Annonce
Hvem skal passe farmor

Nomineret til Fyns bedste sosu: Fra ingen skolegang i Nepal til sosu i Danmark

Bhadri Maya Dahal er en af de fem nominerede til Fyns bedste sosu. Her er hun på arbejde hos Karen Margrethe Buus Thomsen i Strib. Foto: Michael Bager
Det har været en lang kamp og taget mange år for Bhadri Maya Dahal at uddanne sig til social- og sundhedshjælper. Nu er hun nomineret til Fyns bedste sosu.

Forlænget studie-tid, dumpede eksaminer og en tur tilbage på VUC.

Det var noget af det, der måtte til, før Bhadri Maya Dahal i marts 2019 kunne kalde sig social- og sundhedshjælper - omkring fire år efter hun tog hul på uddannelsen.

- Jeg har været halvandet år om Grundforløb 1 (den første del af sosu-uddannelsen, red.), fordi jeg ikke bestod dansk-eksamen. Da jeg tog Grundforløb 2, tog det også længere tid, fordi jeg ikke bestod i første omgang.

- Derfor vendte jeg tilbage til VUC og tog 9. klasse, inden jeg igen tog Grundforløb 2 - og så bestod jeg det, fortæller Bhadri Maya Dahal om anstrengelserne, inden hun begyndte på og gennemførte hovedforløbet og blev social- og sundhedshjælper.

Blå bog

Bhadri Maya Dahal er 40 år og social- og sundhedshjælper i Stribgruppen i Middelfart Kommune.

Hun flygtede sammen med sin familie fra Nepal til Danmark i 2011, og i marts 2019 blev hun færdiguddannet som sosu-hjælper.

Hun bor i dag i Middelfart sammen med sin mand, deres tre børn og hendes svigerforældre.

Hun er en af de fem nominerede til Fyns bedste sosu, som Fyens Stiftstidende står bag.

- Jeg er meget stolt af mig selv, fordi jeg ikke har haft nogen skolegang i mit hjemland. Så kom jeg til Danmark, hvor jeg har kæmpet så hårdt og meget for at komme igennem min uddannelse.

- Så jeg blev så glad, og alle mine familiemedlemmer blev så glade, da jeg fik en uddannelse, fortæller Bhadri Maya Dahal, der nu også kan glæde sig over, at hun er blandt de fem nominerede til Fyns bedste sosu.

- Jeg er så stolt over det. Hvordan kan jeg forklare det, siger hun, inden hun fortsætter:

Som modtager har jeg mødt et menneske, hvor superlativer som glad, smilende, mere end dygtig, positiv over for pårørende og meget interesseret i sine medmennesker.

Karen Margrethe Buus Thomsen, indstiller

Bhadri er med til at passe min 92-årige mand 3 gange dagligt. Bhadri giver ham/os en kæmpe hjælp med høj faglighed, menneskelig indsigt og pli, empati og sympati.

Vivian Sjølin Skjødt, indstiller

Udpluk fra indstillinger

Som modtager har jeg mødt et menneske, hvor superlativer som glad, smilende, mere end dygtig, positiv over for pårørende og meget interesseret i sine medmennesker.

Bhadri er med til at passe min 92-årige mand 3 gange dagligt. Bhadri giver ham/os en kæmpe hjælp med høj faglighed, menneskelig indsigt og pli, empati og sympati.

- Jeg er glad for, at jeg har gjort det, selvom jeg ikke kunne så mange ting, da jeg kom i arbejde. Det er ikke alle, der har de chancer for at få en uddannelse. Jeg er virkeligt glad, siger hun om nomineringen.

Passede farfar

Bhadri Maya Dahal er født i Nepal, og hun flygtede sammen med sin familie til Danmark i 2011.

Det var også i Nepal, at lysten til at hjælpe andre - og vigtigheden af at gøre det - blev tændt i hende.

- Min farfar boede hjemme hos os, og jeg har været med til at passe ham, da han blev syg, og indtil han døde. Jeg var 14-15 år dengang.

- Jeg kan godt lide ældre mennesker, og mine svigerforældre, som er pensionister, bor hos os i dag, fortæller Bhadri Maya Dahal, der i dag er ansat som udkørende i Strib-gruppen i Middelfart Kommune.

Dommernes begrundelse

Hun er et godt eksempel på, at man uanset baggrund kan tage en social- og sundhedsuddannelse, for det handler udelukkende om interesse for andre mennesker, og at man dygtiggør sig for at hjælpe andre mennesker. Det har Bhadri gjort. Hun har høj faglighed, menneskelig indsigt, pli, sympati og har empati over for de pårørende og sine medmennesker. Er glad, smilende og dygtig.

Her hjælper hun ikke kun de ældre med at få en bedre hverdag. De hjælper i høj grad også hende.

- Det er sjovt, og man kan lære mange ting fra de ældre. Jeg kommer ud til mange forskellige mennesker, og jeg snakker med dem, så de hjælper mig med mit sprog. Jeg lærer hele tiden nyt i det danske sprog. De hjælper mig ved at rette mig. Det er jeg glad for, siger Bhadri Maya Dahal.

Jeg er meget stolt af mig selv, fordi jeg ikke har haft nogen skolegang i mit hjemland. Så kom jeg til Danmark, hvor jeg har kæmpet så hårdt og meget for at komme igennem min uddannelse.

Bhadri Maya Dahal

Hyld de nominerede

Blandt de 380 indstillinger, Fyens Stiftstidende gennem de seneste uger har modtaget, har dommerkomiteen peget på fem sosu’er, som nu er nomineret til Fyns bedste sosu.

Vi præsenterer de fem nominerede frem mod mandag 11. oktober, hvor vinderen kåres. Det sker på Social- og Sundhedsskolen Fyn, når der er åbent hus og politisk topmøde.

Du er mere end velkommen til at deltage. Det åbne hus starter kl. 14, og kl. 15.30 hylder vi de fem nominerede og kårer derefter Fyns bedste sosu.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid