Annonce
Fyn

Fynsk protest mod stråling: - Mennesker flygter fra byerne og må bo i campingvogne

Inden for et år bliver der tændt for sendere i det nye 5G-mobilnet i Danmark, men det vil vise sig at være en dårlig idé, tror Pernille Schriver, som er EHS Foreningens arrangør af en demonstration i Odense lørdag formiddag mod teleselskabernes udrulning af 5G. Arkivfoto: Emil Jørgensen.
Grænseværdierne for stråling fra mobilnetværk bør sænkes kraftigt, mener EHS Foreningen, som lørdag arrangerer demonstrationer i Odense og andre byer som del af en global protest mod 5G.

Odense: Lørdag formiddag vil folk i gule veste og med bannere bevæge sig fra Q-Parks parkeringsplads ved hjørnet af Rugårdsvej og Vestre Stationsvej til rådhuset på Flakhaven. De er en del af lørdagens globale demonstrationer mod 5G-mobilnetværket.

EHS Foreningen (EHS står for elektrohypersensitivitet, dvs. overfølsomhed over for elektromagnetisk stråling) arrangerer demonstrationen i Odense, og foreningens formidlingskoordinator, Pernille Schriver fra Marslev, glæder sig over, at det har været muligt at lave demonstrationer i syv danske byer (foruden Odense er det København, Aarhus, Varde, Hjørring, Helsingør og Rønne).

- Jeg repræsenterer selv EHS Foreningen, og EHS-folk kan sjældent lave det her, fordi de er hæmmet af, at vores samfund er bestrålet så meget, at de ikke kan være i det offentlige rum længere. Jeg er heldigvis ikke så hårdt ramt af det, så jeg kan godt tage ind og demonstrere og så tage hurtigt hjem til mit kablede hjem, siger Pernille Schriver og lover endnu en demonstration i april:

- Vi fortsætter, indtil 5G bliver stoppet.

Pernille Schriver bor i et strålesikret hus. Hun er lærer og underviser blandt andet i skolens kælder for at beskytte sig selv mod for store mængder stråling. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen.

Grænseværdier for stråling

- Tror du inderst inde på, at I kan forhindre 5G i Danmark? - Jeg tror på, at det kommer til at starte stille og roligt op, og så finder man ud af, at det var måske ikke så smart, ligesom med asbest og DDT og hvad vi ellers har lavet af sjove, menneskelige nye idéer, som vi er hoppet ned i, og så kører vi bare derudad med 180 i timen.

- Hvis du kunne, ville du så slukke for antennerne i det nuværende mobilnetværk? - Ud fra at jeg faktisk er i berøring med rigtig mange mennesker, som flygter fra byerne og bliver nødt til at bosætte sig i campingvogne i skovene, så bliver vi nødt til at tage hensyn til, at det her er biologisk skadeligt, og at vi er i gang med at ødelægge vores dna grundlæggende. Så ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv burde der være nogen, der tager nogle beslutninger om, at vi skal have sat vores grænseværdier gevaldigt langt ned i forhold til, hvad vi har lige nu.

- Du taler om grænseværdierne for stråling fra mobilmaster? - Ja, det er det, der hedder elektromagnetiske frekvenser i det radiofrekvente område. Med en negativ vinkel kan man også kalde det elektrosmog. Men hele problematikken er ikke kun fra det trådløse, det handler også om magnetfelter fra det eksisterende elnet, som også kan være skadeligt, når vi omgiver os med så meget elektrificeret teknologi.

Annonce

Ser på to slags forskning

- 5G er blevet kaldt et eksperiment på mennesker og dyr. Hvem er det, der eksperimenterer? - Det må være dem, der beslutter, at det skal rulles ud. Hverken 2G, 3G, 4G eller 5G er blevet sundhedsgodkendt eller miljøgodkendt. Vi ruller faktisk en teknik ud, som aldrig nogensinde er blevet frikendt for at være sundhedsskadelig. - Det, vi hører fra Sundhedsstyrelsen, er, at "på den ene side ser vi forskning, der siger det, og på den anden side ser vi forskning, der siger det, men vi må se, hvad der sker på sigt." Det har de sagt de sidste 20 år, og nu kan vi se, at hjernekræft-tilfældene er i stigning, og skjoldbruskkirtelkræft er i stigning, og folk har problemer med at sove om natten, og jeg kan blive ved. Jeg siger ikke, det kun er det her, men det er en del af det.

- Hvorfor skulle Sundhedsstyrelsen ikke være interesseret i at forhindre, at folk bliver syge? - Det tror jeg da grundlæggende også, de er, men de forholder sig desværre til en privat, tysk organisation, ICNIRP, som rådgiver om grænseværdier. Det er primært teknikere, fysikere og ingeniører, der er i den organisation, så de har ikke haft ret meget biologisk og sundhedsfaglig indsigt, dengang de udfærdigede grænseværdierne helt tilbage i 1998. - De grænseværdier beskytter dig faktisk kun mod bestråling i seks minutter og mod at blive opvarmet. De beskytter ikke mod, at vi bruger mange devices (enheder, red.), og de beskytter heller ikke mod, at der muligvis er en langtidseffekt over 10, 20, 30 år. - I bund og grund forholder de sig til den forskning, som påpeger, at det kun kan være skadeligt via en temperaturstigning i celler og i kroppen. De, der kritiserer udrulningen af 5G, kigger på forskning, som påpeger, at der er også biologiske skader og reaktioner langt under de grænseværdier, vi har, og langt under der, hvor du bliver skadet på grund af temperaturen.

Lørdag 25. januar er der verden over demonstrationer mod 5G. Du kan læse mere om tid og sted for de danske demonstrationer på stop5g.dk.

Du skal huske på, at hverken 2G, 3G, 4G eller 5G er blevet sundhedsgodkendt eller miljøgodkendt. Så det vil sige, at vi faktisk ruller en teknik ud, som aldrig nogensinde er blevet frikendt for at være sundhedsskadelig, siger Pernille Schriver. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

OB For abonnenter

Kommentar: Forhåbentlig husker alle fans EM-euforien - og er med til at skabe ægte fodboldfeber på søndag

Assens

Brian er pedel på Terrariet og er 'skidebange' for slanger

Erhverv For abonnenter

Levende edderkopper fundet under nyt besøg på omstridt røgeri: - Vi retter op

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Middelfart

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Assens

Nationalt mindesmærke for massakre på Utøya indviet i Gadsbølle: - Det kunne være sket her

Sport For abonnenter

Næsby styrker specielt offensiven op til premieren - angriberen Esben Petersen er skiftet fra Middelfart

Middelfart

Se billederne: Historiske sejlskibe sluttede kapsejladsen af i Middelfart

Annonce