Odense: Når letbanen efter planen skal begynde at køre i byen fra 1. september, så bliver det med at lang række sikkerhedssystemer, der skal forhindre ulykker.
Da letbanens kørestrøm har en spænding på 750 volt jævnstrøm, er det livsfarligt at røre ved letbanens kørestrømledning og derfor er der indbygget en lang række sikkerhedssystemer, der skal forebygge ulykker med kørestrømledningerne.
Et af dem er elektrisk jording af alle genstande tæt på letbanen. Jordingen foretages i praksis ved, at bygninger, cykelstativer, bænke, lysmaster og andre genstande nær letbanen får monteret en tyk ledning, der forbindes til skinnerne og dermed sikrer, at genstanden har kontakt til jorden ligesom letbaneskinnerne.
Letbanevognene kører på strøm, som toget får leveret fra en ledning, der hænger over letbanens spor hele vejen fra Tarup til Hjallese. Strømmen går fra ledningen via togets strømaftager, der sidder på taget af toget og mest af alt ligner et tørrestativ. Derfra går strømmen igennem togets elmotor og ud igennem hjulene og ned i skinnerne. Letbanens skinner er forbundet til jorden langs med letbanen, for at man ikke skal få stød, når man rører ved letbaneskinnerne.
Hvis man sammenligner letbanen med eksempelvis S-tog og fjerntog, så er der stor forskel på sikkerhedskravene. S-togene kører på 1.500 volt og fjerntogene på 25.000 volt, hvilket betyder, at der er endnu større sikkerhedskrav omkring deres køreledninger end ved en letbane. Strømmen til letbanen leveres i øvrigt fra otte nybyggede transformerstationer, som ligger spredt langs de 14,5 kilometer letbanespor. Her bliver 10.000 volt vekselstrøm transformeret til 750 volt jævnstrøm.