Annonce
Livsstil

Lige nu modner fersken dyrket på friland

Fersken kan sagtens dyrkes op ad sydmuren, hvor de modner i sensommeren.
Annonce

Sydfrugter er ikke noget, der er forbeholdt de varmere egne. I Danmark kan du især få stort held med dyrkning af fersken. Nektarin er lidt vanskeligere at dyrke på friland.

Fersken og nektarin er dunede og glatte former af samme frugt og stammer oprindelig fra Kina. De trives glimrende i drivhus eller som et espaliertræ op ad en lun mur. I det fri er nektarinen vanskelig at få noget godt ud af, fordi den kræver mere varme end fersken.

Det største problem for begge frugter er, at de let får sygdommen ferskenblæresyge. Det er en sygdom, der får bladene til at krølle sig sammen, og det går ud over udbyttet. De nyere sorter er dog mindre modtagelige end de ældre sorter.

Man kan forebygge ferskenblæresyge ved at undgå, at der kommer vand og dråber på blade og knopper indtil 1.maj. Det undgår man meget let ved drivning under glas, eller ved at dyrke planterne under et beskyttende tagudhæng.

Rosinblomme eller kræge som den også kaldes, er en underart af den ægte blomme og smager faktisk ret godt. Den er meget lidt kendt, men ses dog ind imellem i markskel som hegnsplante .
Annonce

Selvbestøvende

Næsten alle sorter er selvbestøvende, så man kan nøjes med en enkelt plante, men selvbestøvning betyder ikke, at blomsterne nødvendigvis bliver bestøvet. Man må hjælpe til med vat eller en blød pensel, for ofte er der ingen insekter på vingerne, når blomstringen sætter ind. Udenfor kan man dog godt regne med, at et insekt kommer forbi.

Annonce

Tynd ud mellem grenene

Beskæringen er vigtig. Hvis skuddene vokser for tæt, er det umuligt for insekter at bestøve dem.

Træet er meget sart over for beskæring, og må ikke beskæres om vinteren, men lige efter høst. Ellers udsættes det meget let for bakteriekræft. Man tynder ud mellem grenene, så længe de er tynde i løbet af sommeren. Det bedste resultat får man ved at lave en vifteform.

Efter plantning tidligt på foråret skæres alle hovedgrene tilbage med en tredjedel.

I løbet af sommeren kommer nye skud på hovedgrenene. De bindes fast, så de danner en espalier eller en vifte.Er der mange skud, så fjern nogle af dem, men lad et blad eller to tilbage.

Det er vigtigt, at der er luft mellem grenene.

De skud, man beholder, klippes over fjerde blad, men ikke før der er dannet mindst otte blade. Ellers skydes der blot en masse sideskud igen.

Næste sommer og et stykke ud i fremtiden knibes nye skudspidser tilbage til fire blade.

Nye forgreninger af sideskud på sideskud knibes over første blad.

Herudover fjernes det, der ikke er plads til, men husk, at der bør være et til to blade på de skud, man klipper af. Voldsom tilbageskæring af større grene giver ofte bakteriekræft.

Annonce

Tynd ud mellem frugterne

Kommer der frugter, kommer der ofte mange og tætsiddende. Der skal være 10 centimeter mellem hver frugt, men vent med at tynde ud, til de er et par centimeter store. En del frugter er nemlig ikke bestøvet og falder af helt af sig selv, og det ville jo være ærgerligt at nippe de befrugtede frugter af.

Frugten skal være moden, før den høstes, og det vil sige omkring juli i et drivhus og sidst i august på friland, eller når den føles blød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce