Annonce
Debat

Klumme om Nina og Jakob: - Vi følte os som to sultne mus i en tom melsæk

Nina og Jakobs beundringsværdige vedholdenhed og viljestyrke har lært os, at vor tilværelse ikke nødvendigvis falder sammen som en bortsprængt fabriks-skorsten, når bankerne er vrangvillige, lyder det fra Anker Nielsen i dagens klumme. Arkivfoto: Anna Stærbo

En dag i efteråret 2020 ringede min telefon. "Hej Anker. Det er Jakob". Han vidste, at min hustru, Martha, og jeg, blev pure afvist af vor daværende bank, Nordea, da vi ansøgte om lån til køb af vort nuværende hjem beliggende Havnegade 7 i Bagenkop. Jakob vidste ligeledes, at vi skiftede bank af samme grund, men han vidste ikke, hvilken bank, vi var skiftet til.

"Vi skiftede til Frørup Andelskasse, der hjalp os med et lån lige på stedet, så jeg kan varmt anbefale jer at tage kontakt med dem," sagde jeg.

En dag sidst på vinteren 2021 ringede min telefon. "Hej Anker, det er Jakob. Du er den allerførste vi ringer til. Selv den nærmeste familie ved intet om det endnu. Det lykkedes, og vi er ellevilde. For 5 minutter siden sagde Frørup Andelskasse ja til at yde os et lån".

Annonce

Forud for dette opkald havde Nina og Jakob gennemlevet en rædselsfuld, meget turbulent tid, hvor den ene store skuffelse efterfulgte den anden. Noget, der tog ekstremt hårdt på dem begge.

Efter et af flere skuffende møder med Fynske Bank, der havde været Ninas bank siden hun var ganske ung, kom tanken til dem, at banken ville knuse deres helt store drøm om at blive forpagtere af "Restaurant Havneblik"på havnen i Bagenkop.

"Vi følte os som to sultne mus i en tom melsæk", som de fortalte mig. En voldsom nedtur, der for en kort stund slog benene helt væk under dem. Mødet med en medarbejder fra Frørup Andelskasse, der var kørt til Bagenkop for at se nærmere på det, Nina og Jakob havde gang i, blev at altafgørende vendepunkt.

De troede dårligt deres egne ører, da bankmanden efterfølgende sagde: "Vi kigger ikke kun på tal. Vi kigger i lige så høj grad på mennesker. Jeres projekt ser rigtigt fornuftigt ud, og vi vil gerne yde jer et lån".


Man kunne her på Langeland vel håbe på, at de banker, der har afdelinger på øen, tager ved lære af Frørup Andelskasses udlåns-strategi.


Det unge pars reaktion var naturligvis overvældende. Nu var banen kridtet op. De kunne straks gå i gang med de mange forberedelser, der var påkrævede, så de ville kunne åbne "Spisestedet Havnen" til påske.

I skrivende stund er Nina og Jakob kommet rigtig fint fra land. Kunderne er strømmet til og omsætningen har overgået alle forventninger. Fyns Amts Avis bragte mandag 26. april to artikler om Nina og Jakobs massive modgang.

Bankerne nægtede konsekvent, at postnummeret var årsag til deres vrangvillighed. Det har hidtil været umuligt for forbrugere i hele Danmark at føre bevis for, at postnumre i yderdistrikter er årsag til, at bankerne nægter at yde lån. Sådan forholder det sig heldigvis ikke længere.

Jyske Bank serverede ikke kun de to unge bagenkoppere beviset på et sølvfad. Det var i virkeligheden det bevis, alle danskere i yderområder har sukket og længtes efter. "Den rygende pistol" som det også kaldes. "Det er et fint projekt, I har forelagt os. Såfremt det havde ligget på fastlandet, ville vi gerne have lånt jer pengene. Nu ligger det desværre i Bagenkop. Derfor ser vi os ikke i stand til at yde jer et lån", kunne bankens medarbejder fortælle dem.

Det er dybt beskæmmende, men ikke desto mindre et faktum. Bankerne lyver os - forbrugerne - lige op i vore åbne ansigter. Det er i sandhed tankevækkende. Kan vi - forbrugerne - så bruge denne klokkeklare afsløring til noget som helst? Det må tiden vise. Man kunne her på Langeland vel håbe på, at de banker, der har afdelinger på øen, tager ved lære af Frørup Andelskasses udlåns-strategi.

BLÅ BOG

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

Som det er nu, blokerer "langelandske banker" totalt for, at langlændere kan låne penge, såfremt de har bopæl i yderområder. Hvis bankerne ikke ønsker at tage ved lære, må forbrugerne som et minimum forlange, at bankerne siger sandheden, når de giver afslag på at yde lån. Så har forbrugerne en velbegrundet anledning til at drage deres egne konsekvenser i forhold til deres bank-forbindelse.

Nina og Jakobs beundringsværdige vedholdenhed og viljestyrke har lært os, at vor tilværelse ikke nødvendigvis falder sammen som en bortsprængt fabriks-skorsten, når bankerne er vrangvillige.

Eksemplet med Frørup Andelskasse, der kigger på mennesker og ikke kun på tal, giver håb. Forbrugeres afmægtighed, frustrationer og vrede kan afløses af reel optimisme. Der er nu et lys i det bulder-mørke, der har omgivet låne-ansøgere i land-distrikterne i årevis.

Det kan vi i den grad takke Nina, Jakob og Frørup Andelskasse for.

Intet mindre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce