Annonce
Kerteminde

Hvor er de unge kvinder til KV21?: - De kan skrige lige så meget på ligestilling, som de vil, når de ikke vil stille op

Arkivfoto fra valgnatten i 2017, hvor tre mænd endte med at kæmpe om borgmesterposten i Kerteminde. Foto:Yilmaz Polat
Der er langt mellem de unge kvinder i kommunalpolitik, og de er svære at få til at stille op.

Kerteminde: Hvis du er ung, kvinde og har en interesse for politik, så er der garanteret et parti, der gerne vil snakke med dig om en plads på deres liste til kommunalvalget i år.

Der er lige under ti måneder til kommunalvalget i november, og partierne er i fuld gang med at finde kandidater til deres lister, og netop kombinationen af at være unge og kvinde er attraktiv hos partierne.

Der mangler nemlig kvinder og specielt unge kvinder i ledelsen af de danske kommuner.

Annonce

Ifølge en opgørelse fra KMD var 35 procent af befolkningen ved sidste kommunalvalg mellem 18 og 39 år, men kun 19 procent af kandidaterne var i den aldersgruppe. Og ud af de næsten 10.000 kandidater, der stillede op, var der kun 32 procent kvinder.

I Kerteminde var det også mændene, der dominerede både på opstillingslisterne, og da stemmerne var talt op på valgnatten. Kvinderne fik ni af de 25 pladser i byrådet. Og siden valget er det gået ned ad bakke, for tre af kvinderne har valgt at forlade byrådet, og de er alle blevet erstattet af mænd.

Vi er altid på udkig

SF er et af de partierne, der gerne ville have flere unge kvinder på deres liste.


Det er vigtigt, byrådet har en bred sammensætning, men der er ingen tvivl om, at det er svært at tiltrække unge kvinder.

Jesper Hempler


- Vi er altid på udkig efter kvinder, ha, ha. Men de behøver ikke nødvendigvis være unge. Vi vil gerne have kvinder på vores liste, og det har vi da også haft, vi var jo 50-50, (en mand og en kvinde, red), da vi startede den her byrådsperiode, siger byrådsmedlem Jesper Hempler (SF).

- Men når jeg kigger på byrådets sammensætning i dag, så er der ikke mange unge kvinder. Der er i det hele taget ikke mange kvinder. Og jeg synes, det er vigtigt, byrådet har en bred sammensætning, men der er ingen tvivl om, at det er svært at tiltrække unge kvinder.

Hvorfor er det svært at få unge kvinder til at stille op?

- Hvis man har stiftet familie og har arbejde, så kan det være rigtigt svært at afsætte tid til byrådsarbejdet. Tiden har stor betydning, det er der ingen tvivl om, fortæller Jesper Hempler.

Kan det ligefrem være nemmere at komme frem på en opstillingsliste, hvis man er ung kvinde?

- Jeg tror, kvinder gerne vil have nogle fra deres eget køn at stemme på, så derfor tror jeg godt, det kan være det. Ikke kun fordi man er kvinde, man skal også have et eller andet at byde ind med, men man kunne godt hente nogle stemmer ad den vej.

Har SF fundet de unge kvinder, I gerne vil have på listen?

- Jeg vil sige, at vi har en fantastisk kandidat, men jeg må ikke afsløre noget endnu. Vi har også kontakt til nogle kvinder, men de har ikke sagt ja.

Annonce

Leder efter yngre kræfter

Hos Venstre er man også på udkig efter nogle kvinder til listen.

- Når vi kigger ned over den liste, vi har på nuværende tidspunkt, så er vi stærkt overrepræsenteret af mænd, og vi vil rigtig gerne have nogle kvinder med og gerne nogle yngre kræfter, fortæller formand for Venstre i Kerteminde, Jørgen Larsen.

- Så det er klart, at slår vi to streger under det, så vil vi gerne have nogle unge kvinder med, der synes, det er interessant at deltage i kommunalpolitik.

Men I har jo en vel kvalificeret byrådsgruppe uden kvinder. Hvorfor har i behov for at få unge kvinder med?

- Vi er godt tilfredse med vore byrådsgruppe, men når vi er på udkig efter kandidater, så er vi interesseret i at få nogle yngre kræfter og gerne kvinder med.

- Det er også for at få de unge vælgere ud af starthullerne og få dem til at interessere sig for politik og komme med deres tanker. Det, tror vi, sker bedst, hvis vi har nogle alderssvarende kandidater på listen, forklarer Jørgen Larsen.

Har I fundet de unge kvinder, I gerne vil have på listen?

- Det er ikke sådan, at vi har nogen på listen på nuværende tidspunkt. Og nu skal vi også passe på, at vi ikke laver snubletråde for os selv. Vi er interesseret i kandidater; mænd og kvinder, der dels har lyst, og dels har kompetencer, de kan bidrage med, så det er ikke fordi, vi fravælger nogen.

Annonce

Vigtigt med ligestilling

Socialdemokratiet har i øjeblikket kun en enkelt kvinde i deres gruppe på syv medlemmer af byrådet, og de vil gerne have flere unge kvinder på opstillingslisten.

- Jeg ved ikke, om unge kvinder er det mest eftertragtede lige nu, men det er vigtigt med ligestilling, og at vi har lige mange mænd og kvinder i byrådet, siger formand for Socialdemokratiet i Kerteminde, Ib Knudsen.

- Vi har også svært ved at tiltrække kvinder til byrådet, og det er en problemstilling, der er alle steder. Og de kan skrige lige så meget på ligestilling, som de vil, når de ikke vil stille op alligevel.

Hvorfor er det så svært at få unge kvinder til at stille op?

- Med børn, karriere og familie, så tror jeg, de har nok. Det har meget at sige, det der med karrieren først og så byrådet senere.

I har jo faktisk en byrådsgruppe, der gør det godt, så har I overhovedet behov for unge kvinder?

- Ja, det har vi til de bløde udvalg, der er det rart nok at have kvinder med. De har jo mere fingeren på pulsen med skole og ældre i alle de der bløde udvalg, der har de en del mere indsigt, synes jeg, siger Ib Knudsen.

Har I fundet nogle unge kvinder til jeres liste?

- Nej, vi render også rundt og leder.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce