Annonce
Fyn

Kortere bølger, hurtigere svar, mere stråling

Sendeudstyret til 5G er ved at blive installeret i Danmark. I første omgang ventes det især at kunne udnyttes til at udbrede brugen af internet-forbundne apparater, som skal bruge en stabil og lynhurtig forbindelse. Arkivfoto: Reuters/Fabian Bimmer/Ritzau Scanpix.
Opdateret 28. januar med Sundhedsstyrelsens og Kræftens Bekæmpelses vurderinger af sundhedsrisikoen ved 5G.
Annonce

Brødtekst

På 4G-netværk sendes signaler til og fra din telefon på en frekvens under 6 GHz, hvor radiobølgerne er mindst 10 centimeter lange. På et 5G-netværk sendes signalerne på frekvenser mellem 30 og 300 GHz, og radiobølgerne er kun mellem en og 10 millimeter lange.

Ved at bruge andre frekvenser kan 5G-signalerne supplere og de mobilnetværk, som bruges i dag, uden at forstyrre deres signaler, og med de kortere radiobølger er det muligt at opnå højere hastighed, når telefonen sender og modtager data. TDC har i en test med Huawei opnået en hastighed på 70 gigabit/sekundet (de hurtigste bredbåndshastigheder ligger på omkring 1 gigabit i sekundet).

5G giver også markant kortere svartider - dvs. tiden der går, fra du taster noget på din mobiltelefon, til du får et svar. Det er selvfølgelig rart, hvis du skal finde vej hurtigt, men det er endnu vigtigere for 5G-netværkets anvendelighed til for eksempel selvkørende biler, som skal kunne reagere på data i løbet af få millisekunder, og fjernstyrede robotter.

Generelt er det de internet-forbundne apparater og systemer, som forventes at blive stadig mere udbredt, der vurderes at få størst gavn af 5G. Men hvis teleselskaberne kan sælge til en pris, hvor danskerne vil være med, kan teknologien blive en konkurrent til private bredbåndsforbindelser via kabel.

TDC har lovet at have et landsdækkende 5G-net klar inden udgangen af i år. De øvrige teleselskaber vil i første omgang dække de større byer.

Med kortere radiobølger bliver der brug for flere sendere til 5G-signalerne. Ifølge Sundhedsstyrelsen forventer de danske teleselskaber, at antallet af antennepositioner de næste fem år vil vokse 15-25 procent. Det vurderes, at den samlede stråling vil vokse mellem 10 og 20 procent, hvilket ifølge Sundhedsstyrelsen stadig vil være under grænseværdierne.

Når mobilmasterne således står tættere på hinanden, vil både senderne og de mobiltelefoner, som er koblet på dem, imidlertid kunne reducere deres sendestyrke, fordi forbindelsen er bedre.

Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse udsættes man for langt flere radiobølger ved at holde en mobiltelefon op til hovedet end ved at stå helt tæt på en sendemast. Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man bruger headset til sin mobiltelefon, og at man så vidt muligt skriver sms'er i stedet for at tale i telefonen.

Modstandere af 5G mener imidlertid, at det nye mobilnetværk vil være "det største eksperiment med en civilbefolkning nogensinde", og at det kan føre til misdannelser og adskillige kræftformer.

Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at der med den viden, som findes i dag, er grund til bekymring i forhold til 5G-teknologi og kræft. Men foreningen ønsker sig mere forskning i, om de elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner medfører en risiko for at få kræft.

Kilder: Ida.dk, Videnskab.dk, Netkablet.dk, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, TDC, Finans.dk og Stop5g.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Assens

Spritbilist kørte ind i helleanlæg

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce