Annonce
Erhverv

It-gigant vil være endnu større: Facebook-ambitioner kan fordoble datacenter

Facebooks datacenter i Odense åbnede offcielt torsdag, hvor de første serverhaller i det 56.500 kvadratmeter store kompleks blev taget i brug. Foto: Michael Bager
Facebook har kun lige åbnet datacentret og bygger stadig på de to første massive serverbygninger i Odense, men ifølge flere centrale kilder har it-giganten ambitioner om at udbygge med yderligere tre serverbygninger og et endnu større areal i Tietgenbyen.

Odense: It-giganten har lige sat strøm til den første serverbygning på sit nye datacenter i Odense og forventer at tage centrets anden serverbygning i brug i løbet af næste år, hvor alle serverhaller i de to bygninger kobles på Facebooks globale netværk.

Ifølge flere centralt placerede kilder er ambitionerne dog markant større i Odense, hvor der kan være yderligere tre serverbygninger på vej. Dermed får Facebook også brug for endnu mere plads at bygge på i Tietgenbyen.

Datacentret blev torsdag indviet med prominente gæster fra Odense, Christiansborg og Silicon Valley, men ambitionerne hos den amerikanske it-gigant rækker langt videre end de første 56.500 kvadratmeter, som indtil videre udgør datacentret.

Planerne for en tredje serverbygning ligger klar i skuffen sammen med alle nødvendige tilladelser, og der er plads til bygningen på den 500.000 kvadratmeter store byggegrund i Tietgenbyen, som det sociale medie allerede råder over.

- Nu må vi se, hvornår vi går i gang med bygning tre, siger en kilde således til Fyens Stiftstidende.

Annonce
Datacentret i Odense består af en administrationsbygning i midten og to serverbygninger, som hver har otte sererhaller som denne Hal B i bygning ODN2. Facebook kan gå i gang med yderligere en serverbygning og har ifølge flere kilder ambitioner om at købe mere jord i Tietgenbyen for at udvide med serverbygninger 4 og 5 senere også. Foto: Michael Bager

Bygger når behovet er der

Datacentrets sitemanager Carsten Sørensen bekræftede i et interview med Fyens Stiftstidende på åbningsdagen, at den tredje serverbygning kan blive opført i takt med, at behovet stiger i organisationen.

- Hvis virksomheden siger, det er tid til at bygge en tredje bygning, fordi kapacitetsbehovet er der, så er det en mulighed er at udvide med den tredje bygning i Odense, sagde datacenterchefen, som nu kan puste ud efter en travl dag med rundvisning og masser af gæster i centret.

Ifølge flere centralt placerede kilder, som har været eller fortsat er direkte involveret i byggeriet, afventer man dog blot et "yes" fra hovedkvarteret i Silicon Valley, før byggeriet af en tredje bygning kan gå i gang.

Uafhængigt af hinanden peger flere kilder på det datacenter, som Facebook bygger i Clonee uden for Dublin, som angiveligt er et "søster"-anlæg til Odense Datacenter. I Clonee er Facebook således allerede gået i gang med bygning tre.

Datacentret i Odense og Clonee er på flere områder bygget efter samme standarder - bl.a. er kølingssystemet opført på samme måde og unikt for de to centre, selv om overskudsvarmen ikke udnyttes i Irland. Man har ikke et fjernevarmenet, som vi kender det i Danmark.

Bygning 4 og 5

I Irland er planerne om yderligere to serverbygninger - bygning 4 og 5 - allerede taget op af skuffen og besluttet, lyder det fra en kilde. Ifølge kilden vil Facebook gerne gøre det samme i Odense i takt med at behovet for lagring af billeder, video, beskeder, virtual reality og meget andet konstant stiger på virksomhedens globale netværk.

Hvis Facebook skal udvide til i alt fem serverbygninger i Odense, vil det kræve yderligere jord at bygge på. Der er ledige byggegrunde rundt omkring den matrikel på 500.000 kvadratmeter, som Facebook allerede har købt af Odense Kommune i Tietgenbyen.

I Odense Kommune har man dog ingen kommentarer til eventuelle planer eller ønsker fra Facebook i den retning. Ifølge avisens oplysninger skulle der dog være udvist en form for interesse for specifikke matrikelnumre i den del af erhvervsområdet, som Odense Kommune ejer, tæt på den nuværende Facebook-grund.

Carsten Sørensen, sitemanager på Odense Datacenter, får måske endnu flere servere at holde øje med i fremtiden, hvis flere udvidelser bliver gennemført. Foto: Michael Bager

Ukendt selskab købte i 2016

Den slags foregår ikke nødvendigvis gennem de officielle kanaler. Da Facebook købte den nuværende grund af Odense Kommune i foråret 2016, forsøgte it-giganten virkelig at gå under offentlighedens radar. Derfor foregik købet gennem et andet selskab, Cassin Networks ApS, som Facebook ejer, og som i øvrigt stadig står som ejer af grunden. Selskabet har postadresse hos det københavnske advokatfirma Accura Advokatpartnerselskab i Hellerup.

Datacenterchef i Odense, Carsten Sørensen, henviser til Silicon Valley, når man spørger til planer om at eventuelt at bygge på nytilkøbt jord i Odense:

- Det afhænger af vores site-selection-team (dem, der hos Facebook afgør, hvor datacentrene skal ligge, red.). Det får vi ikke besked om, før det eventuelt er købt - jeg prøver bare at drive det center, vi har nu, siger han.

Facebook har ingen kommentarer til, hvorvidt der er en sammenhæng mellem ambitionerne om at udvide i Odense og de nu droppede planer om at bygge endnu et dansk datacenter ved Esbjerg.

Facebook åbner i Odense

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce