Annonce
Kultur

Gaffa-Prisen: Skandinaviens største musikmagasin dropper Odense som værtsby til prisfest

Gaffa-Prisen er blevet afholdt i Odeon i 2017, 2018 og 2019. Arkivfoto: Birgitte Heiberg
Efter tre år med Gaffa-Prisen i Odeon rykker Skandinaviens største musikmagasin dets prisfest til Musikhuset i Aarhus. Gaffa-direktør Robert Borges ærgrer sig over, at Odeon ifølge ham ikke var en aktiv medspiller, men nærmere en modspiller.

Efter tre år i Odeon rykker Gaffa-Prisen til februar videre til musikmagasinets hjemby Aarhus. Den beslutning handler om økonomisk støtte og forholdene på Odeon, fortæller magasinets direktør Robert Borges.

- Odense Kommunes tilskud til prisfesten har været en væsentlig årsag til, at det gav mening at afholde prisfesten i Odeon. Gaffa-Prisen er et privat arrangement, som er nødt til at løbe rundt, hvis det skal fortsætte. I og med, at vi ikke fik samme støtte fra Odense Kommune i 2020, var vi nødt til at se os rundt efter andre samarbejdspartnere, som kunne være med til at bære den økonomiske risiko. Det har vi fundet i Aarhus, hvor Musikhuset er en bedre partner, end vi har haft i Odeon. Vi har følt, at Odeon i højere grad var et konferencecenter end et kulturhus, siger Robert Borges.

Han fortæller, at mange fejlagtigt tror, at man har valgt Aarhus, fordi det er der, Gaffa har hovedkontor.

- Vi kunne i teorien lige så godt være havnet i Viborg, hvis det var der, vi fandt de bedste betingelser. Vi tror i den sammenhæng også, at vi får bedre betingelser i forhold til at sælge billetter i Aarhus end i Odense, hvor det har været svært at få afsat billetterne, siger Robert Borges.

Han mener, der er mange årsager til, at billetsalget i Odense har haltet. Én af dem er, at publikum i Odense er mindre nysgerrige end i Aarhus og København.

- Til Gaffa-Prisen fokuserer vi på at præsentere en masse nye navne. Det er ikke Medina, Burhan G og Gili, der står på scenen. Det er ikke toppen af poppen. Hvis man er til den slags, skal man tage til DMA i stedet. Vores ambition er at præsentere publikum for et navn for første gang. Det kræver et vist commitment fra publikum, som vi efter tre år erfarer ikke er til stede i Odense. Jeg ved ikke, om det er sådan generelt i byen, men vi erfarer i hvert fald, at det er et lidt konservativt publikum, siger Robert Borges.

Gaffa-Prisen

Da musikbladet Gaffa i 1991 for første gang uddelte statuetter til vindere i 15 kategorier, var det ikke udelukkende fokuseret på musik. Blandt andet blev der kåret vindere i kategorier som "Årets Svin", "Årets Dårligste Idé", og "Årets Færge". De ni af kategorierne var dog musikrelaterede, og D-A-D vandt "Årets album"-prisen med ”Riskin' It All".

Priserne er siden 2010 blevet uddelt ved et stort gallashow. Fra starten lagde Bremen Teater på Vesterbro i København lokaler til festen, inden man i 2016 flyttede til Odeon i Odense – prisfesten for 2016 blev afholdt 1. marts 2017.

MØ og Saybia er de fynske navne, der har vundet flest priser. Til den seneste prisfest var det Scarlet Pleasure, Mads Langer, Hugo Helmig og Ed Sheeran, der tog de fleste priser med hjem.

Odeon slugte billetindtægten

Gaffa-direktøren roser de fysiske rammer i Odeon til skyerne. Han kalder det et fantastisk spillested og en på alle tænkelige måder skøn koncertsal.

- Vi har fulgt med i byggeriet af Odeon, fordi den første Gaffa-Prisen i Odense var aftalt, inden byggeriet stod færdigt. Selve indretningen og udformningen af Odeon har jeg intet at udsætte på. Det er måden, det bliver drevet på, der undrer mig. Det virker som om, at man ikke driver Odeon for kunstens skyld, og derfor bliver det svært at skabe det pulserende kunstneriske palads midt i Odense, man havde tænkt sig, siger Robert Borges.

Han undrer sig også over, at Odense Kommune tilbød Gaffa-Prisen gratis leje for at trække arrangementet til byen, mens Odeon efterfølgende sendte en stor regning.

- Vi fik tildelt en gratis dag i Odeon, men ikke desto mindre fik jeg sendt en regning på 150.000 kroner. Vi skulle betale leje af alt fra projektor og lydanlæg til teknisk hjælp. Derudover skulle vi betale for catering til alle vores ansatte, da vi ikke måtte have noget som helst mad og drikke med ind backstage. Selv som arrangør skulle vi betale 45 kroner for en øl. På den måde virker det til, at Odeon er skruet godt sammen til at tiltrække en fagforeningskonference, men passer meget dårligt til et kulturarrangement som Gaffa-Prisen, siger Henrik Borges.

Til den seneste prisfest blev der solgt 450 billetter til 300 kroner stykket. Det betød, at hele billetindtægten blev slugt af regningen til Odeon.

- Det virker uhensigtsmæssigt, at Odense Kommune inviterer nogle aktører til byen, mens man forpagter arrangementet ud til en arrangør, der tager alle de penge, man har givet i støtte. Det er det, jeg vil kalde en ond cirkel. Odense Kommune skal finde ud af, om Odeon skal være en med- eller modspiller. Skal det være et sted fyldt med musik og arrangementer eller et halvtomt konferencecenter, siger Robert Borges.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) uddelte i 2017 en Gaffa-Pris til MØ, som ikke var til stede, da hun var i USA. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
I 2017 fik Dizzy Mizz Lizzy prisen for både årets danske udgivelse og årts rockalbum. Arkivfoto Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Odense

200.000 klar til fordeling: Afstemning på Bakkegården

Annonce