Af en eller anden grund letter flere hundrede grågæs, da reporteren tidligt torsdag formiddag har fundet vej fra stationen til Ringe Sø.
På det tidspunkt har en 2.g-klasse fra det nærliggende Midtfyns Gymnasium allerede i et stykke tid været i gang med at undersøge søen minutiøst. Klassen, der har biologi/kemi som studieretning, er med i Syddansk Universitets projekt "Find en sø", og dagen før er gymnasieeleverne blevet klædt teoretisk på af biologilektor Sara Egemose fra SDU.
Derfor ved de, at grågæs ikke nødvendigvis er af det gode, når det gælder vandmiljø. De milde vintre har gjort, at gæssene ikke finder det nødvendigt at trække sydpå. Og store flokke af gæs, som holder til - og dermed skider - i en sø er med til at øge indholdet af næringsstoffer. Omend det er et større problem i rene, klare jyske søer, end det er i den lavvandede Ringe Sø.
Sara Egemose, biologilektor, SDUVi er super glade for opbakningen fra borgerne, men hvis vi skulle ønske mere, så er det flere prøver fra søer i det åbne land.
At søen er lavvandet, er noget, eleverne har målt sig til. Det er bare en af mange opgaver, de løser denne formiddag. Iltindhold, ph-værdi, sigtbarhed med meget mere måles. Insekter og andet liv bliver fisket og op og artsbestemt. Samt taget med hjem på gymnasiet til nærmere undersøgelse i mikroskop.
Eleverne har forpligtet sig til at tage vandprøver fra Ringe Sø hver dag i 30 dage. Og det kommer som med én mund fra eleverne, at det er fantastisk at få kombineret teori og praksis på den måde.
Borgere kan hjælpe
Både folkeskoler og gymnasier er involveret i "Find en sø". Og det kan du, kære læser, også blive. For mens Ringe Sø takket være de engagerede midtfynske gymnasieelever bliver endevendt, er der hundredevis af søer derude, som ikke er undersøgt.
Hele formålet med projekt "Find en sø" er så bredspektret som muligt at få kortlagt vandkvaliteten i danske, primært fynske, søer. Og det sker ved at borgerne tager vandprøver fra forskellige søer.
- Vi har allerede modtaget 151 vandprøver, og det er fantastisk, siger Sara Egemose, som står i spidsen for dette borgerinddragende forskningsprojekt.
Sådan kan du hjælpe
Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".
Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).
Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.
Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten. Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.
Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU´s system.
Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af nedenstående indleveringssteder. Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres.
Her kan du aflevere:
Syddansk Universitetsbibliotek på SDU
Holluf Pile bibliotek
Hovedbiblioteket Østre Stationsvej Odense C
Højby Bibliotek
Dalum Bibliotek
Tarup Bibliotek
Otterup Bibliotek
Bogense Bibliotek
Middelfart Bibliotek
Assens Bibliotek
Faaborg Bibliotek
Langeland Bibliotek
Svendborg Bibliotek
Ærø gamle værft
Ringe Bibliotek
Årslev Bibliotek
Ørbæk Bibliotek
Nyborg Bibliotek
Fjord & Bælt Centret i Kerteminde
Når hun kigger på, hvor vandprøverne kommer fra, kan hun se, at der er en overvægt af bynære søer, hvilket er meget logisk, for det er jo der, de fleste mennesker bor.
- Vi er super glade for opbakningen fra borgerne, men hvis vi skulle ønske mere, så er det flere prøver fra søer i det åbne land, siger Sara Egemose.
Vejrudsigten for weekenden og de kommende dage ser strålende ud, så en opfordring herfra kunne være: Tag på landet og find en sø. I faktaboksen kan I læse, hvordan man gør.
Og det behøver ikke være i denne weekend, for det borgerinddragende forskningsprojekt fortsætter måneden ud. Og selvfølgelig må man altså også gerne tage prøver fra bynære søer, hvis man hellere vil det.
Mangfoldig natur
Tilbage til torsdag formiddag ved Ringe Sø: Mens grågæssene i hvert fald for en stund har forladt søen, der efter flere års intens debat blev genetableret i 2005, klør eleverne på i skiftende funktioner.
Nogle går rundt om søen med et 60 meters målebånd for at opmåle søens omkreds. Andre står i waders og fisker plankton, og så er der også nogle, der er ude i en båd for at anbringe diverse måleaggregater i søen. Med universitets-ansatte og studenterhjælpere som kyndige vejledere.
På sti-broen, der deler søen i to, står biologi- og kemilektor fra Midtfyns Gymnasium, Lise-Lotte Frisch, og glæder sig over dagens forløb.
- Man kan godt mærke, at eleverne er glade for sådan en dag, hvor de ikke føler, at de skal lære noget bare for lære det, siger hun.
På samme måde kan man skrive om opfordringen til at gå ud og tage vandprøver: Det er ikke noget, I skal gøre bare for at gøre det.
Kortlægningen af forskellige typer søers vandkvalitet er nemlig helt basal i forhold til på sigt at skabe et bedre vandmiljø og dermed en mere mangfoldig natur.