Annonce
Erhverv

Folk strømmer til havnen for at se kæmpe kran: Udenlandsk entreprenør søsætter opsigtsvækkende projekt

Kranen blev hurtigt lidt af en attraktion. Foto: Rasmus Henriksen
Spanske gloser blandede sig tirsdag middag med larmen fra en vinkelsliber på havnen i Kerteminde - til stor nysgerrighed for en række fremmødte borgere.

Kerteminde: En lang række borgere valgte at gå en tur forbi havnen i Kerteminde tirsdag middag, hvor der også holdt flere biler med nysgerrige tilskuere.

Alle iagttog den kæmpestore kran, der pludselig var dukket op på havnen i Kerteminde. Foran kranen befandt der sig en kæmpestor platform, som flere af de fremmødte havde en række bud på, hvad kunne være.

Området omkring kranen var spærret af, så folk ikke risikerede at komme for tæt på arbejdet, som en lille håndfuld spaniere udførte med alt fra vinkelslibere til kæmpestore luftnøgler.

Annonce

En af de hårdtarbejdende håndværkere - Esteban Camacho – tog sig fem minutter til at opklare, hvad han og kollegaerne gik og lavede.

Det korte svar var, at han sammen med kollegaerne i et spansk firma ved navn Preffor var ved at søsætte en stor muslingefarm i forbindelse med et EU-projekt kaldet Open Mode.

Helt nyt i Danmark

Systemet bliver testet i Danmark, Spanien og Kroatien, hvorefter erfaringerne skal samles sammen for at gøre muslingefarme mere bæredygtigt.

Tidligere var disse farme bygget af træ, men for tre år siden skabte vi en virksomhed, som kan lave dem ud af meget kompakt beton, så man ikke er nødt til at fælde træer og påføre træbeskyttelse og så videre, som vil kunne skade havet.

- Det her system er anderledes end det typiske system, man ofte ser i Danmark, der består af lange liner. Ulempen ved det system er, at det er svært at beskytte muslingehøsten fra fisk og ænder. Med vores system kan du høste alle muslinger via reb på et mindre areal, der er beskyttet med et net, så fisk og ænder ikke kan spise din høst, forklarer Esteban Camacho.

Mens størstedelen af de fremmødte havde iført sig shorts og korte ærmer arbejdede de spanske håndværkere ugeneret i lange bukser. Foto: Rasmus Henriksen

Muslingefarmen - der lige nu befinder sig på havnen i Kerteminde - er 140 kvadratmeter, men det er kun en prøveversion. Den typiske flydende muslingefarm er 540 kvadratmeter, altså omkring fire gange større.

- Tidligere var disse farme bygget af træ, men for tre år siden skabte vi en virksomhed, som kan lave dem ud af meget kompakt beton , så man ikke er nødt til at fælde træer og påføre træbeskyttelse og så videre, som vil kunne skade havet. Det her en mere bæredygtig løsning, end den typiske, fortæller Esteban Camacho.

Han fortæller også, at muslingefarmen vil blive placeret to miles - hvilket er rundt regnet 3,2 kilometer - fra Kerteminde Havn, og at det er den lokale erhvervsmand Mads Hecter, der er med i projektet. Han producerer i forvejen en række delikatesser i havet gennem virksomheden Kerteminde Muslinger.

Foto: Rasmus Henriksen
Annonce

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren Peder var først fodermester, men endte som bedemand

Nyborg

Amok på offentlige toiletter: Politiet jagter gerningsmænd bag groft hærvæk

Annonce