Annonce
Hus og have

Hvor skønheden bor

Det klassiske julestel fra Royal Copenhagen er et af de stel, som har stået højt på Kate Langæbles ønskeliste - nu står det i hendes vitrineskab. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Kate Langæble samler på smukke ting. De behøver ikke være dyre og værdifulde. Bare de skaber glæde, kan de få en plads i hendes hjem på Hunderupvej i Odense.
Annonce

I en af Odenses historiske karréer fra 1902 bor Kate Langæble.

Hun er store manager i Georg Jensen Damask, hvor hun hver dag omgiver sig med smukke tekstiler.

Og lige præcis sådan har hun også indrettet sit hjem i Hunderupkvarteret, hvor hun bor sammen med sin mand. Her har Kate Langæble forstået at få livskvaliteten til at gro. Ikke kun i form af de mange smukke ting, som hun omgiver sig med i sit hjem. Hun dyrker også skønheden i det små.

Glæden ved traditioner, en god kop kaffe, ugentlig træning med gode veninder og besøgene i kolonihavehuset i Nyborg. På den måde finder hun den indre ro, som også har spredt sig til hendes hjem.

Når man træder ind i entréen i den 144 kvadratmeter store herskabslejlighed, fornemmer man straks roen, og ikke mindst servicegenet, der er en tro følgesvend til Kate Langæble. Hun tager imod overtøjet, hænger min røde vinterfrakke på bøjle og ind i et indbygget skab. Det klassiske garderobe-rod er gemt helt af vejen.

Fra entréen kan man gå til højre eller venstre. Til højre ligger et lille værelse, som er indrettet med plads til opbevaring, og et badeværelse. Går du i stedet ind ad døren til venstre, kommer du ind i Kate Langæbles stuer.

Opholdsstue og spisestue ligger en suite. Hvidmalede trægulve og højt til loftet med høje paneler, stuk og lysekrone skaber sammen med møblerne i helt lyse nuancer ro for øje og sjæl. Indretningen er enkel i de to store rum. To lyse sofaer står over for hinanden på et dække af tykke, persiske tæpper, der skaber varme og hygge. I spisestuen troner spisebordet med seks stole omkring. I anledning af julen, der er lige rundt om hjørnet, har Kate Langæble skabt et veldækket julebord.

Fakta

Kate Langæble, 64.

Store manager/butikschef i Georg Jensen Damask.

Bor på Hunderupvej sammen med sin mand.

Lejligheden er 144 kvadratmeter.

Bygningen er opført i 1902.

Annonce

Julen er gammel og ny

Årets nye juledug fra Georg Jensen Damask i farven vintergrå danner baggrundstæppe for julebordet, der har eventyr som tema. Der er en harmonisk overflod af porcelæn, pynt og naturlige elementer på bordet. Som prikken over i'et har Kate Langæble foldet stofservietter i samme vintergrå nuancer som dugen. Det er på en gang moderne, eventyrligt og traditionelt. Præcis som julen skal være - en blanding af nyt og gammelt.

- For mig handler julen om traditioner og glæde. Glæden ved at give, mødes, pynte op og tænde lys i en mørk tid. Jeg er sikker på, at folk, der pynter op og glæder sig til jul, er gladere mennesker generelt, fortæller Kate Langæble.

Men julen handler også om glæden ved at finde den samme julepynt frem år efter år. Hendes samling består af nyt, gammelt og ting, hun holder af. Som en nisse, der har været hendes fars, og som har fulgt hende altid, eller et lille rådyr i træ med glimmerører og hvide prikker, som hun har fået af sit barnebarn. Få ting har faste pladser, men lige præcis den skal stå i vindueskarmen i stuen år efter år.

- Hvert år til jul tjekker mit barnebarn, at den står, hvor den skal. Det er næsten blevet en tradition i selv, fortæller Kate Langæble.

Hun bruger gerne den samme pynt igen, men altid på en ny måde. Sådan er det også i år, hvor juleengle står rankt i vindueskarmene, der er overdådigt pyntet. Der er ikke tale om små julenips, men velvoksne figurer og grantræer i flere lag. Som en miniversion af et butiksvindue har Kate Langæble skabt et lille univers, som øjnene kan gå på opdagelse i.

Annonce

I grænseland

Hun bor lige på grænsen mellem by og natur. Hun nyder, at bo lige der, hvor det hele mødes. Går hun den ene vej, kan hun være i Munkemose og ved åen på få minutter, går hun den anden vej, kan hun nyde julelysene i Odenses gågader og det store træ på rådhuspladsen. Få hundrede meter længere nede ad gaden bor to af hendes børnebørn, og de spiller en vigtig rolle i Kate Langæbles liv.

- I morges kom den yngste forbi klokken kvart over syv. Så kunne vi lige nå at spise morgenmad og hygge lidt, inden han skulle af sted i skole, fortæller Kate Langæble med helt særlig glæde i stemmen.

Tiden med dem er dyrebar, og hun er helt bevidst om, hvor hurtigt de vokser op. Derfor har hun også skabt et hjem med plads til leg. Selvom det kan være svært at forestille sig nogen som helst form for plastiske pangfarver i Kate Langæbles æstetiske hjem, så leges der med Lego til den store guldmedalje.

- Det skal der være plads til. Der skal i det hele taget være plads til mennesker i et hjem. Det må gerne rode og blive brugt. Vi kan altid rydde op bagefter, mener hun.

Kate Langæble har selv skiftet de gamle stikkontakter ud med de gyldne, fordi de passede bedre til stilen i herksabslejligheden. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

En samling af stel

Kate Langæble er oprindeligt fra Nyborg, men i 1994 flyttede hun til Odense, og her har hun boet lige siden. Hun har dog et kolonihavehus i Nyborg sammen med sin mand, som de bruger meget tid på i havesæsonen.

- Engang var jeg ikke havemenneske, men det er jeg blevet, fortæller hun.

Der hører også et lille stykke grøn gårdhave med til herskabslejligheden. Den kan man kigge ud til fra køkkenvinduerne. Julepynten har sneget sig helt ud i køkkenet, der er et af hjemmets bagerste rum. Adskilt af bagtrappen er endnu et badeværelse og et nanny-værelse, som det hed i gamle dage - det værelse, hvor stuepigen boede.

Selv i hjemmets vitrineskabe har der sneget sig lidt julepynt ind. Kate Langæble forstår at få det til at se tilfældigt, men dog elegant, ud. Vitrineskabe er i øvrigt en vigtig del af indretningen.

- Dagmar, mussel, halvblonde og Dickens Sommerfugl, remser Kate Langæble op.

Det er ikke navnene på hendes hunde, men på de mange forskellige stel, som hun samler på. Og det er blot er lille udvalg.

- Jeg hverken ryger eller drikker, men jeg samler på stel, hun formulerer det som en last, og det er muligvis også, for samlingen er efterhånden mere end almindelig stor.

Men intet stel er for fint til at blive brugt.

- Det er så synd, hvis det ikke bliver taget i brug. Selv en hverdagsaften bør man dække et flot bord, mener Kate Langæble.

Hun samler på stel på samme måde, som hun samler på julepynt - en god blanding af smukke ting. Nyt som gammelt. Noget køber hun selv fra nyt, noget finder hun på loppemarkeder, og så holder hun af at sidde på Lauritz.com og byde på de mange smukke dele af stel, som dukker op der.

Kate Langæble har sin helt egen stil - både i indretning og i beklædning. Stilen er som hende - på en gang gennemført, bemærkelsesværdig og elegant. I hjemmet med de mange smukke ting hersker en kvinde, som er tro mod sig selv, og som har en smitsom ro.

Roen spreder sig fra de dybe bløde sofaer holdt i lyse farver. Foto. Birgitte Carol Heiberg
En lille samling af ting, som Kate Langæble holder særligt meget af. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Kate Langæble har leget med de gamle klassiskere fra Royal Copenhagen, der får nyt liv i den tidløse vinteropstilling. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Som store manager i Georg Jensen Damask er Kate Langæble vant til at omgive sig med smukke ting - det samme gør hun i sit private hjem. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Herskabslejligheden ligger lige på grænsen mellem by og natur. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Der bliver pyntet til jul hvert eneste år. Samlingen består af en blanding af nyt og gammelt, brugt på nye måder hvert år. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Stel er ikke kun til at spise af, det bliver også brugt som pynt i hjemmet. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Der bliver pyntet til jul hvert eneste år. Samlingen består af en blanding af nyt og gammelt, brugt på nye måder hvert år. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Stel er ikke kun til at spise af, det bliver også brugt som pynt i hjemmet. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Kate Langæble har dækket julebord med den nye juledug fra Georg Jensen Damask i farven vintergrå. Blandt stellet er Dagmar og julestel fra Royal Copenhagen. Den grønne farve går igen i forskellige nuancer og skaber en tråd i opdækningen. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Det veldækkede julebord troner i hjertet af spisestuen. Den store blomsteropsats på bordet skaber den helt rette stemning af overdådighed og eventyr. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Den lille nissemand har tilhørt Kate Langæbles far. Den har fulgt hende altid. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Kate Langæble har dækket julebord med den nye juledug fra Georg Jensen Damask i farven vintergrå. Blandt stellet er Dagmar og julestel fra Royal Copenhagen. Den grønne farve går igen i forskellige nuancer og skaber en tråd i opdækningen. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Kogler er en nem og billig pynteting, der kan findes på en gåtur med børn og børnebørn. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Det veldækkede julebord troner i hjertet af spisestuen. Den store blomsteropsats på bordet skaber den helt rette stemning af overdådighed og eventyr. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Petit kaffekopper fra Dickens sommerfuglestel fra Bing og Grøndahl i en mørk blå. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Julelys- og pynt skaber hyggestemning i den mørke tid. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Noget er fundet på loppemarkeder, andet er købt fra ny. Kate Langæble har samlet på både stel og pynt i mange år. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Noget er fundet på loppemarkeder, andet er købt fra ny. Kate Langæble har samlet på både stel og pynt i mange år. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce