Annonce
Erhverv

Købmand i kongeblå Bentley

Lars Larsens kontor er fyldt med koryfæer fra hele verden. Bag ham på væggen hænger et maleri, der forestiller den første butik, Lars Larsen åbnede i 1979 på Silkeborgvej i Århus.

Lars Larsen, stifter og ejer af Jysk, er en mand med en mission. Før han går på pension og overlader sengetøjskæden til sønnen, skal Jysk være rigtig stor - måske den allerstørste

Man skulle tro, Lars Larsen havde for travlt til det. Han er en af Danmarks rigeste mænd og har det øverste ansvar for en af de største butikskæder i landet. Når man spørger ham, hvad der står i hans kalender de næste dage, lyder svaret, at han skal se på brandalarmer til et varelager.

- Det kan godt være, at det er en latterlig lille ting. Men jeg tænker, at det jo stadigvæk er flere millioner kroner, vi taler om, og det er bare til et enkelt lager, siger han med den karakteristiske stemme.

Men nu er der ingen grund til at blive bekymret for Lars Larsen og det arbejdspres, han lider under. Han håndplukker nemlig selv de opgaver, der interesserer ham. Og ægte kræmmervirksomhed ligger øverst på listen.

Lars Larsen tilbyder en kop lunken, sort kaffe fra en hvid termokande og forklarer:

- Jeg er en flyder i organisationen. Jeg går ind der, hvor jeg synes, det er sjovt, og hvor jeg føler, jeg kan gøre nytte. Og de to ting hænger heldigvis sammen. Jeg er købmand, og en købmand, han køber og sælger. Det er sjovt for mig at have de rette varer til rette tid og rette pris.

Allerede fra begyndelsen af interviewet trommer fingrene mod skrivebordet. Kontoret er stort og rummeligt. Vindueskarmene og reolerne er fyldt op med souvenirs og trofæer fra et langt karriereforløb. Blandt favoritterne er to modelskibe af "Cornelius Mærsk" i skalaforholdene 1:1000 og 1:500 (Lars Larsen venter spændt på et modelskib af Mærsks nye containerskib "Emma") og fire Entrepreneur of the Year-pokaler fra Ernst & Young.

"Smile - happy boss" står der på et skilt på skrivebordet. Vender man det, står der enten "Silent - thinking boss" eller "Danger - explosive boss", men skiltet bliver aldrig vendt til faresignalet, bedyrer han. Men der er en ting, der mangler på kontoret. Der er ingen computer, ingen skærm, ingen bærbar.

- Jeg sagde allerede for tyve år siden, at jeg ikke ville være stresset, selv om jeg havde en stor butik. Derfor har jeg ingen computer, og min sekretær har ikke min kalender. Sådan undgår man at have et pres på sig. Jeg bestemmer selv over min tid og tager fri, når jeg har lyst, siger han.

»Om vi bliver de største i verden, det må tiden vise. Men man skal aldrig sige aldrig,« siger Lars Larsen.

Mission størst i Europa

Han siger det ikke direkte, men Lars Larsen, der i dag er 59 år, er godt i gang med at gøre Jysk klar til den dag, han slipper roret og lader sønnen, Jakob Brunsborg, tage over. Omridset af generationsskiftet er allerede tegnet, og Lars Larsen har så godt som sluppet den daglige ledelse af Jysk.

Hans titel er koncernchef og bestyrelsesformand, men den egentlige drift varetager de administrerende direktører for selskaberne Jysk Holding, Jysk Nordic og Dänisches Bettenlager. Men før han lader sønnen, der til daglig er indkøbsdirektør i Jysk, overtage styringen, skal Jysk sikres pladsen som den absolut største sengetøjskæde i Europa.

- Da jeg startede, ville jeg være den største i Danmark. Jeg havde den filosofi, at hvis man vil sælge billigt, skal man købe rigtigt ind, og det kan man kun, hvis man er størst. Den filosofi har jeg fulgt siden. Det er ikke noget, jeg har læst i nogen management-bog. Det er min egen filosofi, og den har fungeret. Det næste var så at være størst i Skandinavien. Derefter er turen kommet til Europa, siger Lars Larsen.

Kæden skal vokse fra 1200 butikker til omkring 2500 butikker inden for 10 år. Omsætningen skal skrues op til 25 mia. kr. om 10 år fra de nuværende 12 mia. kr. Disse tal kan Lars Larsen i hovedet, for kæden har netop denne dag åbnet butik nummer 1200.

- Så lad os skåle på det! siger han og hæver en hvid kaffekop."Skål!"

Fingrene trommer videre på bordet, men stopper et øjeblik, da han bliver spurgt, hvor meget Jysk-koncernen tjente sidste år.

Han går ud gennem en glasdør bag skrivebordet til sekretæren Lis, der håndterer al hans kommunikation. E-mail bliver printet og sorteret, og hun svarer på hans vegne. Han beder om regnskabet for Jysk Holding.

Jysk Holding er paraplyorganisationen for Jysk Nordic, der har butikker i Skandinavien, Østeuropa og Holland og et offentligt regnskab, samt det tyske Dänisches Bettenlager, der ikke offentliggør regnskab.

Sekretæren kommer ind få minutter efter med Hans Henrik Kjølby, adm. direktør for Jysk Holding. Klædt i et mørkt jakkesæt med regnskabet i hånden spørger han, hvilke tal der er brug for.

Lars Larsen, der selv har sorte lærredsbukser og en brun fløjlsjakke på, verfer manden ud. Han sætter sig bag skrivebordet og bladrer rundt i regnskabet.

Bag ham hænger et maleri, der forestiller den første butik, Lars Larsen åbnede i 1979 på Silkeborgvej i Århus. Der ligger butikken stadig, og besøgende i hovedkontoret i Brabrand kan næsten ikke undgå at køre forbi den. Lars Larsen, der bor i Silkeborg med hustruen Kristine Brunsborg, kører selv ofte forbi butikken i sin kongeblå Bentley Continental.

Lars Larsen har nu fundet den rette side i regnskabet og fastslår, at resultat før skat landede på en halv milliard kroner.

TIDSLINJE

1979 - Lars Larsen åbner den første Jysk Sengetøjslager butik på Silkeborgvej i Århus.

1984 - Jysk åbner den første butik i udlandet med Dänisches Bettenlager i Tyskland.

1984-1991 - Jysk åbner butikker i Norge, Sverige, Island, Færøerne.

1990 - Larsen Rejser åbner.

1992 Den første Jysk Bed 'n' Linen åbner i USA, der skulle blive en kort historie.

1995 - 1996 Første butik i Finland, Canada og Letland

2000 - Første butik i Polen og Østrig 2001 - Jysk Sengetøjslager skifter navn til Jysk. Larsen Rejser sælges til Kuoni Rejser. Larsen køber aktiemajoriteten i e-møbelkæden Bolia.com

2003 - Den første butik i Tjekkiet -

2004 - Jysk har 25-års jubilæum. Lars Larsen udgiver sin selvbiografi, som bliver postomdelt til samtlige husstande i Danmark.

2005 Jysk får første butikker i Rusland, Ungarn, Kiev og Bulgarien og runder butik nr. 1000

2006 Jysk åbner de første butikker i Schweiz og Holland. Jysk køber 100 pct. af Bolia, og 49 pct. af havemøbelproducenten Scancom.

LARS K. LARSEN

Lars Kristinus Larsen er født 1948 i Arnborg mellem Herning og Brande.

I 1965-1969 tog han handelsskoleeksamen samtidig med han blev udlært til ekspedient i Thisted.

Fra 1970-1974 var han ekspedient i Ulf Bolighus.

Fra 1974-1978 var han hos sengetøjsbutikken Minus Service, der inspirerede ham til at blive selvstændig i branchen.

I 1979 åbnede han den første Jysk Sengetøjslager.

Han er gift med Kristine Brunsborg og bor i Silkeborg. De har sammen sønnen Jacob Brunsborg, der står til at eje 50,1 pct. af kæden, mens datteren Mette Brunsborg overtager 49,9 pct.

Annonce

Ingen dyner i USA

Med en omsætning på 12 mia. kr. har Jysk aldrig været større, og det ser kun ud til at gå den rigtige vej. Men der har været en del udflugter og blinde gyder undervejs.

I 1990 startede Lars Larsen med stor entusiasme rejsebureauet Larsen Rejser. Han var dengang klar til at følge i rej-sekongen Simon Spies' fodspor og tjene på danskernes lyst til charterferie.

Med stor optimisme forkyndede han ved lanceringen, at han regnede med at tjene fem mio. kr. allerede det første år. Men efter et tab på omkring 70 mio. kr. måtte han i 1998 erkende, at rejsebranchen ikke var det rette sted for ham. Otte år efter lanceringen blev Larsen rejser solgt til Kuoni Rejser.

Han begik et sideløbende forretningsflop i USA. I 1992 søgte Lars Larsen lykken ved at overføre sin dyne- og sengetøjskæde til USA, men det viste sig at være en grov fejlvurdering, som han den dag i dag griner af.

- For 15 år siden troede jeg, at USA skulle være det næste mål, men det var kun, indtil jeg fandt ud af, at de ikke sover med dyner i USA, siger han.

- Men det gør de til gengæld i Kina, tilføjer han og indleder en talestrøm om de store muligheder i Kina.

Jysk har ingen aktuelle planer om at åbne butikker i Kina, da slaget i første omgang skal udkæmpes i Europa. Men Lars Larsen søger efter en partner i Kina, der kan åbne en række franchisebutikker. I mellemtiden er butikkerne i USA konverteret til møbelbutikker. Lars Larsen har i dag syv af de såkaldte inspirationsbutikker i USA og håber på at udvide kæden med seks-otte butikker om året. Møbelbranchen er netop et af Larsens store forretningseventyr lige nu. Det begyndte med, at han kunne se store fordele ved at sælge dyner om vinteren, og havemøbler om sommeren. Siden er Lars Larsens engagement i møblerne vokset. I 2001 købte han aktiemajoriteten i e-møbelkæden Bolia, som han i dag ejer 100 procent, og sidste år købte han 49 pct. af havemøbelproducenten Scancom. Det har han gjort i overbevisning om, at detailleddet og producenten i fremtiden vil smelte sammen.

- Fremover vil man se meget mere, at de store detaillister og producenter finder sammen i et snævert samarbejde. Det er ikke bare pris, det drejer sig om. Det drejer sig om at kunne styre leveringssikkerheden, siger han.

Som Lars Larsen ser fremtidens bolighandel, vil kunderne bruge butikkerne til at vurdere en vare for derefter at gå hjem, måle op, tænke over det og bestille møblet over nettet. Derfor har Jysk købt sig ind i Bolia, der producerer møbler efter specialbestilling. Kunden ser først en prototype på f.eks. en sofa i butikken for senere at sammensætte præcis den størrelse, farve og stoftype, som han ønsker, over nettet.

- Det er ligesom "build a bear"-konceptet fra USA. Her er det bare "build a chair". Det gør det muligt at drive en møbelbutik uden at have varelager. Kunderne får friske møbler direkte ud af produktionen, siger Lars Larsen, der trommer hurtigere og hurtigere med fingrene, efterhånden som interviewet skrider frem.

En af de andre stiklinger i Lars Larsens forretninger er i golfbranchen. Lars Larsen ejer en aktiemajoritet i Himmerland Golf og Country Club, men det er nu mest af alt, fordi det er sjovt.

- Jeg elsker at spille golf og spiller det ofte med min kone og søn. Og så driver jeg mit eget golfcenter, som jeg også bruger meget tid på. Det kan være svært at skelne mellem fritid og arbejde nogle gange, siger han.

Annonce

Til jeg dør

Efter planen skal Jysk omdannes til et europæisk selskab, og sønnen skal overtage 50,1 pct. af virksomheden, mens datteren, der ikke er aktiv i virksomheden, skal have de resterende.

- Alle spørger, hvornår der sker et generationsskifte, og det skal jo ske en dag. Jeg har allerede valgt, at min søn Jakob, der er aktiv i virksomheden, skal have lidt over halvdelen, mens min datter, der ikke gider være aktiv, skal have resten. Men så længe jeg stadig er "going strong", så mener både jeg og min søn, at det kan vente. Det kan i og for sig vente, til jeg dør, siger Lars Larsen.

En af grundene til, at Lars Larsen vil udskyde generationsskiftet, er arveafgiften. Han mener, at statens arveafgift på 15 pct. vil dræne virksomheden for kapital, som kan bruges bedre på af få kæden til at vokse i Europa. Hvad der skal ske med Jysk efter et generationsskifte, hvis det kommer til at foregå, står åbent. Øverst på Lars Larsens ønskeliste står ekspansion, ekspansion og ekspansion.

- Om vi bliver de største i verden, det må tiden vise. Men man skal aldrig sige aldrig, siger Lars Larsen.

Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce