år kan være med til at ændre forholdene.

- Var øjebliksbilledet ok, eller springer det fra højre til venstre? Det vil vi gerne vide, siger Sara Egemose, der tilføjer, at man sidste år især fik prøver fra bysøer, og at man meget gerne vil have flere prøver fra søer i det åbne land.

Annonce

Millionbevilling

Siden sidste år er der også sket det positive for projektet, at det har fået en millionbevilling fra Villum Fonden, der løber frem til 2025. Nu har projektet skiftet navn til "Søer i fritiden", som har en egen Facebookside. Her bliver der arbejdet målrettet på at få børnene til at agere forskere.

Børnene får nemlig mulighed for at låne en søkuffert med forskellige temaer, der handler om blandt andet dyreliv i søen og vandkvalitet. Der arbejdes også på at etablere såkaldte søcamps, der nærmest kan ses som en pendant til f.eks. sommerens fodboldskoler, og hvor børnene arbejder intensivt med søer over tre dage.

Indsamlingssteder

Odense Kommune: Dalum Bibliotek, Holluf Pile Bibliotek, Hovedbiblioteket, Odense C, Højby Bibliotek, Syddansk Universitetsbibliotek, SDU, Tarup Bibliotek

Kerteminde Kommune: Fjord&Bælt, Kerteminde Bibliotek

Nyborg Kommune: Nyborg Bibliotek, Ullerslev Bibliotek, Ørbæk Bibliotek

Svendborg Kommune: Svendborg Bibliotek.

Faaborg-Midtfyn Kommune: Faaborg Bibliotek, Ringe Bibliotek, Årslev Bibliotek

Assens Kommune: Assens Bibliotek

Middelfart Kommune: Middelfart Bibliotek på Kulturøen, Naturcenter Hindsgavl

Nordfyns Kommune: Bogense Bibliotek, Otterup Bibliotek.

Desuden bibliotekerne i Fredericia, Holstebro og Struer.

Men nu gælder det altså i første omgang om at få mobiliseret en masse borgere, jo flere jo bedre, som vil tage vandprøver fra alle mulige søer, hvad enten de er naturlige eller menneskeskabte.

Overordnet set skal den store mængde data, der kommer ind via borgernes mange vandprøver, give et samlet billede af, hvordan for eksempel søens type, størrelse og beliggenhed indvirker på vandkvaliteten. I sidste ende skulle det gerne resultere i en meget bedre viden, end den man har i dag, om, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten til gavn og glæde for naturen og biodiversiteten.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

REKRUTTERING

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Odense

Venner åbner ny kiosk på Skibhusvej: Ville hellere være selvstændige end arbejde for andre

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Annonce