Storebælt: Jannie Mann undrede sig. Hun var kørt over Storebæltsbroen i sin Toyota iQ, og derfor burde hun kun betale 101 kroner. Det er den billigste pris for at krydse Storebælt på en motorcykel, og den pris gælder også for biler på maksimalt tre meters længde - som en Toyota iQ og en Mercedes Smart. Men hjemme i Nyborg kunne Jannie Mann se, at hun havde betalt 194 kroner - prisen for en normal personbil.
Jannie Mann kørte over broen fire gange i løbet af december, og på Brobizz-opgørelsen kunne hun se, at hun hver gang havde betalt for meget. Så hun ringede til Sund & Bælts kundeservice for at få refunderet de i alt 372 kroner, som hun havde betalt for meget.
- Jeg har ringet til dem og fået pengene refunderet og fået den besked, at der er fejl på det nye betalingsanlæg, forklarer hun.
Og det er korrekt, at anlægget ikke fungerer optimalt, siger Palle Nygaard, driftsleder for betalingsanlægget.
- Vi startede i september og blev færdige tæt på en uge før jul, hvor hele motoren i betalingsanlægget var blevet udskiftet. Så er der selvfølgelig nogle børnesygdomme, og en af dem er, at vi nogle gange klassificerer knap så godt, som vi har været vant til, siger han.
- Der er altid nogle kunder, der kan risikere at blive opkrævet en forkert takst af alle mulige årsager. Og vi kan godt se, at lige præcis når det gælder de små biler, skal vi have finjusteret det. Så der er ikke andet at sige, end at hun har gjort det rigtige - nemlig at kontakte kundeservice.
Når først systemet har besluttet sig, kan vi ikke gøre mere automatisk. Systemet er ikke lige så godt til de helt små biler, og det er på grund af deres længde.Palle Nygaard, driftsleder for betalingsanlæg, Sund & Bælt
Sværere at bestemme små biler
Palle Nygaard ved ikke, hvor mange gange anlægget kan have opkrævet en forkert takst.
- Vi taler om promiller. Jeg har ikke noget præcist tal, men et par promille ud af 35.000 hver dag bliver jo til nogle stykker. Vi hører selvfølgelig om dem, der har betalt for meget. Vi hører desværre ikke om dem, der er opkrævet for lidt, hvilket i teorien også kan ske.
Sund & Bælt arbejder fortsat med at justere betalingsanlægget, og Palle Nygaard ved godt, hvor skoen trykker i forhold til at klassificere bilernes størrelse:
- Det er på de små biler, hvor vi godt kan justere bedre, og det har vi en tæt dialog med vores nye leverandører om.
- Betalingsanlægget kan ikke selv opdage sine fejl og korrigere?
- Det gør det allerede så godt, som det kan. Vi er et af de få betalingsanlæg, der har to klassifikationssystemer, som holder øje med hinanden. Men når først systemet har besluttet sig, kan vi ikke gøre mere automatisk. Systemet er ikke lige så godt til de helt små biler, og det er på grund af deres længde.
Beder om tålmodighed
- Så du kan ikke love, at problemet ikke kan opstå igen, hvis man kører over i en lille bil?
- Nej, vi vil altid have nogle få promille, som klassificeres forkert. Vi arbejder på, at det er så få som muligt, og vi har nogle forbedringer i det nye år. Vi kan prøve, om vi kan opdage og rette nogle fejl, inden de når ud til kunderne - men det er et nyt system, så vi beder om en lille smule tålmodighed. Men jeg tror bestemt på, at det bliver bedre.
Det håber Jannie Mann:
- Jeg tænker, at der må være rigtig mange rettelser, når jeg har været ude for en fejlprocent på 100 på mine fire ture.
Hvis du har betalt en forkert pris for at køre over Storebælt, kan du kontakte Sund & Bælts kundeservice på 70 15 10 15.