Annonce
Odense

Avanceret system gør letbanen i Odense mere sikker

Langs med letbanestrækningen er der i løbet af efteråret bygget otte transformatorstationer, der skal levere strømmen. Her er det ved Thomas B. Thriges Gade. Arkivfoto: Rune Blichfeldt
Alt lige fra lysmaster til læskure og bænke sikres i tilfælde af en ulykke på letbanen.

NB! Denne artikel er opdateret 10/2 2021 som følge af fejlagtige oplysninger i den første version.

Odense: Når letbanen efter planen skal begynde at køre i byen fra 1. september, så bliver det med at lang række sikkerhedssystemer, der skal forhindre ulykker.

Da letbanens kørestrøm har en spænding på 750 volt jævnspænding, er det livsfarligt at røre ved letbanens kørestrømledning og derfor er der indbygget en lang række sikkerhedssystemer, der skal forebygge ulykker ved brud og fejl på med kørestrømledningerne.

Et af dem er et avanceret sikkerhedssystem, der skal sikre at strømmen afbrydes, hvis ulykken skulle være ude. Det er potentialudligning af alle ledende genstande og bygningsdele langs letbanen, der sammen med en sikkerhedsenhed (VLD), som kortslutter i tilfælde af fejl, der gør letbanen sikker. VLD-enheden sikrer mod farlige spændinger mellem de ledende dele nær letbanen og skinnerne, og dermed letbanevognene, i tilfælde af fejl.

- Hvis man sammenligner sikkerheden med den vi har i vores huses elinstallationer, kan man sige at fejlstrømsafbryderen normalt kaldet ”relæ” afbryder forsyningen ved fejl, og at VLD-enheden i letbanen kortslutter til skinnerne ved fejl, og dermed sikrer afbrydelse af forsyningen, pointerer Ernst Boye Nielsen, der er konsulent i elsikkerhed hos ernel.dk.

Letbanevognene kører på strøm, som toget får leveret fra en ledning, der hænger over letbanens spor hele vejen fra Tarup til Hjallese. Strømmen går fra ledningen via togets strømaftager, der sidder på taget af toget og mest af alt ligner et tørrestativ. Derfra går strømmen igennem togets elmotor og ud igennem hjulene og ned i skinnerne, og via skinnerne tilbage til forsyningsstationen der også er sikret.

Hvis man sammenligner letbanen med eksempelvis S-tog og fjerntog, så er der stor forskel på sikkerhedskravene. S-togene kører på 1.500 volt og fjerntogene på 25.000 volt, hvilket betyder, at der er endnu større sikkerhedskrav omkring deres køreledninger end ved en letbane. Strømmen til letbanen leveres i øvrigt fra otte nybyggede transformerstationer, som ligger spredt langs de 14,5 kilometer letbanespor. Her bliver 10.000 volt vekselspænding transformeret til 750 volt jævnspænding.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Navne For abonnenter

Det pengeløse samfund truer: Eriks mission er at forhindre det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce