Annonce
Erhverv

Skrot for milliarder: H.J. Hansen overtager konkurrent

H.J. Hansen Genvindingsindustri har hovedsæde i Odense, men beskæftiger folk i både Danmark, Sverige, Tyrkiet og Kina. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Den fynske virksomhed H.J. Hansen Genvindingsindustri overtager konkurrenten Uniscrap fra dens tyske moderselskab. Det er næste skridt i processen med at reducere omkostningerne i virksomheden, og efter fusionen forventes H.J. Hansen Genvindingsindustri at kunne omsætte for over to milliarder kroner årligt.
Annonce

Fyn: Virksomheden H.J. Hansen Genvindingsindustri, der genvinder jern- og metalskrot, bliver inden længe en konkurrent fattigere og en del større. Det sker, når H.J. Hansen overtager alle aktierne i Uniscrap, som ejes af tyske Scholz Recycling.

Rent praktisk betyder det, at alle Uniscraps medarbejdere, aftaler og lokationer overgår til den fynske virksomhed.

- Det betyder meget for vores virksomhed, siger Mogens Bach Christensen, der er administrerende direktør i H.J. Hansen Genvindingsindustri.

- Størrelsesøkonomi er afgørende i vores branche. Det er vigtigt for os at kunne vokse, og det kan vi ad den her vej. Vi udvider vores handelsplatform, og vi tror på, at det kommer danske virksomheder, der skal bortskaffe deres skrot, til gode, fortsætter han.

Konkret overtager H.J. Hansen Genvindingsindustri Uniscraps hovedsæde i den sydjyske by Taulov, 34 medarbejdere og aftaler med seks jyske skrotpladser. Til sammenligning har H.J. Hansen Genvindingsindustri cirka 175 medarbejdere fordelt på 14 lokationer i Danmark, Sverige, Tyrkiet og Kina.

Hvad opkøbet har kostet, holder ledelsen i H.J. Hansen Genvindingsindustri for sig selv.

Annonce

Effektivisering

Fusionen passer godt ind i den proces, H.J. Hansen Genvindingsindustri satte skub i for halvandet år siden, som handler om at effektivisere virksomheden og sænke omkostningerne. Det var nødvendigt for at kunne holde sig konkurrencedygtig på et marked, hvor marginerne kan presse indtjeningen.


Uniscrap er et selskab, vi har kigget på i mange år. Vi har egentlig prøvet at fusionere eller overtage dem nogle gange, men det er aldrig nået i mål før nu.

Jens Hempel-Hansen, ejer


Det har ført til, at virksomheden sidste år fik sit bedste resultat siden 2011.

Fusionen skulle gerne skubbe endnu mere til den udvikling, for ved at overtage Uniscrap får H.J. Hansen Genvindingsindustri en større virksomhed, og det fører til flere muligheder for at effektivisere forretningen.

Virksomhederne

H.J. Hansen Genvindingsindustri

H.J. Hansen Genvindingsindustri er en del af H.J. Hansen Koncernen, som også tæller H.J. Hansen Vin. Virksomheden er grundlagt som en købsmandshandel i centrum af Odense i 1829. Koncernen er ejet af Jens Hempel-Hansen som er fjerde generation i Hempel-Hansen-familiens ejerskab. 

H.J. Hansen Genvindingsindustri A/S har hovedsæde i Odense, og beskæftiger ca. 175 medarbejdere på 14 lokationer i Danmark, Sverige, Tyrkiet og Kina. I genvindingsaktiviteterne indgår udover køb og salg af jern- og metalskrot, blandt andet oparbejdning af kabler og transformatorer, miljøbehandling af skrotbiler og nedbrydning af jern- og metalkonstruktioner.

Uniscrap

Uniscrap A/S har hidtil været en del af Scholz Recycling GmbH med hovedsæde i Essingen i Tyskland. Uniscrap A/S er grundlagt i 1958 i København. 

Virksomheden har hovedsæde i Taulov, og beskæftiger ca. 34 medarbejdere. Uniscrap opkøber jern- og metalskrot fra seks pladser i Jylland.

- Jo mere volumen, vi får, jo flere store skibe kan vi sende til blandt andet Tyrkiet og andre oversøiske markeder, så vi får et bedre flow. Man kan sige, at vores køb af Uniscrap betyder, at to plus to bliver mere end fire, fordi vi kan spare nogle omkostninger væk, og vi får en større styrke i volumenerne, der går afsted, forklarer bestyrelsesformanden Christian Junker.

Det afspejler sig i forventningen til den fremtidige omsætning.

H.J. Hansen Genvindingsindustri omsatte i 2019/20 for 1,33 milliarder kroner, mens Uniscrap omsatte for 345 millioner kroner. Efter fusionen forventer H.J. Hansen at kunne omsætte for over to milliarder kroner.

Annonce

Konkurrent på lige fod

Selvom Uniscrap i dag er mindre end H.J. Hansen Genvindingsindustri, har det ikke altid været sådan, og de to virksomheder har været konkurrenter gennem de seneste 70 år.

- På mange måder er det jo en virksomhed, der minder om vores, og hvis man går 10-15 år tilbage i tiden, så var H.J. Hansen og Uniscrap omtrent lige store. Siden da har Uniscrap reduceret sin forretning. Men det er stadig en attraktiv virksomhed for os at overtage, siger Mogens Bach Christensen.

Jens Hempel-Hansen er ejer og koncerndirektør i H.J. Hansen-koncernen. Han er fjerde generation i Hempel-Hansen familiens ejerskab af koncernen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Uniscraps moderselskab Scholz har valgt at sælge aktierne i Uniscrap, derfor er fusionen blevet mulig nu.

- Uniscrap er et selskab, vi har kigget på i mange år. Vi har egentlig prøvet at fusionere eller overtage dem nogle gange, men det er aldrig nået i mål før nu, så det er vi ret godt tilfredse med, siger Jens Hempel-Hansen, der ejer H.J. Hansen-koncernen.

Annonce

Fusion skal godkendes

Inden fusionen kan finde sted, skal den godkendes af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Det anser vi ikke som noget problem. Det er et meget bredt funderet marked med mindst 100 operatører, så koncentrationen bliver ikke så stor, at det skulle give nogen problemer, siger Christian Junker.

Godkendelsen forventes at blive givet i løbet af foråret, og indtil da vil de to virksomheder drives som hidtil. Derefter begynder arbejdet med at gøre de to virksomheder til én.

- Det er en stor opgave, så det kommer til at stå øverst på vores dagsorden det næste års tid, siger direktør Mogens Bach Christensen.

- Vi får en større platform at stå på, og det giver os nogle nye markedsmæssige muligheder, siger administrerende direktør Mogens Bach Christensen. PR-foto: H.J. Hansen

Derudover vil virksomheden lede efter måder at udvide sin forretning.

- Personligt tror jeg, at forædling (at omdanne affaldsprodukter til noget brugbart, red.) bliver et af de områder, som vi kommer til at gå dybere ind i, og det kan også være, at vi skal se på, om der er nye arbejdsopgaver, som vi byder os ind på, siger Christian Junker.

H.J. Hansen Genvindingsindustri ApS

Hjemsted: 5000 Odense C

CVR-nr.: 2433 6212

Direktion: Mogens Bach Christensen

Ejer: Jens Jørgen Hempel-Hansen

Seneste regnskabstal fra 2019/20 (2018/19 i parentes)

Omsætning: 1,32 milliarder kroner (1,57 milliarder)

Bruttoresultat: 60,7 millioner kroner (48,7 millioner)

Overskud før skat: 24,2 millioner kroner ( -5,2 millioner)

Overskud efter skat: 18,9 millioner kroner (-2,6 millioner)

Egenkapital: 54,9 millioner kroner (36,1 millioner)

Antal ansatte: Cirka 175

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce