Annonce
Odense

Kontrolenhed jagter overbefolkede lejligheder i Odense-ghettoer

De almene boliger i Solbakken/Risingområdet risikerer at få stemplet "hård ghetto" næste år. Derfor er boligorganisationerne og Odense Kommune i øjeblikket i gang med flere intensive indsatser, der skal påvirke udviklingen i positiv retning. Et af tiltagene er af komme af med dem, der har ulovlig adresse i området. Arkivfoto: Bo Jessen
Odense Kommunes kontrolgruppe har i samarbejde med boligorganisationerne udpeget 14 overfyldte lejligheder i to af Odenses såkaldte ghettoområder. Ud over at afsløre socialt bedrageri, kan det tvinge belastede beboere til at flytte.

Den toværelses lejlighed er tilsyneladende populær. Ikke bare bor der to voksne, som forventet, nej hele fire andre har fortalt Folkeregisteret, at de bor her med en c/o-adresse.

Problemet er bare, at det ikke er rigtigt. De bor andre steder i byen.

- Men da folkeregisteradressen er adgangsbillet til alt fra opskrivning af børn til skoler til udbetaling af offentlige ydelser, er det vigtigt, at adressen er rigtig, siger Jesper Suhr Thomsen, afdelingsleder i Odense Kommunes kontrolgruppe, Vejledning og Kontrol.

Folkeregisteradressen er samtidig også alfa og omega, når Danmarks Statistik trækker data ud til brug til den såkaldte ghettoliste.

Her er to områder i Odense, Solbakken/Rising og Korsløkkeparken Øst, ude i et kampløb mod tiden for at komme af med det belastende ghettostempel. De risikerer begge i løbet af et til to år at ende som en såkaldt hård ghetto, og sker det, skal andelen af almene familieboliger i områderne reduceres til 40 procent inden 2030.

- Vi antager, at størstedelen af fraflytterne enten er tidligere straffet, har lav eller ingen indkomst eller har modtaget offentlige ydelser i så stort et omfang, at deres flytning mindsker områdets risiko for at havne på den hårde ghettoliste.

Jesper Suhr Thomsen, afdelingsleder i Vejledning og Kontrol, Odense Kommune

Kan hjælpe på ghettokriterierne

Derfor har kontrolgruppen i samarbejde med boligorganisationerne sat ind netop her med en ekstra indsats for at undersøge over 400 lejligheder.

De overfyldte lejligheder kan nemlig godt vise sig at have betydning for det endelige regnestykke.

- Vi antager, at størstedelen af fraflytterne enten er tidligere straffet, har lav eller ingen indkomst eller har modtaget offentlige ydelser i så stort et omfang, at deres flytning mindsker områdets risiko for at havne på den hårde ghettoliste, siger Jesper Suhr Thomsen.

Indsatsen har indtil videre identificeret 14 overfyldte lejligheder, hvor boligforeningerne har bedt kontrolgruppen om præcise informationer: Hvem og hvor mange er egentlig tilmeldt folkeregisteret her?

Hvis en boligorganisation finder ud af, at der bor fem voksne i en lejlighed, hvor kun to har tilladelse til at bo, kan den i henhold til lejeloven sende et varslingsbrev, som beder om at få forholdene bragt i orden inden for 14 dage. Ellers opsiger man lejemålet. Og så plejer det at gå det stærkt, hvis de rigtige beboere ønsker at blive boende.

Ikke alle de overfyldte lejligheder er blevet gennemgået, men foreløbig har indsatsen resulteret i, at fem personer er flyttet.

Annonce

Selektiv udlejning

Kontrolgruppen er også involveret i den selektive udlejning, der efter loven finder sted i de udsatte områder med almene boliger i Odense.

Overordnet bliver ledige lejligheder udlejet efter det, man kalder "fleksibel udlejning". Det betyder, at folk med arbejde og en vis indtægt kommer forrest i køen, såfremt de ikke har begået kriminalitet og har en uddannelse.

Det har på det seneste givet anledning til en vis kritik, fordi danskere med fast job og ren straffeattest er blevet afvist, fordi de enten ikke tjener nok eller kun har en grundskoleuddannelse. Et problem blandt andet DR Fyn har gjort opmærksom på.

Annonce

Flere krav

Hvis en boligforening ikke har flere ansøgere, der opfylder kravene til fleksibel udlejning, kan man gå over til ”udvidet kombineret udlejning”.

Dét har byrådet besluttet skal gælde for både Solbakken/Rising og Korsløkkeparken.

Det betyder, at borgere, der har modtaget kontanthjælp, dagpenge/sygedagpenge, integrationsydelse, ressourceforløbsydelse, førtidspension og uddannelseshjælp de sidste seks måneder ikke kan komme i betragtning. Og her er det også kontrolgruppens opgave at sørge for, at der er styr på fakta.

Problemet for Solbakken/Risingområdet er imidlertid, at området er populært, og derfor flytter forholdsvis få personer. Det gør det svært at ændre beboersammensætningen hurtigt, som det ellers er krævet, hvis man vil undgå at ende som hård ghetto.

I Vollsmose, der betegnes som en hård ghetto, siger loven, at man have en kommunal godkendelse af ens forsørgelsesgrundlag, før man kan få tilbudt en lejekontrakt. Her må beboere, der ansøger om at flytte ind, ikke modtage kontanthjælp, ressourceforløbsydelse og integrationsydelse - og den del tjekkes også af kontrolgruppen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Middelfart For abonnenter

100 lokale i protestaktion mod grevens solcellepark: - Det er kommunens største naturområde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Drama på Nordfyn: Venstrepolitiker anmelder tidligere borgmesterkandidat for vold under ophængning af plakater

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Faaborg-Midtfyn

Ny butik vil sælge tøj fra 30'erne: - Mit hjerte banker for vintage

Nyborg For abonnenter

En vækst på knap 70 procent på tre år: Loppetjansen vinder flere priser

Odense

Byråd er klar med millioner til mere demensvenlige plejehjem: Men der følger også en regning med til beboerne

Kerteminde For abonnenter

Populært værtshus skal have nye forpagtere: - Jeg ville blive ked af det, hvis det blev til en kaffebar eller et te-hus

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Absurd beslutning: Gamle Gaard skal bevares

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Erhverv For abonnenter

Fyns største entreprenør skifter ud igen: Har haft seks direktører på 11 år

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Odense Håndbold For abonnenter

Althea Reinhardt var igen en mur - Odense Håndbold i vild præstation efter pausen i Nykøbing

Annonce