Annonce
Assens

Håndspritfabrik er klar til at investere et tocifret millionbeløb: Har ansat 25 mand ekstra

Kiilto har udnyttet næsten hver en kvadratmeter på fabrikken i Assens. Man pønser på at sætte gang i en større millioninvestering, der skal gøre det muligt at producere mere på samme plads. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Virksomheden Kiilto gør sig klar til at trykke på startknappen i forhold til en større investering, der skal øge produktionen på håndspritfabrikken i Assens, hvis efterspørgslen viser sig at fortsætte.
Annonce

Assens: De ansatte på den store håndspritfabrik Kiilto i Assens kan for tiden puste en smule ud.

Men også kun for en stund, da det muligvis inden længe kan blive nødvendigt at trække mere luft ind i forhold til en større millioninvestering på den anden side af sommerferien.

De ansatte har, siden corona-krisen i marts lukkede landet ned, knoklet i treholdsskift og i weekender for at forsyne primært sundhedssektorerne i Danmark, Norge og Sverige.

Hvor man tidligere har kæmpet fra dag til dag - og time til time - med at få råvarer som ethanol og denaturering hjem, så oplever man nu, at leverancerne er blevet mere stabile.

- Sundhedssektoren mangler ikke produkter. Sådan har det været hele vejen igennem. Selvfølgelig er markedet ved at være mere mættet, men vi har fortsat mange ordrer i bogen og i pipelinen, så der er stadigvæk fuld gang i den, lyder det fra Bo Eriksen, direktør på Kiilto.

Han fortæller, at sundhedssektorerne i øjeblikket har kapacitet til at opbygge sikkerhedslagre, og man nærmer sig i det hele taget en lidt mere normal situation.

Annonce

Stadig i fuld gang

Der er fortsat usædvanlig travlt ved samlebåndene hos Kiilto på Frederik Plums Vej, der i starten af krisen havde omkring 90 ansatte.

- Forretningen kører fortsat lige så hurtigt. Vi sælger cirka tre gange budgettet hver måned, og det har vi gjort siden marts, påpeger direktøren.

Bo Eriksen er direktøren på Kiilto, der de seneste måneder har haft voldsomt travlt og har øget medarbejderstaben med omkring en fjerdedel. Foto: Kiilto.

Fabrikken har i alt fastansat 20-25 ekstra mand, siden corona-krisen kom til landet. Derudover har man en del løstansatte unge mennesker tilknyttet virksomheden.

De ekstra hænder er primært føjet til i produktionen og på lageret, og man regner med, at der i hvert fald er job til de ekstra fastansatte året ud.

Kiilto

Kiilto er et finsk familieejet selskab, der 1. marts 2019 købte Plum A/S.

Plum A/S har i mere end 50 år beskæftiget sig med at producere håndsprit og andre løsninger til virksomheders håndhygiejne.

I 2004 flyttede Plum A/S ind på sin nuværende adresse på Frederik Plums Vej 2 i Assens. Før havde virksomheden hovedsæde i den gamle købmandsgård i bymidten.

Ifølge Plums hjemmeside er der lige nu cirka 95 ansatte fordelt på hovedkontoret i Assens og datterselskaber i Tyskland og Ungarn.

- Vi har prøvet at finde en fornuftig balance, så hvis vi skal skalere en lille smule ned, så er det dem, der naturligt skal videre. Vi prøver så vidt muligt at holde fast i så mange som muligt af dem, som vi fastansætter, siger Bo Eriksen.

Annonce

Langt fremme med planer

Direktøren holder nøje øje med, hvad den nærmeste fremtid bringer. Ifølge Bo Eriksen så kan markedet meget vel ændre sig i takt med, at flere producenter, der under krisen har fået dispensation til at producere håndsprit, indstiller produktionen.

Dem kalder han"cowboy-producenter", da de har fremstillet håndsprit på en dispensation.

- De begynder nok gradvis at falde bort. Vi ved ikke helt endnu, hvad det betyder for markedet og efterspørgslen. Og der er simpelthen ingen mennesker, der kan spå om, hvad der sker til næste år. Ingen ved, om der kommer en bølge to (af Covid19-smitte, red.), og om salget fortsætter på det høje niveau, det er lige nu, siger Bo Eriksen.

På trods af usikkerheden er fabrikken forholdsvis langt fremme med en mulig investering til et tocifret millionbeløb.


Vi har prøvet at finde en fornuftig balance, så hvis vi skal skalere en lille smule ned, så er det dem, der naturligt skal videre. Vi prøver så vidt muligt at holde fast i så mange som muligt af dem, som vi fastansætter.

Bo Eriksen, direktør i Kiilto


Direktøren takker nej til at sætte yderligere ord på beløbets størrelse. Han fortæller dog, at den mulige investering ligger i den lave ende af de to cifre, og at man ikke har i sinde at bygge fabrikken ud. Man pønser i stedet på at effektivisere i form af nyt produktionsudstyr.

- Det er altid en sund øvelse. Jo mere effektiv vi bliver, jo mere bæredygtig bliver produktionen. Og jo mere sikkert er det på den lange bane, bemærker Bo Eriksen, der endnu ikke har trykket på startknappen.

- Vi er nået rigtig langt i vores overvejelser, men alle træder vande i øjeblikket. Ingen ved præcis, hvordan situationen er efter sommerferien. Vi ser på, hvordan vi kommer i gang efter ferien, og hvor stærkt det går, og så træffer vi nok de endelige beslutninger, understreger direktøren.

Annonce

Har lært af svineinfluenza

Han indskyder, at forsigtigheden til dels skyldes erfaringer i kølvandet på svineinfluenzaen i 2009.

- Der reagerede vi ret hurtigt ved at bygge ekstra lagre og jordtanke og forskellige ting og sager, og så stoppede det fra den ene dag til den anden. Dengang havde vi reelt overinvesteret. Vi prøver at vende skråen og tænke os rigtig godt om, inden vi gør noget, siger Bo Eriksen.

De seneste måneder har Kiilto ifølge direktøren blandt andet satset kraftigt på at producere spritdispensere til diverse institutioner.

Kiilto, der tidligere gik under navnet Plum, er for alvor blevet landskendt, da corona-krisen satte ind. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekspert: Der ruller hoveder i Barcelona

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce