Annonce
Hvem skal passe farmor

Nomineret til Fyns bedste sosu: Fra ingen skolegang i Nepal til sosu i Danmark

Bhadri Maya Dahal er en af de fem nominerede til Fyns bedste sosu. Her er hun på arbejde hos Karen Margrethe Buus Thomsen i Strib. Foto: Michael Bager
Det har været en lang kamp og taget mange år for Bhadri Maya Dahal at uddanne sig til social- og sundhedshjælper. Nu er hun nomineret til Fyns bedste sosu.

Forlænget studie-tid, dumpede eksaminer og en tur tilbage på VUC.

Det var noget af det, der måtte til, før Bhadri Maya Dahal i marts 2019 kunne kalde sig social- og sundhedshjælper - omkring fire år efter hun tog hul på uddannelsen.

- Jeg har været halvandet år om Grundforløb 1 (den første del af sosu-uddannelsen, red.), fordi jeg ikke bestod dansk-eksamen. Da jeg tog Grundforløb 2, tog det også længere tid, fordi jeg ikke bestod i første omgang.

- Derfor vendte jeg tilbage til VUC og tog 9. klasse, inden jeg igen tog Grundforløb 2 - og så bestod jeg det, fortæller Bhadri Maya Dahal om anstrengelserne, inden hun begyndte på og gennemførte hovedforløbet og blev social- og sundhedshjælper.

Blå bog

Bhadri Maya Dahal er 40 år og social- og sundhedshjælper i Stribgruppen i Middelfart Kommune.

Hun flygtede sammen med sin familie fra Nepal til Danmark i 2011, og i marts 2019 blev hun færdiguddannet som sosu-hjælper.

Hun bor i dag i Middelfart sammen med sin mand, deres tre børn og hendes svigerforældre.

Hun er en af de fem nominerede til Fyns bedste sosu, som Fyens Stiftstidende står bag.

- Jeg er meget stolt af mig selv, fordi jeg ikke har haft nogen skolegang i mit hjemland. Så kom jeg til Danmark, hvor jeg har kæmpet så hårdt og meget for at komme igennem min uddannelse.

- Så jeg blev så glad, og alle mine familiemedlemmer blev så glade, da jeg fik en uddannelse, fortæller Bhadri Maya Dahal, der nu også kan glæde sig over, at hun er blandt de fem nominerede til Fyns bedste sosu.

- Jeg er så stolt over det. Hvordan kan jeg forklare det, siger hun, inden hun fortsætter:

Som modtager har jeg mødt et menneske, hvor superlativer som glad, smilende, mere end dygtig, positiv over for pårørende og meget interesseret i sine medmennesker.

Karen Margrethe Buus Thomsen, indstiller

Bhadri er med til at passe min 92-årige mand 3 gange dagligt. Bhadri giver ham/os en kæmpe hjælp med høj faglighed, menneskelig indsigt og pli, empati og sympati.

Vivian Sjølin Skjødt, indstiller

Udpluk fra indstillinger

Som modtager har jeg mødt et menneske, hvor superlativer som glad, smilende, mere end dygtig, positiv over for pårørende og meget interesseret i sine medmennesker.

Bhadri er med til at passe min 92-årige mand 3 gange dagligt. Bhadri giver ham/os en kæmpe hjælp med høj faglighed, menneskelig indsigt og pli, empati og sympati.

- Jeg er glad for, at jeg har gjort det, selvom jeg ikke kunne så mange ting, da jeg kom i arbejde. Det er ikke alle, der har de chancer for at få en uddannelse. Jeg er virkeligt glad, siger hun om nomineringen.

Passede farfar

Bhadri Maya Dahal er født i Nepal, og hun flygtede sammen med sin familie til Danmark i 2011.

Det var også i Nepal, at lysten til at hjælpe andre - og vigtigheden af at gøre det - blev tændt i hende.

- Min farfar boede hjemme hos os, og jeg har været med til at passe ham, da han blev syg, og indtil han døde. Jeg var 14-15 år dengang.

- Jeg kan godt lide ældre mennesker, og mine svigerforældre, som er pensionister, bor hos os i dag, fortæller Bhadri Maya Dahal, der i dag er ansat som udkørende i Strib-gruppen i Middelfart Kommune.

Dommernes begrundelse

Hun er et godt eksempel på, at man uanset baggrund kan tage en social- og sundhedsuddannelse, for det handler udelukkende om interesse for andre mennesker, og at man dygtiggør sig for at hjælpe andre mennesker. Det har Bhadri gjort. Hun har høj faglighed, menneskelig indsigt, pli, sympati og har empati over for de pårørende og sine medmennesker. Er glad, smilende og dygtig.

Her hjælper hun ikke kun de ældre med at få en bedre hverdag. De hjælper i høj grad også hende.

- Det er sjovt, og man kan lære mange ting fra de ældre. Jeg kommer ud til mange forskellige mennesker, og jeg snakker med dem, så de hjælper mig med mit sprog. Jeg lærer hele tiden nyt i det danske sprog. De hjælper mig ved at rette mig. Det er jeg glad for, siger Bhadri Maya Dahal.

Jeg er meget stolt af mig selv, fordi jeg ikke har haft nogen skolegang i mit hjemland. Så kom jeg til Danmark, hvor jeg har kæmpet så hårdt og meget for at komme igennem min uddannelse.

Bhadri Maya Dahal

Hyld de nominerede

Blandt de 380 indstillinger, Fyens Stiftstidende gennem de seneste uger har modtaget, har dommerkomiteen peget på fem sosu’er, som nu er nomineret til Fyns bedste sosu.

Vi præsenterer de fem nominerede frem mod mandag 11. oktober, hvor vinderen kåres. Det sker på Social- og Sundhedsskolen Fyn, når der er åbent hus og politisk topmøde.

Du er mere end velkommen til at deltage. Det åbne hus starter kl. 14, og kl. 15.30 hylder vi de fem nominerede og kårer derefter Fyns bedste sosu.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Slut med skolevejledning fra Odense: Nyborg vil hellere bruge pengene lokalt

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene