Annonce
Fyn

Fyrværkeribriller som nødløsning: Syddanske sygehuse kan løbe tør for værnemidler om en uge

Risikoen for, at sygehusene i Region Syddanmark kommer til at mangle beskyttelsesudstyr og værnemidler er reel, siger koncerndirektør Kurt Espersen. Billedet er af en sygeplejerske i fuldt udstyr er fra Hvidovre Hospital, onsdag den 29. januar 2020, inden coronasmitten for alvor fik fat i Danmark. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Hele Region Syddanmark er presset på værnemidler mod smitte med coronavirus. Om en uges tid er regionens sygehuse løbet tør for mundbind og visir, hvis de ikke får nye leverancer ind. Dem arbejdes der på at skaffe i døgndrift.
Annonce

Region Syddanmark er presset på værnemidler, der skal beskytte sundhedspersonalet mod smitte med coronavirus. Hvis ikke sygehusene snart får nye leverancer hjem, så løber de tør.

Det siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

- Vi er udfordrede på værnemidler i regionen. Vi har en uges tid tilbage på lager af de kritiske værnemidler som mundbind og visir.

Regionen arbejder ud fra et scenarie om, at der altid kan skaffes værnemidler til sundhedspersonalet. Derfor knokles der lige nu meget hårdt for at få nye bestillinger hjem.

- Vores indkøbere arbejder 24/7 på at skaffe leverancer. Vi arbejder også med alternative løsninger og har blandt andet indkøbt fyrværkeribriller til personalet, siger Kurt Espersen.

- Får det nogen konsekvenser for sikkerheden hos patienten og den ansatte, at der bruges fyrværkerbriller fremfor normalt visir?

- Sikkerheden burde være den samme, selvom brillerne ikke er testet til hospitalsbrug. Men vores hygiejneorganisation har sagt okay.

Værnemidler kan blive en mangelvare på OUH og andre sygehuse i regionen. Billedet er fra Hvidovre Hospital, onsdag den 29. januar 2020,inden coronasmittet fik fat. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce

Har ikke fået leveringer

I en artikel til avisen den 6. marts sagde Kurt Espersen, at man havde værnemidler nok til to-tre måneder, og at man derfor ikke ville løbe tør.

- Hvad har ændret sig?

- Udviklingen har været svær at forudse. De leverancer, vi bestilte, er ikke kommet. De er blevet leveret til andre steder i verden.

Det er ikke normal procedure, forklarer Kurt Espersen.

- Det er ikke god købmandspraksis, men lige nu det det vilde vesten i hele verden. Jeg vil ikke udtale mig om, hvor værnemidlerne er endt, eller hvorfor vi ikke fik dem, men der er flere tilfælde, hvor vi ikke har fået det, vi har bestilt.

Den oplevelse har regionen med i baghovedet.

- Det er med i vores overvejelser. Vi skal have sikret, at det er en leverandør, vi kan stole på, siger koncerndirektøren.

I stedet prøver regionen at skaffe værnemidler på alternative måder, fortæller han.

- Vi har kontakt til danske fabrikanter, som kan hjælpe os, selvom de ikke normalt laver værnemidler. Vi har fået nogle til at lave visir og tænker, at der også er nogle danske virksomheder, som kan producere mundbind. Der er mange kreative folk med innovative løsninger. Blandt kan man måske sy mundbind selv. Vi håber, der er løsninger på vej.

Annonce

Løber tør samtidigt

Det er ikke kun Region Syddanmark, der er presset. Det er hele landet, siger Kurt Espersen.

- Regionerne løber tør for værnemidler samtidigt, fordi vi hjælper hinanden og fordeler ressourcer. Det er hele Danmark, der er presset.

Og selvom man arbejder ud fra tanken om, at personalet altid har værnemidler til rådighed, så kan Kurt Espersen ikke love, at regionen ikke løber tør.

- Jeg kan ikke sige, at muligheden ikke opstår, men vi arbejder dag og nat på at skaffe værnemidler. Det er ikke bare lige at købe en pose sukker, det er rigtig, rigtig svært.

OUH har ca. 10.000 ansatte. Hvis ikke regionen får leverancer hjem, løber personalet tør for mundbind og visir. Foto: Michael Bager

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Assens

'Støvsuger' til brunt og gråt vand på vej: Nye autocamperpladser med udsigt til Lillebælt står klar

Annonce