Annonce
Fyn

Hjælp forskerne: Tag på landet og find en sø

Alberte Greinert og Cecilie Schmidt fra Midtfyns Gymnasium på plankton-jagt i Ringe Sø. Foto: Jesper Mads Eriksen
Elever fra Midtfyns Gymnasium har undersøgt Ringe Sø nøje. Det er led i projektet "Find en sø", hvor læserne også meget gerne må hjælpe.

Af en eller anden grund letter flere hundrede grågæs, da reporteren tidligt torsdag formiddag har fundet vej fra stationen til Ringe Sø.

På det tidspunkt har en 2.g-klasse fra det nærliggende Midtfyns Gymnasium allerede i et stykke tid været i gang med at undersøge søen minutiøst. Klassen, der har biologi/kemi som studieretning, er med i Syddansk Universitets projekt "Find en sø", og dagen før er gymnasieeleverne blevet klædt teoretisk på af biologilektor Sara Egemose fra SDU.

Derfor ved de, at grågæs ikke nødvendigvis er af det gode, når det gælder vandmiljø. De milde vintre har gjort, at gæssene ikke finder det nødvendigt at trække sydpå. Og store flokke af gæs, som holder til - og dermed skider - i en sø er med til at øge indholdet af næringsstoffer. Omend det er et større problem i rene, klare jyske søer, end det er i den lavvandede Ringe Sø.

Annonce


Vi er super glade for opbakningen fra borgerne, men hvis vi skulle ønske mere, så er det flere prøver fra søer i det åbne land.

Sara Egemose, biologilektor, SDU


At søen er lavvandet, er noget, eleverne har målt sig til. Det er bare en af mange opgaver, de løser denne formiddag. Iltindhold, ph-værdi, sigtbarhed med meget mere måles. Insekter og andet liv bliver fisket og op og artsbestemt. Samt taget med hjem på gymnasiet til nærmere undersøgelse i mikroskop.

Eleverne har forpligtet sig til at tage vandprøver fra Ringe Sø hver dag i 30 dage. Og det kommer som med én mund fra eleverne, at det er fantastisk at få kombineret teori og praksis på den måde.

Borgere kan hjælpe

Både folkeskoler og gymnasier er involveret i "Find en sø". Og det kan du, kære læser, også blive. For mens Ringe Sø takket være de engagerede midtfynske gymnasieelever bliver endevendt, er der hundredevis af søer derude, som ikke er undersøgt.

Hele formålet med projekt "Find en sø" er så bredspektret som muligt at få kortlagt vandkvaliteten i danske, primært fynske, søer. Og det sker ved at borgerne tager vandprøver fra forskellige søer.

- Vi har allerede modtaget 151 vandprøver, og det er fantastisk, siger Sara Egemose, som står i spidsen for dette borgerinddragende forskningsprojekt.

Sådan kan du hjælpe

Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".

Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).

Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.

Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten. Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.

Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU´s system.

Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af nedenstående indleveringssteder. Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres.

Her kan du aflevere:

Syddansk Universitetsbibliotek på SDU

Holluf Pile bibliotek

Hovedbiblioteket Østre Stationsvej Odense C

Højby Bibliotek

Dalum Bibliotek

Tarup Bibliotek

Otterup Bibliotek

Bogense Bibliotek

Middelfart Bibliotek

Assens Bibliotek

Faaborg Bibliotek

Langeland Bibliotek

Svendborg Bibliotek

Ærø gamle værft

Ringe Bibliotek

Årslev Bibliotek

Ørbæk Bibliotek

Nyborg Bibliotek

Fjord & Bælt Centret i Kerteminde

Når hun kigger på, hvor vandprøverne kommer fra, kan hun se, at der er en overvægt af bynære søer, hvilket er meget logisk, for det er jo der, de fleste mennesker bor.

- Vi er super glade for opbakningen fra borgerne, men hvis vi skulle ønske mere, så er det flere prøver fra søer i det åbne land, siger Sara Egemose.

Vejrudsigten for weekenden og de kommende dage ser strålende ud, så en opfordring herfra kunne være: Tag på landet og find en sø. I faktaboksen kan I læse, hvordan man gør.

Og det behøver ikke være i denne weekend, for det borgerinddragende forskningsprojekt fortsætter måneden ud. Og selvfølgelig må man altså også gerne tage prøver fra bynære søer, hvis man hellere vil det.

Annonce

Mangfoldig natur

Tilbage til torsdag formiddag ved Ringe Sø: Mens grågæssene i hvert fald for en stund har forladt søen, der efter flere års intens debat blev genetableret i 2005, klør eleverne på i skiftende funktioner.

Nogle går rundt om søen med et 60 meters målebånd for at opmåle søens omkreds. Andre står i waders og fisker plankton, og så er der også nogle, der er ude i en båd for at anbringe diverse måleaggregater i søen. Med universitets-ansatte og studenterhjælpere som kyndige vejledere.

Mens gymnasieeleverne fanger insekter og smådyr, letter hundredevis af grågæs fra Ringe Sø. Foto: Jesper Mads Eriksen

På sti-broen, der deler søen i to, står biologi- og kemilektor fra Midtfyns Gymnasium, Lise-Lotte Frisch, og glæder sig over dagens forløb.

- Man kan godt mærke, at eleverne er glade for sådan en dag, hvor de ikke føler, at de skal lære noget bare for lære det, siger hun.

På samme måde kan man skrive om opfordringen til at gå ud og tage vandprøver: Det er ikke noget, I skal gøre bare for at gøre det.

Kortlægningen af forskellige typer søers vandkvalitet er nemlig helt basal i forhold til på sigt at skabe et bedre vandmiljø og dermed en mere mangfoldig natur.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce