Annonce
Erhverv

Midt i en mediestorm: Fynsk olierigmand tjener halv milliard på skibsbrændstof

Torben Østergaard-Nielsen lægger flere penge til formuen med det seneste årsresultat i virksomheden Bunker Holding. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Bunkering: Middelfart-virksomheden Bunker Holding fik et historisk godt resultat i regnskabsåret 2018-2019. Virksomheden, der ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, fordoblede næsten sit overskud fra 268 millioner kroner før skat til 515 millioner kroner.

Omsætningen steg med 31 procent til 71 milliarder kroner.

Bunker Holding består af en række selskaber, der primært sælger brændstof til skibsfarten over hele verden.

Med det seneste regnskab dyster Bunker Holding om at være verdens største leverandør i konkurrence med den amerikanske gigant World Fuel Services.

I det seneste år er der dog blevet længere mellem konkurrenterne, fortæller koncernchef Keld R. Demant.

- Der foregår en konsolidering af branchen, hvor du kan sige, at fårene bliver skilt fra bukkene. Kunderne og leverandørerne er optaget af, hvem de vil satse på i fremtiden, siger han.

Den store græske konkurrent Aegean Marine Petroleum Network har været sendt til tælling i en form for betalingsstandsning, og et stort tysk olieselskab har skåret sin forretning kraftigt ned.

Annonce

Skrappe miljøkrav

Rystelserne i branchen skyldes blandt andet skrappe regler om svovludledning, der træder i kraft 1. januar 2020. Derefter må skibsbrændstoffet kun indeholde 0,5 procent svovl mod 3,5 procent i dag.

- Det betyder, at produkterne i gennemsnit forventes at blive 35 procent dyrere. Det kræver et enormt kapitalberedskab, hvis man fortsat vil være med i denne branche, siger Keld R. Demant.

Han forventer, at prisstigningen sendes direkte videre til kunderne - typisk rederierne - som vil sende udgiften videre til transportkunderne.

Men i mellemtiden har oliefirmaerne brug for store kreditter, indtil kunderne betaler deres regninger.

- Selv om det måske kun er 10 dage, så er det rigtigt store summer, som vi håndterer, siger Keld R. Demant.

Bunker Holding er det største selskab i Torben Østergaard-Nielsens koncern, der kontrolleres af den familieejede pengetank Selfinvest. Regnskabet herfra er ikke klar endnu.

Et datterselskab under Bunker Holding, Dan-Bunkering, har været i vælten i Danmark, efter at Danmarks Radio i foråret afslørede en mistanke om, at selskabet havde solgt flybrændstof, der kan være endt i russiske bombefly i Syrien.

Dan-Bunkering har afvist, at det kan have fundet sted, men sagen verserer stadig hos de danske myndigheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Annonce