Annonce
Erhverv

Investerer 10 milliarder på Fyn: Facebook udvider datacenter i Odense

Niall McEntegart viste en af de tusindvis af servere frem i Facebooks datacenter, da it-giganten tændte for de første fire serverhaller sidste år. Nu udvider Facebook med en ny bygning med yderligere fire datahaller. Arkivfoto: Michael Bager
Facebooks datacenter i Odense skal være endnu større: It-giganten afslører i dag, at man vil bygge en serverbygning nummer tre i Tietgenbyen. Det bringer den samlede investering op på cirka 10 milliarder kroner.

Fyn: For godt et år siden tændte Facebook for de første servere i de to store bygninger i datacentret i Tietgenbyen.

Nu annoncerer den amerikanske it-gigant, at den udvider med databygning nummer tre på knap 30.000 kvadratmeter. En udvidelse på godt 50 procent i forhold til det bestående byggeri på 56.000 kvadratmeter.

Det er i denne måned præcis fire år siden, at Fyens Stiftstidende kunne afsløre, at Facebook ville opføre et kæmpe datacenter på en halv million kvadratmeter stor byggegrund i Tietgenbyen.

Dengang viste planerne for området, at der kunne opføres tre gigantiske bygninger med administration og computerservere, men i første omgang blev der kun opført to serverbygninger.

Hver bygning indeholder fire såkaldte serverhaller, og derudover er der en administrationsbygning og en række andre bygninger.

Byggeriet blev annonceret officielt på et stort anlagt pressemøde på Odense Rådhus 19. januar 2017, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og irske Niall McEntegart, Facebooks chef for datacenterbyggerier i Nordeuropa, sammen løftede sløret for planerne.

Sådan illustrerer Facebook selv den nye bygning (i forgrunden) i datacentret i Odense. Illustration: Facebook

De indeholdt dog kun to serverbygninger og et samlet byggeri på 56.000 kvadratmeter. De oprindelige tegninger, som blandt andet var brugt til at udforme miljøplaner for området, talte om tre bygninger med servere og mere end 80.000 kvadratmeter under tag.

Tredje hal på vej

Nu er den tredje hal i de oprindelige planer også på vej i området i Tietgenbyen, hvilket chefen for datacentret, danske Carsten Sørensen, allerede åbnede en mulighed for sidste år ved åbningsreceptionen i centret.

I dag siger han til Fyens Stiftstidende:

- Vi gør det nu, fordi der globalt er et behov for det, ligesom vi udvider vores datacentre i både Dublin og i Luleå i Sverige.

Den tredje hal skal stå færdig ved udgangen af 2023 og vil ifølge Facebook give arbejde til 900 bygningsarbejdere og teknikere i byggeperioden. Med tilføjelsen af den tredje serverhal kommer Facebook-investeringen i Odense op på samlet set 10 milliarder kroner for hele anlægget, lyder den officielle melding fra techgiganten om udvidelsen i Odense.

Niall McEntegart, den irske chef for Facebooks datacenterbyggerier i Europa, viser rundt i Odense. Her er han på taget af den ene af bygningerne. Arkivfoto: Michael Bager

En af de facetter, som Facebook har investeret i i Odense-centret, er muligheden for at genanvende overskudsvarmen fra serverne, hvilket allerede nu er i fuld gang i samarbejde med Fjernvarme Fyn.

11.000 kan få overskudsvarme

Fjernvarmen har selv investeret 130 millioner kroner i et anlæg, som er nabo til datacentret. Her modtager man konstant vand fra Facebook, der er varmet op af den varme, som generes af de tusindvis af servere i anlægget på den modsatte side af vejen.

Erfaringerne er så gode, at den teknik også bliver brugt i den nye kommende bygning, siger Carsten Sørensen.

Et kig ind i Facebooks datacenter i Odense ved åbningen sidste år. Foto: Michael Bager

- Der har været bump på vejen, det er der med alle projekter, men det kører nu, så det giver god mening at udvide det, så vi også leverer varme fra den nye bygning, siger Carsten Sørensen.

Facebook i Odense

Udvidelsen vil bringe cirka 30.000 kvadratmeter yderligere under tag. I forvejen er Facebooks datacenter på 56.000 bebyggede kvadratmeter - selve grunden er godt 500.000 kvadratmeter stor.

900 vil, når der er flest, være beskæftiget med at opføre den nye bygning, som vil stå færdig i 2023. Arbejdet begynder nu.

Når den nye serverbygning står klar, vil overskudsvarmen herfra sammen med overskudsvarmen fra de to bestående, kunne forsyne 11.000 husstande med fjernvarme pr. år.

Med den nye investering har Facebook i alt investeret omkring 10 milliarder kroner i datacentret i Odense.

Det skaber i dag varme til 6900 husstande, men når den tredje serverhal er opført og sat i drift, vil det samlede varmeoverskud fra serverne i Tietgenbyen skabe varme nok til 11.000 fynske fjernvarmekunder.

Flere datacentre

Facebook er ikke alene om at opføre et datacenter i Danmark. Det har også Apple gjort i Viborg, og Google er i gang med at bygge et endnu større datacenter ved Taulov.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Facebooks Niall McEntegart ved pressemødet på Odense Rådhus i januar 2017. Arkivfoto: Kim Rune

Sidste år afslørede JydskeVestkysten, at Facebook havde planer om at opføre endnu et datacenter på en grund ved Esbjerg, men de planer blev senere lagt i graven, da amerikanerne trak sig igen. Nu udbygger de altså i stedet centret i Odense.


Vi gør det nu, fordi der globalt er et behov for det, ligesom vi udvider vores datacentre i både Dublin og i Luleå i Sverige.

Carsten Sørensen, chef for Facebook Odense Datacenter i Tietgenbyen


Med tilføjelsen af endnu en serverhal når datacentret i Odense op på samme størrelse som "søster"-anlægget i Clonee lidt uden for Dublin, hvor Facebook opførte sit første anlæg med servere i Europa.

Facebooks datacenter i Odense åbnede midt i september sidste år. Foto: Michael Bager

Her er Facebook dog i gang med at opføre endnu to serverhaller, så man når op på i alt fem. Hvorvidt det også skal ske i Odense er uvist, men det vil kræve yderligere arealer i Tietgenbyen.

- Det kan jeg ikke spekulere i. Det er nogle andre i organisationen, der træffer beslutningen, når der skal etableres et nyt site, hvilket det ville svare til, siger Carsten Sørensen.

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning