Annonce
Erhverv

Hugo Piet Hein ser sig selv som kustode i sin fars univers: - Min fornemmeste opgave er at udbrede Piet Hein-evangeliet

Hugo Piet Hein har gennem de seneste 30 år organiseret det enestående arkivmateriale efter sin far, og han bliver ved med at finde ting, som kan sættes i produktion. Noget, fordi det nu kan lade sig gøre, andet ved at eksterne designere er inde over færdiggørelsen. Foto: Trine Grauholm
Hugo Piet Hein har foreløbig brugt mere end 30 år på at organisere sin berømte far, Piet Heins mange skitser, tegninger og design, og nye ting bliver ved med at blive sat i produktion. - Virksomheden er ikke styret af et regneark eller et budget. Den er styret af nogle følelser, og det er nok typisk for en familievirksomhed. Det er vores ekstra lille barn, og tingene skal være i orden, understreger han.

Middelfart: Det begynder med et designerflag og en pelsforet spændetrøje.

Hugo Piet Hein har stillet det ene frem for at score nogle billige point, som han siger, og føler sig iført den anden, fortæller han, da han tager imod med anekdoter, holdninger og fortællelyst inde bag porten, voldgraven og det elektriske hegn, der effektivt holder uvedkommende væk.

Det, der begyndte med noget i retning af sætningen "Kan du ikke liiige...", er endt som et livsværk for den yngste af designer og grukforfatter Piet Heins sønner, der trives i rollen som den tilbagetrukne organisator, der sætter sin fars samlede produktion i system.

Annonce

- Jeg plejer at sige, at jeg er kustode i min fars univers. Jeg er ham, der går og støver tingene lidt af. Jeg burde faktisk have en uniform, en lille kasket og en støvekost. Jeg har overhovedet ikke behov for, at andre skal se mig. De skal se min fars ting, forklarer han.

Vi er i det næsthelligste. Piet Hein-domicilet på en 37.000 kvadratmeter stor industrigrund med agerhøns og harer. Med showroom, lager og administration, mens det helligste - de 32 kartoteksskabe plus 400 ringbind med et stykke dansk kulturarv i form af originale tegninger, skitser, dokumenter og avisartikler - bliver opbevaret i et brand- og tyverisikret arkiv hjemme hos Hugo Piet Hein og hans hustru, Anni Knudsen, som også arbejder i virksomheden.

På kontoret hænger et maleri af Estrid Hein, Piet Heins mor, der var aktiv i kvindebevægelsen og noget kontroversielt blev uddannet læge tilbage i 1903. Ved siden af hænger stiftelsesplaketten fra Dalum Papirfabrik, som blandt andet bærer Estrids fars navn, og på skrivebordet ligger vareprøver på den kommende porcelæns- og stentøjsserie foran en computerskærm, som viser den digitale arkivering af Piet Heins mange Gruk.

Det er brudstykker af dansk kulturhistorie gennem generationer.

- Vi er heldige. Jeg plejer at kalde det en pelsforet spændetrøje. Vi skal ikke rende rundt efter alt muligt men holde snuden i sporet og koncentrere os om Piet Hein-produkter, siger Hugo Piet Hein.

Den korte stund blev lang

Han er beriget med et veludviklet ordensgen, uddannet systemkonstruktør og arbejdede i ABB-koncernen i Fredericia, da Piet Hein for mere end 30 år siden fik brug for at sætte sine ting i system.

Dengang havde Hugo Piet Hein nogenlunde samme kendskab til sin fars professionelle virke som det meste af den almene, brede befolkning. Piet Hein var ham med superellipsebordet og grukkene. Ham, hvis navn de fleste genkender, så snart de ser skrifttypen, det bliver skrevet med, men det ændrede sig, da han begyndte at dykke ned i det omfattende materiale.

Piet Hein bredte sig over mange områder og var både digter, filosof og opfinder. Arkivfoto: Jørgen Jensen

- Min mor døde få dage, før jeg fyldte fem år, og så har jeg boet i fem forskellige plejefamilier, på to kostskoler og på Fulton. Jeg har oplevet meget på kort tid, hvis man skal sige det på en pæn måde, siger Hugo Piet Hein.

På et tidspunkt var der tilløb til, at nogle udenfor familien skulle lave noget mere slips- og jakkesætsagtigt, som Hugo Piet Hein kalder det, på baggrund af Piet Heins omfattende materiale, men Hugo Piet Hein satte selv spørgsmålstegn ved, om det var de rigtige til at tage hånd om og få styr på den enorme mængde af materiale, der slet ikke var organiseret. I stedet endte han selv med opgaven.

- Jeg plejer groft sagt at sige, at min far spurgte, om jeg ikke liiige kunne hjælpe med det her, som om det var en kort stund, men det er så blevet en meget lang kort stund. Havde jeg vidst, at det ville tage over 30 år, havde jeg nok ikke gjort det, siger Hugo Piet Hein.


Hvad er det, man kalder det? Con amore? Vi gør det med følelserne. Virksomheden er ikke styret af et regneark eller et budget. Den er styret af nogle følelser, og det er nok typisk for en familievirksomhed. Det er vores ekstra lille barn, og tingene skal være i orden.

Hugo Piet Hein, ejer og direktør


Han pisker nogle gange sig selv for ikke at være nået længere på de 30 år, men når han så spoler tiden tilbage til begyndelsen, kan han godt se, at virksomheden er kommet langt, for i dag er Piet Hein langt mere end det klassiske superellipsebord, som bliver produceret på licens hos møbelproducenten Fritz Hansen, og grukkene.

Det er også lamper, vaser, tekstiler, spil og bakker, og nye produkter bliver ved med at komme til. Enten i form af ting, der har været i produktion og bliver genoptaget, eller i form af ting, der nu kan lade sig gøre at producere, eller skitser, som eksterne designere er med til at gøre klar til produktion.

- Til at begynde med havde min far sin lejlighed i København og var så hos os i Middelfart en uge ad gangen, men han var jo oppe i alderen, og vi kunne mærke, at det ikke gik på den lange bane. Så vi købte et hus, totalrenoverede det med en lejlighed til ham og en til Anni og mig i stueetagen og med erhverv på førstesalen. Det fungerede rigtigt fint, indtil min far desværre blev så dement, at han blev nødt til at komme på plejehjem, husker Hugo Piet Hein.

Annonce

Tøsedrengsmetoden

De første år beholdt han sit job som systemkonstruktør fire dage om ugen, mens han brugte fredagene og weekenderne på at systematisere det omfattende materiale. Efter et par år blev han dog nødt til at gå ind i det på fuld tid.

- Jeg gjorde det med tøsedrengsmetoden. Jeg følte mig netop frem, men jeg kunne også se, at hvis det skulle blive til noget, var en dag om ugen plus weekenderne ikke nok. Og hvis jeg skal sige noget positivt om at være systemkonstruktør, så skulle jeg enten have været det eller advokat med speciale i rettigheder. Fordi min far netop bredte sig over så mange ting - litteratur, tegninger og fysiske designting - har man brug for at kunne organisere tingene på forskellig vis.

Hugo Piet Hein kalder det en underdrivelse, når man konstaterer, at han har brugt oceaner af timer på at sætte i system. Det har været en nødvendighed, og meget af det har han også gjort uden et kommercielt sigte.

- Hvad er det, man kalder det? Con amore? Vi gør det med følelserne. Virksomheden er ikke styret af et regneark eller et budget. Den er styret af nogle følelser, og det er nok typisk for en familievirksomhed. Det er vores ekstra lille barn, og tingene skal være i orden, understreger Hugo Piet Hein.

Annonce

Inspired by Piet Hein

Han vil nødigt gøre sig til smagsdommer over sin fars produkter, men derfor foregår der alligevel en udvælgelsesproces, når han gennemgår de gamle skitser og modeller, og med tiden har han rykket sig markant. De første år ville han kun sætte ting i produktion, som hans far havde lavet færdige. I dag er han mere åben for at lade andre arbejde videre med idéer og udkast, som måske ikke kunne lade sig gøre rent teknisk tidligere. For ikke at sende forkerte signaler, bliver de så præsenteret som et produkt, der er Inspired by Piet Hein, som jo ikke længere kan give sit besyv med.

- Nej, heldigvis, griner Hugo Piet Hein.

Han rejser sig jævnligt for at tage fat i produkter i showroomet, som understreger en pointe.

- Et blændende eksempel er Sinuslampen, siger han.

- Den blev til at starte med lavet i polycarbonat, og man kunne trykke underskærmen op i overskærmen, så 100 lamper ikke fyldte mere end sådan her, siger han og holder en arm ud i en god meters højde.

- Til gengæld var der en skorsten på, fordi der skulle en skruepære i. Den var min far ikke så vild med. Først senere fik vi den lavet i glas og uden skorsten, så han har også selv kunnet vakle, og derfor må det også være legalt, at vi gør det. Men jeg vil helst lave lækre ting, og jeg er ikke meget for at lave noget, blot fordi vi kan sælge 50.000 af dem til et firmagavefirma, understreger Hugo Piet Hein.

Annonce

Droppede grossistleddet

Virksomheden droppede for år tilbage det 19 år lange samarbejde med sin grossist for i stedet selv at stå for salget enten direkte til private forbrugere gennem webshoppen eller til butikkerne. Det betyder, at den også selv står for markedsføringen, og det har derfor været nødvendigt at hænge nye kompetencer på juletræet, som Hugo Piet Hein udtrykker det.

- Selv om vi er bundet til Piet Hein, så har manden jo ikke holdt sig til én branche. Vi leverer til boghandlere, guldsmede, isenkræmmere, belysningsbutikker og møbelbutikker. Det er fem forskellige kundegrupper, der alle har deres egne traditioner for, hvordan man gør tingene, og det er da lykkedes os at lære noget om det, men vi har lige skullet føle os frem. Hvordan agerer man i de forskellige brancher? Det har været noget med lidt halm i træskoene og ikke noget med at tage tingene op på næste proceduremøde den første onsdag i kvartalet. Vi er en lille virksomhed og kan handle hurtigt, forklarer Hugo Piet Hein.

Han trives selv med en hverdag som blæksprutte på kontoret ved siden af sin kones. Derudover er der to medarbejdere ansat på lageret på et antal timer, så de samlet set er 3,5 medarbejdere til at drive en virksomhed, der efter nogle år med underskud kom ud med et plus på 864.000 kroner før skat sidste år. Derudover kommer royalties og licensindtægter, som ligger i et andet selskab.

Superellipsebordet er stadig den største Piet Hein-klassiker og sællert, men de fire, enkle lysestager i rustfrit stål, som Hugo Piet Hein peger på, har også været en god indtægtskilde. Faktisk har de betalt både grund og bygning, fortæller han, men derfor er han ikke tilfreds.

Piet Hein-koncernen

  • Virksomheden bag Piet Hein-produkterne er organiseret i tre selskaber: Piet Hein Ejendomme, Piet Hein A/S og Piet Hein Trading. Licensaftaler og royalties ligger i Piet Hein A/S, mens Piet Hein Trading arbejder med at sælge de fysiske produkter.
  • Virksomheden fik efter nogle år med underskud, vendt udviklingen, så Piet Hein Trading kom ud af 2020 med et overskud på 863.600 kroner efter skat.
  • Foruden Hugo Piet Hein og hans hustru, Anni Knudsen, er der to medarbejdere i virksomheden plus eksterne designere, mediebureauer mm.
  • Har forberedt et generationsskifte, så parrets børn skal overtage virksomheden. Om de også vil deltage aktivt i driften, er endnu uvist.

- Hvis man er det, kan man lige så godt gå hjem. Vi kan lære meget, og vi kan stramme os mere an. Hvis man ikke stræber lidt højere end det, man kan nå, har man ikke guleroden. Man pacer jo sig selv for at komme videre, erkender han.

Annonce

Skal udbrede evangeliet

Lige nu er nye lamper i massivt kobber og messing og en ny porcelæns/stentøjsserie på vej på markedet, og gardinstangen med lys i er foreløbig solgt til Hilton på Færøerne.

For Hugo Piet Hein er den vigtigste opgave at udbrede kendskabet til Piet Heins univers, så det for den brede befolkning bliver til mere end et navn, der er skrevet på en bestemt måde, Superellipsebordet og grukkene. Foto: Trine Grauholm

Hugo Piet Hein ser det som sin fornemmeste opgave at få sin fars ting ud til forbrugerne.

- Vi er absolut ikke religiøse, men skulle jeg bruge en eller anden term, så er det at udbrede Piet Hein-evangeliet eller kendskabet til ham, siger Hugo Piet Hein, der samtidig ser det at gøre opmærksom på produkterne som sin største udfordring.

- Netop fordi jeg bare er en sølle programmør, og fruen er uddannet sygeplejerske, kan vi nogle gange opleve at lave et produkt, som vi får hele vejen gennem processen med prototyper til produktion og ind på hylderne, og så spørger vi, hvorfor der ikke er nogen, der køber dem? Det med at gøre opmærksom på os selv, eller rettere produkterne, er vi ikke verdensmestre i. Der har vi meget at lære endnu, erkender Hugo Piet Hein.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce